hits

Mat

Loire og Chablis!

Det skal godt la seg gjre f tak i Ravenau sin Montee de Tonnerre 2014 eller Prieur sine Sancerrer med s f flasker tilgjengelig, men det er mye annet godt som slippes i morgen p Spesialbutikkene. 
 


Grand Cru markene i Chablis

Loiredalen er fremdeles en vinregion full av gode kjp til fantastiske priser. Spesielt de musserende og muscadetene fra Nantes-omrdet er helt r p pris. S fr vi se hva som skjer med prisene nr det blir vintrke i Sancerre og Chablis...

Musserende
Metaireau/Grand Mouton Extra Brut Mthode Traditionnelle, Loire, Frankrike, kr. 161,60. VP 7687801
 
Dufter av sitrus og gule frukter. Frisk og saftig i munnen med smak av melon og fersken. God syre og lengde med knusktrr og konsentrert avslutning. Fin mousse og en fantastisk pris! 

Nantes - Muscadet
Metaireau/Grand Mouton, Muscadet de Sevre et Maine Cuvee 1 2015Loire, Frankrike, kr. 186,70. VP 7688001  
Rik nese av solmoden frukt. Noe gule plommer p duft sammen med hvite blomster. Juicy i munnen med smak av epler, gule prer og sitrus. Konsentrert og lang finish. Veldig godt, og ogs denne til en veldig rimelig penge. 

Chateau du Coing de St.-Fiacre, Muscadet Sevre et Maine Comte de St. Hubert 2009Loire, Frankrike, kr. 196,70. VP 7682001 
Intense fruktaromaer med et saltsyrlig preg i nesen. Konsentrerte smaker av sitron, epler, hvit fersken og gule prer. Super fresh, sitter veldig lenge og er srs smaksrik. God syre, lett fyldig som gr godt med mat. 

Caille / Fay dHomme, Monnieres-St-Fiacre 2012, Loire, Frankrike, kr. 230,- VP 7675201
Veldig mineralsk nese med lett flintpreg p lukt sammen med sitrusdufter. Saftig med konsentrerte fruktsmaker, epler, melon, sitrus. Deilig og fresht med god lengde og friskhet, knusktrr i avslutningen. 

Chereau-Carre / Ch. l'Oiseliniere, Haye Fouassiere Clos 2013Loire, Frankrike, kr. 264,80. VP 7689201 
Intense aromaer av hvite blomster og honningmelon. Frisk og syrlig i munnen med lett kremede sitrustoner og bakte gule epler. God konsentrasjon, syre, friskhet og lengde. 

Pepiere, Clisson 2014, Loire, Frankrike, kr. 499,90. VP 7678505 - MAGNUM
Aromatisk nese med sdmefull fruktighet og noe florale toner. Supersaftig og intens i munnen med rike smaker av sitron, lett kremet munnflelse og noe gule epler og blomster. Konsentrert og lang, syrlig friskhet i finish med mineralske toner. 

Anjou-Saumur - Chenin Blanc
Roches Neuves
Saumur l'Insolite 2015Loire, Frankrike, kr. 320,70. VP 7694301 
Toner av hvite blomster og lett syrlighet i frukten. Fresh frukt i munnen med smak av hvite fersken, gule plommer og epler. God sitrussmak og syre, god lengde og friskhet. 

Guibertau, Saumur Breze 2014Loire, Frankrike, kr. 451,60. VP 7691101 
Intens aromatisk nese med kraftige toner av gule frukter. Syrlig frukt i munnen med kremet munnflelse, mineralsk, bakt sitron, varme epler og god lang, syrlig fresh sitrus!! Konsentrert, kompleks. 

Morgat, Savennires Fides, Loire, Frankrike, kr. 461,60. VP 7691601
Fruktige toner av sitrus og hvite blomster i nesen. Delikate kremete sitrustoner i munnen, hint av noe friske urter litt bakenfor og god frisk syre og lengde. Konsentrerte frukttoner og mineralsk, trr finish. 

Boudignon, Anjou a Francoise 2015Loire, Frankrike, kr. 418,60. VP 7698001 
Floral nese mot hvite blomster og lett sitruspreg. I munnen kommer sitrusen godt frem med delikate smaker av stjernefrukt og hvite fersken. Deilig, lang, god syre og flott, trr mineralsk avslutning.

