hits

Reise

Oh la la...

Med hnden p hjertet kan jeg si at jeg er frankofil. Alt fra Frankrike er toppen; mat, drikke, den (tidvis) arrogante holdningen, klimaet og sprket. (English version: scroll down)

P cocktailbaren Little Red Door eksperimenteres det mye.

Tidligere i r deltok jeg p vinmesse i Bourgogne. Og etter nrmere en uke med smake-spytte-smake-spytte var det deilig "ta ferie" og sette kursen mot Paris. I en mikroskopisk Nissan Micra stablet vi 3 stk bagasje, 1 enorm pose med ost, piknikmat til bilturen, 2 langbente, og 1 mindre langbent sommelier. Mlet med Paris turen var enkelt: Spise og drikke godt, samt handle inn sesongens ferske grnnsaker som asparges og reddiker, pater, skinke og makroner. Et knippe av de fantastiske rvarer Frankrike har by p som enten ikke er ferske nok i Norge, eller rett og slett er ubetalbare. 


Markedet i Bourgogne

Uten at vi hadde gjort ekstensiv research viste hotellet vi hadde booket seg ligge midt i smryet for potensielle restauranter, cafer og cocktailbarer vi hadde sett oss ut. Boutique Hotel l'Antoine ligger i Rue du Charonne i Bastille-distriktet, et steinkast unna Restaurant Clamato som vi hadde ftt anbefalt av flere kollegaer i bransjen. I tillegg var cafen Holybelly 23 minutters gange unna i flge Google Maps. 

Holybelly var ogs en anbefaling, denne fra Talor, en legendarisk australsk barista med base i Oslo. Og selvom undertegnede ikke egentlig er en kaffeentusiast, s ble selv jeg mo i knrne av bde cappucino og affogato. Den saftig brownien med piemontesiske hasselntter og en kremklatt fra himmelen gjorde cafbesket til dagens andre hydepunkt. Det frste var piknik i bilen p vei til Paris. Det ble uansett besluttet satse p Holybelly til frokost pflgende dag.

Cappuccino og superbrownie

P vei tilbake til hotellet nrmet det seg "cocktail o'clock" og vi tok en rak hyre mot "Little Red Door". Baren ligger p listen over verdens 50 beste cocktailbarer og den levde opp til ryktet og fikk flere stjerner i boka for bde service, cocktailene, atmosfre og musikkvalg. 

Sommelierer p tur har for vane hre seg for i vinmiljet etter gode spisesteder, og et av de vi fra ulike hold hadde ftt anbefalt var Clamato. Restauranten tilhrer gruppen som ogs str for en av Paris sine aller beste restauranter, Septime, men er en litt enklere og mer uformell utgave som kun serverer sjmat. Rookie mistake ikke bestille bord, med resultat i at vi ikke fikk plass fr klokken 22. Ingen fare, p skr over veien ligger Septime La Cave, konsernets vinbar hvor man i tillegg til nyte en flaske ogs kan ta den med seg nr bordet p Clamato er klart. Deilig snacks som skinke, sardiner og ansjos tilberedes bak bardisken a la minute og selvom vinutvalget stort sett bestr av naturvin, s klarte selv denne kresne ganen finne en deilig Champagne. 

Septime La Cave

Middag bestod av sters, knivskjell, ceviche, krkeboller, carpaccio av brasme og sardiner. Ganske deilig ikke revne av metthet etter middag som normalt sett i Paris ville besttt av foie gras og cte de boeuf. Sommelieren ansvarlig for restaurantgruppen er tydeligvis naturvinsentusiast og det gjenspeiles ogs p Clamato. Vinene p kartet var i flge egne preferanser ikke de som egnet seg best til matutvalget, men vi fant da en hvitvin som dugde til slutt. Atmosfren var avslappet, personalet tydelig stresset og maten kom i grei fart, forutenom sters og brd som servitren glemte bort. Men ogs det ordnet seg etterhvert. Alt i alt en hyggelig kveld i en av Europas herligste storbyer. 

Krkeboller til middag p Clamato

Den lange Parisnatten ble heller kort for undertegnede og flge. Det er mat og drikke som har frste pri og da var frokost p Holybelly viktigere enn enda fler cocktails og potensiell hodepine neste dag. For vre sikre p at vi ikke gikk glipp av noe ble det bestilt inn bde pannekaker med egg og bacon, posjerte egg med plser, sopp, salat, hashbrowns og kyllingboller i tillegg til enda en eggerett med tilbehr. Etter grsdagens kaffefrtseri ble det en enkel men super fluffy cappucino med brownie til frokostdessert. 

Kanskje ikke verdens sunneste frokost men...

Tid for g av seg frokosten p matmarkedet rundt Bastillen. Det var de ferske hvite, franske aspargesene som stod verst p handlelisten i tillegg til andre ferske godsaker som morkler, reddiker og fennikel. Fint med stor koffert! 


Et siste mltid fr hjemreisen mtte vi selvsagt ha med oss, problemet var at vi fremdeles var kjempemette etter frokost. Vi hadde ftt et sted anbefalt som visstnok skulle servere den beste Cte de Boeuf i Paris, egentlig en slakterbutikk, men med en 6-7 bord hvor man kunne spise litt var det ogs plass til p Les Provinces. Med fulle mager og kulerunde yne stirret vi p alle herlighetene i disken. Det mtte bli en runde med foie gras og marg fr kjttet kom p bordet. Normalt sett ville man kastet seg over rdvinskartet til kjttstykket, men etter dagens tidligere matinntak var Champagne det eneste vi kunne tenke ville lette litt p trykket. Og joda, Champis funker helt fint til biff ogs det alts, det ble en opplevelse vi sent skulle glemme. S langt har i alle fall jeg aldri spist et s smaksrikt og s perfekt stekt stykke kjtt. Intet mindre enn suverent! Takk for oss Paris og "a bientt"...





I can honestly say that I am a true Francophile. I love everything French; the food, the beverages, the (sometimes) arrogant attitude of the locals, the climate and the language. 

After nearly a week of tasting in Bourgogne, it felt great to finally step into "holiday mood" and head for Paris. In a tiny Nissan Micra we managed to stack 3 pieces of luggage, 1 enormous bag of cheese and food enough for 8 people for our "car picnic", 2 long legged and 1 less long legged sommelier. The objective of our trip to the capital was a simple one: Eat and drink well in addition to browsing the markets for seasonal delicacies such as white asparagus, radishes, pates, ham and macaroons. These commodities are either not fresh enough back home, or they are way too expensive to afford on a daily basis. 

Without having done any extensive research when we made the reservation, it turned out that our hotel was located smack in the middle of potential restaurants, cafes and cocktail bars we had already planned to visit. Boutique Hotel l'Antoine is situated in Rue du Charonne in the Bastille area, just a few steps away from Restaurant Clamato that we got recommended from several colleagues in the business. In addition there was the epic cafe Holybelly about 23 minutes walk away according to Google Maps. 

Holybelly was another recommendation, this one from Talor, a legendary australian barista who is based in Oslo. And even though I personally am not a coffee enthusiast, I admit that these coffees made my knees weaken, especially the cappuccino and the affogato. The juicy brownie with Piedmontese hazelnuts and a dollop of whipped cream from heaven, made this visit the second highlight of the day. The first being our picnic in the car on the way to Paris. We decided to explore the menu at Holybelly further the next morning for breakfast.  

On our way back to the hotel we were closing up on "cocktail o'clock" and taking a straight right we headed for "Little Red Door". It is listed among the world's 50 best cocktail bars and it not only delivered on cocktails, the atmosphere, the service and the choice of music made it an instant favorite.

Traveling sommeliers are known to ask around the wine business for good places to eat and drink. And as earlier mentioned Clamato was a restaurant that was mentioned more than once. It belongs to a group that also runs on of Paris best restaurants, Septime, however this one is a simpler and more informal restaurant that only serves seafood. Rookie mistake not booking a table (which turned to be impossible anyway) on a Saturday night, resulting that we did get a table until 10 pm. No need for despair, across the street there is Septime La Cave, the company's wine bar where, in addition to enjoying a bottle, you can take it with you back to the restaurant when your table is ready. Delicious snacks like ham, sardines and anchovies are being prepared behind the bar a la minute and even though the selection consist mostly of nature wine, even this picky palate managed to find a lovely Champagne. 

Dinner featured oysters, razor clams, ceviche, sea urchins, carpaccio of bream and sardines. Pretty nice not to feel like your belly is about to rupture after dinner which is normally the case after a meal in Paris. The sommelier responsible for the restaurant group is obviously a nature wine enthusiast which is reflected on the wine list at Clamato. According to personal preferences the wines listed where maybe not the most food friendly ones, but we did manage to find a white wine that worked fairly well. The atmosphere was relaxed, the restaurant full, the staff was clearly stressed, but our dishes arrived fairly quickly except from the oysters and bread that the waiter forgot. But that worked out fine, all in all a very nice evening in one of Europe's most wonderful cities. 