Touraine - Chenin Blanc
Pinon, Vouvray Deronnieres Demi-sec 2015Loire, Frankrike, kr. 315,70. VP 7692201 (Obs, denne vinen er ikke trr, men har mye sdme) 
Rik nese med toner av sdmefull hvit stenfrukt. Flger godt opp i munnen med ste frukttoner som aprikoser og litchi med friskt honningpreg. God lengde og syre. Noe mineralsk finish. En riktig god st en! 

Centre/Sancerre - Sauvignon Blanc
Domaine Prieur, Sancerre Monts Damnes 2013Loire, Frankrike, kr. 329,90. VP 7689701
Syrlig og delikat duft av sitrus og rabarbra. Juicy i munnen med flott syre og konsentrasjon og kompleksitet. Herlig, lett urtepreg og toner av sdmefulle sitroner, intense smaker av epler og et streif av blomstertoner i finish. Trt, strukturert og helt fantastisk! KUN 42 flasker tilgjengelig.

Domaine Prieur, Sancerre Pieuchaud Silex 2015Loire, Frankrike, kr. 349,60. VP 7689501  
Intense dufter av sdmefull sitrus og nyperoser. Superdelikat i munnen med smak av eksotiske ste frukter, pomelo. Flott fruktkonsentrasjon, nydelig lengde og syre. Superb! KUN 48 flasker tilgjengelig. 

Vin de France - Nr man ikke flger reglene for vinmaking i regionen man holder til, blir man "straffet" ved mtte kalle vinen sin "Vin de France". MEN, det betyr ikke at man lager drlig vin fordet!
Franois Chidaine, Clos Baudoin 2015Loire, Frankrike, kr. 364,20. VP 7698201 
Dufter av gule blomster og epler. Saftig i munnen med god smak av lett sdmefull hvit fersken, gule plommer og krnsjy epler. God lengde og herlig frisk syre. I love it!

Rdvin fra Loire
Roches Neuves, Saumur-Champigny Marginale 2015Loire, Frankrike, kr. 396,50. VP 7694201 
Intense frukttoner i nesen med et streif av urter. God oppflging i munnen med konsentrerte smaker av bjrnebr, solbr og plommer. Lett trre tanniner i finish sammen med krydret finish og et fresht mineralsk preg i avslutningen. Sitter godt og lenge.

Roches Neuves, Saumur-Champigny Terres Chaudes 2015Loire, Frankrike, kr. 320,50. VP 7694501 
Syrlig frukt i nesen. Ferske frukttoner i munnen med masse god smak av kirsebr, plommer og krekling. Syrlig og frisk avslutning med hint av krydder i ettersmaken. Fresht! Kjr et par runder i karaffelen frst.

Chateau Yvonne, Saumur-Champigny Yvonne 2014Loire, Frankrike, kr. 320,70. VP 7692701 
88 r gamle vinstokker. Intens duft av mrke br og syrlige rips p nesen. Supersaftig i munnen med ferske frukttoner av kirsebr, plommer og blbr. Syrlig og fresh finish med konsentrert lang ettersmak!

 

Chablis
Ravenau, Chablis 1er Cru Montee de Tonnerre 2014Burgund, Frankrike, kr. 581,80. VP 7718001 
Ren, delikat nese med toner av sitrus og mineraler. Fantastisk frukt i munnen med friske toner av kremet, bakt sitrus, epler. Knusktrr, mineralske toner i ettersmaken. Flott fruktkonsentrasjon og kompleksitet. Herlig sitrus i ettersmaken. KUN 18 flasker tilgjengelig.

Domaine Laroche, Chablis Grand Cru Les Clos 2015, Burgund, Frankrike, kr. 649,90. VP 7674001 
Frisk nese med toner av epler og sitrus. Deilig intense frukttoner i munnen, med rike toner av mineralitet, bakt sitron og gule epler. Mineralsk, med god konsentrasjon, lengde og krisp finish. 

William Fevre, Chablis Grand Cru Les Clos 2015Burgund, Frankrike, kr. 710,60. VP 7681001 
Ren og syrlig, med lette urtetoner. Rik og mineralsk i munnen med epler og knusktrr finish. Kremet munnflelse med smak av lime og sitron. God kompleksitet og konsentrasjon, lang avslutning. 