The long Parisnight became rather short for our party of three. First priority is always food, so we considered the breakfast at Holybelly to be more important than even more cocktails and the potential headache next morning by going out. To make sure we didn't miss anything we ordered both pancakes with eggs and bacon, poached eggs with sausages, salad, hash browns, chicken as well as another egg dish with condiments. After the previous day's coffee indulgence we were satisfied with a fluffy cappuccino and a brownie as breakfast dessert.   

Time to get rid of the breakfast by browsing the food marked around the Bastille. Our quest for the Holy Grail, the fresh, white, French asparagus had finally come to an end. We were the proud owners of several kilos of the white gold, as well as morels, radishes, fennel and loads of other goodies. Large suitcase always comes in handy!

A last meal before heading back home was an absolute necessity, the only problem was that we were still immensely full after breakfast. But no time for whining, we had gotten this place recommended that apparently is serving THE best Cte de Boeuf in Paris. It is basically a butcher shop, but they have a tiny little area with tables where you can order lots of meaty delicacies. We stared at all the yummy stuff with eyes as big as saucers for the better part of 5 minutes before we decided on marrowbone and foie gras before the grand finale. Any normal day and we would have been all over the red wine selection in the wine list, today however the only thing we could manage was Champagne. Our bellies too full with food to stand the thought of heavy drinks as well. But Champagne turned out to work beautifully with the meat, and I can't praise the meat enough, it is the most tasty and perfectly cooked piece of boeuf I've ever had. No less than wonderful! Thanks Paris and "a bientt"... 

One night in Bangkok...

...er altfor lite! Her trenger man minst en uke. Men har du 3 netter kommer du et stykke p vei. I Bangkok kan du bo akkurat s billig eller dyrt du vil. Uansett hvilket av alternativene du velger kommer du likevel bedre ut av det konomisk enn samme standard i vesten.


Bangkok by night


Et veldig enkelt, rent og helt greit rom midt p Khao San Road fr du til rundt 200lappen pernatt for 2. Har du lyst til unne deg en natt badet i luksus, fr du dette til under 2.000 kr per natt, og da snakker vi luksus som du aldri vil oppleve maken til i Europa eller Amerika. Interirmessig kan vi nok matche Asia, men servicen og srlig mten du blir behandlet p finner vi ikke i vr del av verden. Frokostbuffeene er endelse og fylt med retter fra alle verdens hjrner. Hotellene caterer tross alt til internasjonale gjester og nsker fylle enhver gjest sitt behov og smak. Sunday Brunch er et godt innarbeidet konsept og hotellene forsker overg hverandre i luksurise ingredienser. S langt er Champagne brunchen p Anantara Siam Bangkok (tidligere Four Seasons) den beste jeg har prvd s langt.


P Khao San Road fr man tak i mye spesiell snacks, skorpioner populrt for tiden.


Mye rart se p kveldstid i Bangkok, alt man trenger for bygge bar er stoler og en kjerre.


Los Angeles er ikke alene om vre englenes by, Krung Thep, det thailandske navnet p hovedstaden betyr det samme. Og om byen ikke er fylt med engler s er den i alle fall fylt med mennesker av alle slag fra hele verden. Bangkok og omegnteller ca. 17 millioner mennesker, give or take, og er en av klodens mest folkerikebyer.Noen must i byen er selvsagt Wat Pho, eller "Temple of the Reclining Buddha", som er en av byens strste tempelomrder. Dette er ogs massasjens mekka i Thailand, tempelomrdet var ment til tjene som et sted der vanlige folk kunne f en utdannelse. Massasjeterapeuterherfra nyter hy respekt og skilter gjerne med vitneml p veggen. Et besk her er absolutt verdt den lille tiden du str i k. Massasjen er gratis da de som utfrer den holder p med utdannelsen sin og trenger trening. P omrdet finner man i tillegg til mer enn 1000 statuer og bilder av Buddha ogs "The Reclining Buddha" som er Thailands lengste. Statuen mler 46 meter og er dekket med bladgull.


Massasje fr man overalt i Thailand, gjerne ute p gaten i friluft


Elven Chao Phrayarenner gjennom byen og kjenner man for litt bris i all fuktigheten er det deilig med en liten bttur p elven. Det koster en slikk og ingenting og det finnes utallige stoppesteder underveis.

En annen opplevelse er det bermte Chatuchak Weekend market som ikke bare er pent i helgene, men hele uken. De mer enn 15.000bodene markedet bestr av er dog ikke alle pne hver dag. Men selv p en tirsdag er det nok velge mellom. Her finner man alt fra sandaler til kjledyr og alt som kan tenkes der i mellom. Om man liker prute kan man boltre seg godt her, men endel selgere har ftt nok av gjerrige turister og har fixed price. En av mine guilty pleasures er at jeg er helt gal etter servise, og p Weekend Market finnes en liten butikk midt i kaoset som selger nydelig hndlaget keramikk servise. Shver gang jeg er i Bangkok griper jeg sjansen til supplere.


Kjtt, fisk, skalldyr, fjrkre, grnnsaker, plastblomster, blomster, vintage klr...


...nye klr, bestikk, keramikk, statuer, antikviteter, kjledyr, sko and on it goes....


Det finnes flere flytende markeder i byen, men det mest kjente krever at man str opp fr solen og kjrer i nrmere 2 timer for komme frem. Jeg har selv aldri beskt dette da jeg foretrekker slippe og st opp i otta p ferie om jeg ikke m. Og jeg tar heller en tur til et av de mindre, men mer lokale markedene. Her finner du fler tips til flytende markeder i byen.Men generelt sett er det beste bare ta bena fatt og rusle rundt i Bangkoks gater. Det er liv og rre overalt, thaierne spiser nesten konstant. Du ser dem alltid sitte, st eller ligge med en skl mat i hnden. Allikevel er de tynne som aspelv. I gr s jeg en "bumper sticker" hvor det stod: EAT RICE, potatoes makes your butt big! Mtte smile, kanskje vi burde spise mer ris hjemme ogs.


I Thailand spises det konstant.


Har du ikke ftt nok shopping p Weekend Market, s er det alltids kjpesentrene. Og de er det mange av. Dersom man er ute etter merkevarer som kanskje ikke er av helt ekte opprinnelse er MBK stedet g. Senteret ligger midt p Siam Square og er enormt. Dette erogs stedet kjpe kamerautstyr, genuint vel og merke. Thailands strste forhandler av bla Canon holder til her. Foto File ligger i 1 etg.

Vil du derimot ha the real thing og er villig til betale for det s er Siam Paragon, Siam Discovery og Central World rett p andre siden av veienfor MBK, her finner man alle de store motehusene samt kjeder som vi kjenner hjemmefra som Mango og Zara. Bangkok har en liten trillion kjpesentre og en rekke av dem ligger langs Sukhumvit, som m vre en av verdens lengste gater. Heldigvis gr BTS skytrain over gaten og ofte er det enklere ta seg rundt med denne enn taxi. Drosjene er billige, men det er konstant trafikkork og en kort strekning kan fort ta en time i bil og 10 minutter med skytrain. Vil man oppleve Thailand p mer rustikk vis kan man alltids ta tuktuk, men disse kjrer ofte som villmenn, tar skyhye priser og man kan fort bli sittende i trafikkork, med tanke p all trafikken her s er eksosnivet forholdsvis hyt og luften er ikke den beste puste inn der man sitter i de pne kjretyene.


Tuktuk sjfrene vet ta seg betalt


Etter lange dager med sightseeing, shopping og people watching kan det anbefales se Bangkok ovenfra. Byen har en mengde skybarer hvor man kan nyte cocktails eller middag ute i det fri, hyt over byen. Et par anbefalinger er skybarene p Banyan Tree (Vertigo), Lebua State Tower, Cielo og Above Eleven. Sistnevnte skilter med at de serverer spennende peruansk-japansk mat. Kanskje var jeg uheldig, men risretten jeg fikk minnet lite om verken Peru eller Japan. Pisco Souren jeg fikk servert derimot, var det ingen feil p, og selv p en sndag var det topp stemning, bra musikk og mye folk. Er man frst her s er det bare f minutters gange til Soi 11, en av Sukhumvits uttalige sidegater. Og Soi 11 er for mange the place to be. Det er liv og rre og p Oscar's Bistro strmmer expats og turister til for mat og festlig lag. Rett over veien og noen etasjer opp ligger Levels Club som p onsdag, fredag og lrdag er helt hela i taket. Sndag er ladies night og vi jenter fr 3 bonger til klissete cocktails p veien inn.