Domaine Laroche, Chablis Grand Cru Blanchots Reserve de l'Obedience 2015, Burgund, Frankrike, kr. 779,90. VP 7673901
Frisk nese av kjlig frukt og mineralske toner. Intense smaker av gule epler, sitrus og en kremet smak med konsentrerte og komplekse frukttoner, Lang trr, mineralsk finish med lett kalkaktig preg. 


 

Her finner du den komplette listen med det som slippes i morgen tidlig.

Team CWD p pallen - slv til Norge!!!

Og det ble en fantastisk andreplass til Norge i rets Bocuse d'Or konkurranse, bak USA som tok sin aller frste gullmedalje og foran Island som for andre gang fikk pallplass. 



Vinner av rets grnnsaksrett ble Frankrike og kylling og skalldyr dro Ungarn hjem. rets commis gikk til ogs til Frankrike. 

Norge har i alle r gjort det stort i konkurransen og per i dag ligger Norge kun n medalje bak Frankrike sammenlagt. Dette hper vi at vil endre seg i r. Nytt av ret er at de klassiske rettene "kjtt" og "fisk"er byttet ut med henholdsvis fatrett bestende av "Bresse-kylling med sjmat" og tallerkenrett bestende kun av "grnnsaker", en ren vegan-rett. Dette er frste gang i Bocuse-historien, noe Christopher har uttrykt begeistring over. 

Bde tribunen og presseomrdet er fullt av nordmenn. Alle 400 tribuneplassene Norge har blitt tildelt er utsolgt og i tillegg er det en stor delegasjon som ikke har ftt sitteplasser i flge Arne Srvig som leder Bocuse d'Or Norge. Han er svrt fornyd med at Norge har den strste oppslutningen og det klimprer i kubjeller som aldri fr. Det skal sies at bde Ungarn, som stiller med eget ompa-orkester, og Japan som har dratt med seg en enorm tromme opp p tribunen, gir Norge god konkurranse i heia-koret. 

Christopher har brukt tiden siden konkurransen i Budapest godt og bde coach, Gunnar Hvarnes, og commis, Hvard C. Werkland, er like innbitt som hovedpersonen p dra seieren i land til Norge i r.

Dette er ogs den perfekte arena for kokkeverden samles og Norge stiller sterkt ogs her. 


Tidligere Bocuse-vinner (2003) Charles Tjessem i samtale med Jerme Bocuse


Slv-vinner i 2005, Tom Victor Gausdal er p plass og svinger p hatten


rjan Johannesen, Bocuse-vinner i 2015 sitter i r som president for den internasjonale juryen og skal dmme Christophers og de andre 23 landenes retter. 


Og rjan er i godt selskap av selveste Joel Robuchon, til venstre.


P VIP-tribunen slapper Eyvind Hellstrm og Terje Ness (vinner 1999) av. 


Kokkene Terje Ommundsen (Plah), Niclas Wallin (St. Lars) og James Maxwell-Stewart (Cru) har tatt turen til Lyon for heie frem Norge. 

Andre norske kjendiskokker tilstede er Geir Skeie (vinner 2009), Lars Erik Underthun (slv 1991 og president i Bocuse d'Or Norge) og Sven Erik Renaa. Med andre ord; her er store deler av Norges kokke-elite p plass! 


Saltbakt Bresse-kylling og norsk hummer er Team CWD sin fatrett. 


Christopher sin kylling- og hummerrett fordeles likt p 14 tallerker, n gjenstr det se om det holder til gull. 


I morgen avgjres det hvem som blir rets Bcouse d'Or kokk. Flg med, artikkelen er oppdatert

#bocusedor #bocusedor2017 #teamcwd #christopherwdavidsen #bocusedornorway #mat #slv

 

En liten bit av himmelen...

Jeg har tidligere sagt at lakris er min "guilty pleasure", men jeg har faktisk en til. Og det er makroner. Disse sm himmelske bitene som kommer i alskens farger og smaker, smelter p tungen og fr annen bakst til virke klumpete og klissete, er ogs min nemesis. 


Mrk sjokolade med havsalt, pistasj, sitron og blbr er bare et lite utvalg av smakene.


Utallige forsk har jeg gitt makronbakingen, men det er nok et element underveis jeg ikke har ftt med meg for de blir aldri perfekte. S n har jeg lagt bakingen p hyllen for en stund og lar de profesjonelle ta seg av den biten. Min jobb fr vre nyte godbitene. 

Tidligere i r var jeg i Fredrikstad og der oppdaget jeg Choco Loco. Et team bestende av to grepa jenter, Merethe og Vibeke, som lager sjokolade, marmelade og kaker fra bunnen av. Og makronene deres er verdenskjent i Fredrikstad og omegn. De har sin egen butikk i Stenhuset i Torsnes, og leverer til sm nisjebutikker rundt om. 


Sjokolade p pinne er hot


S neste gang du er p de kanter, eller skal p "harry-handel" i Sverige, ta turen innom Torsnes og prv ut mine to favoritter: blbr og pre med karamell. Kokos og lime konfekten var heller ikke til kimse av. 


Gleder meg til pre og fikenmarmelade til osten.

Ungarn til topps p hjemmebane!

Tams Szll dro seieren hjem til Ungarn her i Budapest i kveld. Og vrt superteam fra Norge med Christopher Davidsen (Sstrene Karlsen) i spissen, tok en strlende andre plass. 

Sverige tok en pen tredjeplass, med kokk Alexander Sjgren. Totalt kvalifiserte 11 land til VM i Lyon som avholdes i januar 2017. Disse landene gikk videre: Frankrike, Island, Finland, Nederland, Sveits, Belgia, Danmark og Estland. S n er det bare for teamene reise hjem og sette i gang med treningen mot neste hydepunkt.

En flott avslutning p en spennende konkurranse. Gratulerer med GULL Ungarn, vi sees til dyst i Lyon 2017.

Jeg var s heldig f lov til jobbe en uke med Christopher p Oro i fjor, og makan til trivelig fyr skal du lete lenge etter. Til og med selfies med masete bloggere tar han seg tid til kvelden fr kvelden. Lykke til med treningen mot VM, gleder meg til se dere konkurrere igjen i Lyon. 

Vil du lese den offisielle pressemeldingen fra Bocuse d'Or Norge, flg linken under http://bocusedornorge.no/2-plass-til-team-cwd-i-bocuse-dor-europe/

#bocusedornorway #bocusedornorge #bocusedor #food #wine #silver #medal #norge

Hvem er Europas beste kokk?

Vi vet hvem som er verdens beste kokk. Det er rjan Johannesen fra Austevoll. Budapest er det place to be for alle matentusiaster akkurat n. EM for kokker, Bocuse d'Or er i full gang og i gr var Norge i ilden. 20 land deltar, 11 gr videre til VM i Lyon i januar 2017. Favorittene s langt er Norge, Ungarn, Sverige, Danmark, USA og Tyskland. 

Fra Norge er det rets Kokk vinner, Christopher W. Davidsen, som deltar og det er ikke f timer som er lagt ned i perfeksjonere de to rettene som skal serveres dommerne. En fiskerett og en kjttrett. Hovedingrediensene ble offentliggjort tidligere i vinter og det var str og hjort, i tillegg er det en hemmelig ingrediens som frst blir offentlig gjort kvelden fr konkurransen, i dette tilfelle estragon. 

 

Her er fiske- og kjttrettene Norge presenterte, delikat og forhpentligvis ogs fantastisk godt. 

Treneren, superkokk Gunnar Hvarnes, som tok bronse i Bocuse d'Or i 2011 og er den kokken i Norge med flest konkurranser p CV'en, har stor tro p Christopher og teamet og gleder seg til kveldens avgjrelse. Ogs Arne Srvig, daglig leder for Bocuse d'Or Norge er veldig positiv i sine tanker rundt resultatet til de norske gutta og det er da vi nordmenn ogs! Tribunen er fullsatt med norske flagg og kubjeller, lukker man ynene s er det er nesten s man skulle tro det var OL p Lillehammer. 

Lykke til gutter!! 

 

En foodie's bekjennelser...