S til maten. For ekte thaimat, servert p thai vis, dvs bord, stoler og tallerker er av plast, prv Suda som ligger p Sukhumvit, Soi 14, ved siden av Radisson. Restauranten har vrt en favoritt hos SAS kabinpersonalet i en rrekke og maten er intet mindre enn himmelsk. Mer uformelt blir det ikke. Vil du derimot teste ut thaimat p eksklusivt vis, er Sra Bua by Kiin Kiin vel verdt et besk. Smaksmenyen tar deg med p en kulinarisk reise gjennom Thailand og av de 13 rettene var "warm lobster with frozen red curry" og "wagyu beef salad and spicy marinade" mine absolutte favoritter. Dyrt, men vel verdt det om man elsker mat! En av initiativtagerne er den danske stjernekokken Henrik Andersen, han eier og driver Kiin Kiin i Kbenhavn som er verdens eneste thairestaurant med Michelinstjerne.


Varm hummer med frossen rd curry og waguy spicy biffsalat p Sra Bua - oh salighet!


To nye bra steder jeg fant i denne gangen var Divana Day Spa og Mango Sticky Rice butikken. Massasje fr man som sagt hvor som helst, men om man har lyst p litt luksus flelse i stedet for ligge p rekke og rad sammen med resten av Bangkoks turister, der massasjedamene er mer opptatt av sladre enn massere, er det greit finne et dagspa. Du blir plukket oppp BTS stasjonen Thong Lo og behandlingene er kjempebra. Den lille thaidama som masserte meg hadde monsterklyper. Jeg liker ikke snn suppete kosemassasje, det fr vre litt kraft i grepet, men her gikk jeg nesten ut med blmerker. Men det er bare gi beskjed s tilpasser de trykket. Opphentingsplassen l rett utenfor Mangobutikken fikk jeg beskjed om, og fikk meg en god latter da det var akkurat det det var, en butikk som solgte mango (og annen frukt), jeg hadde selvsagt forventet kleskjeden. Men her selger de da alts den desidert beste Mango Sticky Rice jeg har smakt, og det var jeg tydeligvis ikke alene om synes, her handler Bangkokfiffen, mannen i gata, den fattige mannen i gata og koreanske smjenter.


Asiatiske smjenter posere foran alt!.KnallgodMango Sticky Rice nytes gatelangs.


Alt i alt s er Bangkok en enestende by som jeg stadig vender tilbake til. Mangfoldet og mylderet er byens sjel. Enten hater man det eller s elsker man det!!

#reise #bangkok #thailand

Skilpaddeya

Tao betyr skilpadde p thai. Og navnet er ganske passende p ya som ligger nord for Koh Samui og Koh Phangan i Thailandbukta. ya er kjent for vre en av Thailands mest populre dykkedestinasjoner hvor skilpadder ikke er et uvanlig syn.

komme seg til ya kan vre litt kronglete. Det enkleste er fly til Koh Samui og derfra ta bten via Koh Phangan. Ellers m man komme seg til Surat Thani og derfra ta bten via Samui og Phangan. Alternativt om man kommer fra Bangkok s er det buss/taxi/minibuss i 7 time til Chumpon og bt herfra i 2 timer til. S skal man beske Koh Tao er det greit ha en ukes tid p seg i alle fall.

Frste gang jeg beskte Koh Tao for 11 r siden var det fremdeles et forholdsvis rolig sted, hvor man kunne oppdrive en fest, men man var ofte alene p strendene og ta seg rundt p ya var et kunststykke p moped, veiene var forferdelige. Men man kan alltids ta en longtail bt ut til de forskjellige strendene. Et besk p Koh Nang Yuan som ligger utenfor nordvestsiden av ya og bestr av et par bittesm yer som er forbundet med hverandre via en liten sandbanke, er obligatorisk.

I dag ser ting annerledes ut, det er blitt en partyy, med lav snittalder og "pub crawl" annen hver dag langs Sairee Beach. Heldigvis er det fremdeles noen strender som er forholdsvis rolige s man kan gjemme seg bort om man vil. Men det er klart at med partyfaktor og mye mennesker, blomstrer restaurantlivet og sledes har man i alle fall et stort, og godt, utvalg av restauranter. I tillegg til thai finnes fransk, italiensk, sushi, meksikansk og en drss med internasjonale restauranter som serverer litt av hvert. Minefavoritter ble thailandske Su Chilimed ekstremt spicy thaimat, gi beskjed om du har en tander gane.Italienskinspirerte Sairee Sairee, pizzaene er suverene og de serverer bde biff og andebryst perfekt stekt.Og franske Le Petit Palace, har du ikke prvd galettes og tartines s anbefales begge, her serveres forvrig mye spennende flaskel, til og med et par stykker fra Lervig.

Fant drmmebungalowen p stranden, til en forholdsvis hy pris for Thailand vre, men sove og vkne opp til blgebrus er verdt hver eneste baht. Krystallklart vann og palmesus er musikk i mine rer. En vannmelonshake i hengekya p verandaen og jeg er solgt. P Sairee Cottage har de ogs dykkekurs p alle niver.

Jeg elsker fargespillet i solnedgangen, uansett hvor jeg er. Og p Koh Tao er den ene solnedgangen vakrere enn den andre.

Livet er ikke s hardt nr det man m passe seg mest for er sm firfisler og "fallende kokosntter", sistnevnte kan i og for seg kan vre ddelig nok.

#reise #thailand #kohtao

London calling!

Det er januar og det er salg overalt. Hos bde SAS og Norwegian har vi fremdeles noen dager igjen av rets strste salgskampanje og min anbefaling er London!



The Eagle i Farringdon


En god venninne har akkurat flyttet over med familien og jeg er s heldig ha stende invitasjon til ta turen over nr som helst. Da er det greit med billige flybilletter. For alt annet i London er dyrt, spesielt n med pundet i nrmere 15 kroner!!

Men, salg er det jo ogs i London, og nr man frst er p tur er det ikke bare shopping som gjelder. Det er matopplevelsene som str i hodet p meg. S viktig er disse at det brukes mye energi p research bde i forkant og underveis nr det kommer til bra spisesteder. Og dette innebrer overhodet ikke at alle mltider skal inntas p Michelin stjerne restauranter. Gjerne det ogs, men det dreier seg om god mat, deilig drikke og fine opplevelser. Og det er et par av disse jeg vil dele med dere.


Inget London uten de rde telefonkioskene. Nyetimber er en av Englands aller beste musserende viner.


I Londons nordvestrehjrne finner vi omrdet Farringdon, enbydel jeg aldri hadde hrt om fr en "fellow-Levi" anbefalte stedet. Og direkte fra flyet med koffert p hjul trillet venninnen og jeg nedover langs Farringdon Street p leting etter pubenThe Eagle p som skulle ligge et eller annet sted i denne gaten p hjrnet av Baker's Row. Da vi endelig kom frem var det fremdeles en time til pning og etter en nlende bekreftelse fra kokken p at vi kunne sette igjen kofferten (vi lovet at den ikke inneholdt uhumskheter av noe slag), ruslet vi et par gater til fr et herlig lite matmarked penbarte seg. Og det var mer enn som s, Exmouth Market er en lang gate full av sm designbutikker, ting og tang, en av de kuleste "Barbershops" jeg har sett, kafer, barer, en koselig liten vinbutikk og en rekke spennende restauranter. Matmarkedet, som oppviste mat fra alle verdens hjrner settes opp hverdager til lunsj mellom ca. 12 og 15. Synd vi allerede skulle spise, men vi var sultne, og kl. 12 sharp var vi p plass igjen p The Eagle.


Saftige plser med lk og potetmos som smelter p tungen.


Menyen er skrevet p tavler over disken hvor man bestiller og betaler. Maten lages rett for ynene p deg og enorme fat med salater og raguer fr tennene til lpe i vann. Her er det store porsjoner, traust og god mat, det er uformelt og ikke et bord eller en stol i lokalet er like. Ti minutter over 12 var detproppfullt og ingenledige seter oppdrive. Ingenturister i sikte, vi hadde virkelig truffet p den lokale puben. Love it! OBS, det er vanskelig bestille bord her, og mottoet blant de ansatte er: "Dette er en pub, p puber bestiller man ikke bord, kom tidlig eller kom sent."

En annen fantastisk opplevelse varCoya. Denne restaurantenkom jeg egentlig over i Dubai for noen mneder siden. Peruansk mat er det nyehotte. Ut med det nordiske kjkkenet, det er ceviche og pisco sour som gjelder. Middagenp restaurantens Dubai-avdeling var en av mine desidert beste restaurantopplevelser noensinne. Kombinasjonen av et spennende lokale, atmosfren, maten og ikke minst servicen gjorde at det ikke var tvil om hvor jeg nsket ta med mine 12 sommelier venner som ogs var i London samme helg. Vi gikk for "Sunday brunch", et konsept som jeg hper snart lander ordentlig iNorge, og det var bare lene seg tilbake. Frst en runde med pisco sour s klart, deretter kom maten inn i puljer.


Rlekre Coya i London. Det serveres freshe pisco sour til aperitiff.