Frem til jeg var 24 kunne jeg knapt nok koke et egg og interessen for mat var ikke veldig stor. Men min fantastiske lillebror ga meg den aller beste gaven jeg noensinne har ftt til min 25-rsdag. Boken "Gourmet for begynnere" av kokken yvind Hjelle. Og dette ble starten p mitt liv som foodie.

Mat m vi ha for overleve, og mange ser dette kun som et ndvendig onde. S veldig, veldig trist synes jeg. Det finnes s utrolig mye god smak, i grnnsaker, i fisk, i kjtt, i bakverk og stsaker, listen er uendelig. I Thailand er hver eneste rett en smaksbombe. Det brukes friske urter, mye limesaft, utrolig sterke chili og fiskesaus i stedet for salt.

Bde pad thai (stekte nudler) og fried rice (stekt ris) kan vre kjempegodt, men i dag blir det en liten oppvisning i noen av mine favoritt thairetter. Og et par deilige rieslinger jeg skulle nske jeg hadde tilgjengelig her nede n.

Nordst i Thailand finner vi provinsen Isan, maten herfra er ofte ekstra sterk og fr svetten til bryte frem hos selv den mest hardbarkede thaier. Laab gai (sterk kyllingsalat) var mitt frste mte med mat herfra og jeg var solgt etter frste munnfull. Her stekes finhakket kyllingfilet og blandes med rdlk, enten mynte eller koriander, mye limesaft, chili og malte riskorn (dette trekker til seg vesken).

En annen innertier er Nua nam tok (beef waterfall) noe den kalles fordi man rett og slett svetter som et fossefall nr man spiser de lett stekte biff strimlene sammen med rdlk og mynte. Chili og lime er selvsagte ingredienser og gjr retten bde sterk og syrlig. Dessverre er kvaliteten p storfekjtt sjelden den beste i Thailand og dette er en rett man sjelden ser p vanlige restauranter. Stort sett de som spesialiserer seg p mat fra Isanprovinsen som tilbyr denne.

Krung keng (stir fried curry) er en type curry, og det er ikke overalt man fr til bestille den. Thai er et utrolig komplekst sprk og om man ikke har rette trykket p bokstavene vil thaierne se dumt p deg og ikke forst hva det er du spr etter. Smakene er nydelige og kokosmelken gir en kremet fylde. Curryen har som regel en guloransj farge og er fylt med grnne langbnner, lk og kylling, sjmat eller svin etter nske. Om du ikke er s veldig sulten kan du bestille de fleste rettene "over rice with egg". Da fr du en litt mindre porsjon, ris p tallerkenen og et stekt egg p toppen.

Keng keowan (grnn curry) er jo en klassiker de fleste har smakt i Thailand og vil du ha noe erketypisk thai s er dette retten velge. Grnnsakene varierer etter hvem som lager den og type protein velger man selv. Men den forholdsvis krydrede curryen har kraftig smak og selv liker jeg den best med kylling. Det finnes en enda mer kremet variant hvor det brukes kokoskrem i stedet for kokosmelk og selve curryen kokes inn slik at den fr en enda fyldigere konsistens og smak.

Yam won sen talay (sterk sjmat salat med glassnudler) Blekksprut og kongereker i skjnn kombinasjon med lk, tomat og selleriblader ligger badet i en syrlig og ofte VELDIG sterk klar saus. Glassnudlene i seg smaker ikke s veldig mye, men de gir litt mer konsistens til retten. Er du ikke s vant til sterk mat s gi klart utrykk for det nr du bestiller dette.

Om du er like glad i thaimat som meg s vil du kanskje spise thai til frokost ogs? Det gjr jeg ofte og da blir det som regel nudelsuppe med kylling. Suppen i seg er ganske kjedelig, men med litt chilipulver og prik nam plah (fiskesaus med ferske chilibiter) smaker den helt topp. Ellers er rissuppe og thaiomelett ogs gode thailandske frokostalternativer.

Mamuang kao niaw er den beste desserten jeg kan f i Thailand. Veldig mye av de lokale dessertene er litt for ste og klissete etter min smak, men dette er en liten bit av himmelen p en tallerken. Fersk mango serveres sammen med "sticky rice" (klissete ris) som har ftt koke sammen med kokosmelk, en dsj kondensert melk, sukkerlake og en liten klype salt. Toppen av lykke her er nr denne seige massen fr et dryss med ristede sesamfr p toppen.