Det er fast meny p sndagene til skarve 36 pund. Eller oppgrader til 59 pund og da fr du servert ubegrenset med Champagne under mltidet. (OBS: dette gjelder egentlig for maks 10 personer, vi tok en liten spansk en her og delte oss p to bord). Ogs her er lokalet superlekkert, maten var minst like god som i Dubai, om ikke bedre. Personalet var suverene, selvom vi hadde et lite uhell med en pisco shower, i stedet for en pisco sour. Mens servitren stakkars var knust, tok vi det med knusende ro, bare trke genseren under hndtrkeren p toalettet, snt kan skje den beste. Skal du hit, book bord i forveien og srg for at du IKKE GR GLIPP AV "The Chiliean Seabass", den er intet mindre enn himmelsk.


Minst 1 pisco sour m til sammen medceviche p tunfisk.


"The Chilean seabass"-retten tilberedes av servitren ved bordet.


Bon voyage og god helg!

#Amsterdam

Etter videregende var jeg som mange andre eventyrlysten og pakket p impuls mine viktigste eiendeler og flyttet til Amsterdam, via Italia. Lang historie kort, 15 r har gtt siden jeg tok med meg disse viktige eiendelene + alt jeg hadde akkumulert i lpet av 5 r i utlandet og flyttet hjem til Norge. Denne helgen har jeg vandret ned "memory lane" langs Amsterdams kanaler.



I tillegg til beske venner var jeg selvsagt sulten p nye matopplevelser. Og Amsterdam skuffer aldri.

Lunsjbaren Latei ligger p Zeedijk ved Nieuwemarkt, og selv om nettsiden ikke er mye rope hurra for, er maten suveren. Synes man det er trist kaste bort tid p spise fremfor shoppe er man i utgangspunktet p feil blogg, MEN til den shopping-gale med sans for kitch s er dette et lite mekka. Mer eller mindre alt i det lille lokalet er til salgs. Og min ertesuppe med mynte og yoghurt var deilig. De fleste matrettene er basert p lokale og kologiske rvarer og selv smret p brdet var en drm. De ferske juicene var mange, jeg gikk for eple, pre og ingefr, super fresht. Ikke ofte man spiser og blir mett for under 100-lappen, men obs, de tar kun cash og lokale bankkort.


P Latei har det meste en prislapp, selv tapetet er til salgs.

9 straatjes er ni herlige sm gater fulle av butikker av sorten vintage, ting og tang, antikviteter, klr, sko, et kologisk supermarked og alskens kafer og bakerier. Her finner man noe for enhver smak og etter ha ruslet gatelangs i timevis var det tid for en pust i bakken. Jeg drikker sjelden kaffe sfremt det ikke finnes en stsak til. Og kakene p display p Caf Nielsen var uimotstelige. Det ble banan- og valnttkake med en latte til.


De ni gatene sentralt beliggende p kanalene har mange spennende butikker by p.


Vinbaren Vyne ligger midt i hjertet av Amsterdam i Jordaan distriktet, langs Prinsengracht (gracht = kanal). Fra utsiden ser det bittelite ut, men lokalet strekker seg 30 meter innover og langs veggene ligger hundretalls flasker p display. Vinkartet er rikt nok, uten de store navnene, men derimot med gode priser. Med mer enn 60 viner p glass og nrmere 300 totalt. Etter en lang dag med inntrykk, lunsj og kaffe var det tid for et glass vin og kl. 17 sharp stod jeg utenfor. Jeg var frste gjest, og et kvarter senere var det fullt. Et herlig "hustle and bustle"-sted med en god blanding av vinnerder og Joop & Petra aka Ola & Kari.

Sommelier Michiel har allerede vrt her i 7 r og elsker jobben sin. Vinkartet er variert, det endres hele tiden og de holder vinkurs og smakinger for gjester. En morsom og utfordrende jobb som krever sitt av sommelieren. Jeg gikk for anbefalingene og smakte en Crmant de Limoux Ros "Emotion" fra Roger Antech som var frisk nok med lett duft av markjordbr og smak av rde epler. Akkurat denne vinen er ikke finne p norske pol, men typen vin, Crmant fra Limoux fr man tak i hjemme.

I tillegg ble det et lite glass Champagne fra Legras et Haas, en enkel Brut. Perfekt nr man kan velge bestille glass, da fr man smakt s mye mer. Denne produsenten er ogs finne i Norge, men da i forskjellige varianter av Blanc de Blancs (vin laget kun p Chardonnay), mens den jeg smakte var en blend av alle tre druesorter (Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.


Bobler p Vyne


Et steinkast lenger ned i gaten ligger Restaurant Envy hvor maten str i fokus. En deilig blanding av internasjonale retter, delikat tilberedt i det pne kjkkenet rett for nesen p en. Spennende og utrolig smaksrik mat servert i lekre omgivelser uten vre spesielt formelt.

En annen sentralt beliggende vinbar er Bubbles and Wine som ligger rett rundt hjrnet for Damplassen og Det Kongelige slott. Her har Robert Braam servert vin bde p glass og flaske i 10 r og til og med ftt utmerkelsen rets vinbar i 2011. Her kan vinetusiaster virkelig sl seg ls ved bestille ?flighter? med vin. Fra menyen kan man velge tre mindre glass av gangen slik at man virkelig kan smake forskjell p viner av samme drue men fra forskjellige land.

Anledningen til mitt besk i Amsterdam denne gangen var en venninnes fdselsdag, og p anbefaling av sommelier Michiel hos Vyne ble det middag p The Lobby. Restauranten tilhrer Hotel V og ligger et steinkast unna Bubbles and Wine. Lokalet er stort og luftig med en livlig bar og veldig trivelig servitrer. Menyen er ikke veldig stor, men maten er god, porsjonene store og prisene hyggelige. Men best av alt er prisene i vinkartet, de er suverene. Her fr man sentral burgundere p Village-niv for 70 euro fra gode produsenter. Vinnerder vil glede seg over The Lobby's best bevarte hemmelighet, men den m du fiske etter hos personalet?


Hva huser den skinninnbundne boka?


Amsterdam har noe for enhver smak, og en langhelg rekker for de fleste. Snn i frste omgang i alle fall!

A piece of me!

Noen mennesker tar avgjrelser raskt og konsist, andre bruker, for sitere en god venn: "10 dager p bestemme seg for klippe en tnegl". Avhengig av hva som skal avgjres kan jeg vel si at jeg har en fot i hver leir.


Det begynne og blogge tilhrer den sistnevnte kategorien. Hvor mye av seg selv skal man by p? Har jeg noen dype hemmeligheter som burde forbli skjult? Nei, egentlig ikke. Det jeg nsker med bloggen er vel mest f utlp for skrivekle og inspirere andre sultne og reiselystne til ta del i mine reiser og matopplevelser.

S hvem er jeg? Jeg er "hu vindama fra Nesodden som ikke gjr annet enn smake vin og reise verden rundt p jakt etter neste mat- og drikkeopplevelse". Det hres ut som en drmmejobb, og jeg er glad for si at det er det faktisk. Jeg er sosial av natur og har funnet nisjen min, et sted hvor jeg fr mte nye mennesker, reise, oppleve, smake og leve. Det tar all min tid og det er sjelden late morgener og tidlige kvelder.

Hva gjr jeg egentlig? Jeg holder vinsmakinger og foredrag for bedrifter, eventbyrer og vinimportrer. Jeg underviser p en av Norges tre vinkelnerutdannelser. I tillegg skriver jeg om vin for magasinet Mat & Vin, Norske Vinklubbers Forbunds medlemsblad og nettsider, og deler "vinekspert" jobben i TV2's God morgen Norge med Christer Berens. Og s fort jeg har litt tid ledig reiser jeg p vinmesser rundt om i Europa og studieturer til vinland over hele verden. Ingenting gir strre lrdom enn vre der ting skjer, der druene gror og vinen lages.

Hvorfor gjr jeg dette? Jeg gjr det fordi jeg brenner for mat og drikke. Kunnskapen jeg besitter om vin har jeg lyst til dele med alle som liker vin og vil lre mer. Jeg nsker selv lre mer, s ved reise til vinregioner rundt omkring fr jeg bde utlp for kunnskapstrsten og reiselysten. Og hva er vel vin uten mat? Frst i voksen alder fikk jeg en gldende interesse for mat. Bde det selv lage mat, men ogs utforske mat fra hele verden. Man kan lett si at livet mitt bestr i planlegge neste mltid.

S er du sulten og trst, eller bare nsker et lite lyspunkt i blant, er du velkommen til bli med p min reise.

Bon voyage!

PS: En annen lidenskap er foto, sfremt ingen fotograf er kreditert, er alle bilder tatt av meg.


Dune du Pyla, Europas hyeste sanddyne, Bordeaux, Frankrike.

#vin #mat #reise #inspirasjon