Ble du sulten og har lyst til lage thaimat hjemme kan jeg anbefale to bker som jeg selv ofte bruker. "Tid for Thai" skrevet av Yngve Ekeren, tidligere matskribent for Aftenposten, n har han egen matblogg. Og s er det s klart "Thaimani" som har litt mer avanserte retter skrevet av superkokk Terje Ommundsen som driver en av Oslos desidert beste thairestauranter Plah.

Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Bernkaseler Riesling Kabinett Feinherb 2014, Mosel, Tyskland, kr. 199,80. VP 3594501 BU
Med duft av hvite blomster og stenfrukt har denne vinen en deilig restsdme i munnen hvor den smaker av aprikoser, akasiehonning, rambutan og en myk kremethet. Subtil syre og lang finish. Suveren til spicy mat.

Geil Sabrura Riesling 2014, Rheinhessen, Tyskland, kr. 149,90. VP 3399401 BU
Mango, hint av honning, aprikoser og tropisk hvit frukt preger bde nesen og smaken. Fin og frisk riesling med nydelig sdme i avslutningensom passer supert til krydret asiatisk mat, men ogs til sushi og salt lam (pinnekjtt).

#reise #thailand #thaimat #mat #hvitvin #riesling

The best kept secret!

Om det er mine delvis israelske gener, eller om jeg bare er frsen vet jeg ikke, men nr det blir januar mned og snen laver ned, kjenner jeg at det klr i reisefoten. S da var det bare booke flybilletter til Thailand. Vin er ikke det man forbinder med "smilets land", men maten her er til d for!


Det finnes fremdeles steder i Thailand hvor turismen ikke har ftt ordentlig fotfeste

Jeg, som mange andre, gjorde feilen av kun bestille fried rice, pad thai (nudler) og vesterlandsk mat under mitt frste besk i Thailand. Og kom naturlig nok hjem med en flelse av at: Tja, thaimat var da ikke s spesielt eller godt. Men det finnes et utrolig mangfold av smaker og retter om man bare tr dykke litt dypere i menyen. Flg med p bloggen frstkommende mandag, da blir det info om og bilder av mine favorittretter.

Phuket er Thailands strste y, men den er forbundet med fastlandet via Sarasin-broen p yas nordspiss. Vi befinner oss p Thailands vestkyst i Andaman-havet. Det er mange steder her jeg ikke har noen lengsel etter beske, men et par perlerfinnes fremdelessom ikke er kjent for alle. Har vrt litt i tvil om jeg faktisk vil dele dette tipset, jeg har elsket denne restauranten i mer enn et tir og er alltid livende redd for at den plutselig en dag vil vre borte.


Natural Restaurant i Phuket Town

Natural Restaurant (og denne gang blir det ingen linker, dette tipset fr de som virkelig elskerthai-mat finne frem til selv) ligger i Phuket Town, langt unna strendene og turistinfernoet. Om man ikke kan veien selv er det nesten umulig finne frem til. Det kan virke som om den har et helt annet navn p thai for jeg har fremdeles ikke mtt en eneste taxisjfr som vet hva jeg prater om nr jeg sier "Natural Restaurant".

Bygningen i seg er suveren, den er bygget av tre, og totalt er det vel kanskje s mange som 8 niver. Og jeg sier niver, for det er ikke etasjer, det er en liten utstikker med et par bord her, s gr man opp et par tre trappetrinn s er det en liten plattform der og snn fortsetter det. Det er ingen vinduer og det er hyt under taket p de verste nivene s herlig frisk bris gjennomstrmmer restauranten i tillegg til alle viftene som er plassert strategisk rundt om. Hele fasaden er dekket av grnne planter og orkider og det "naturlige" er et gjennomgende tema, overalt er det blomster og vekster. Men ogs ting og tang er det mye av, selvsagt de obligatoriske thai ornamentene i stein, tre og til og med plastikk. Buddhaer i alle varianter, dyr og andre skapninger, en liten fontene her, ett fossefall der. De fleste bord og stoler er laget av tre, mange av bordene er gamle Singer symaskin bord, men innimellom er det ogs et sett plaststoler. Noe av de mest iyenfallende ved restauranten er de gamle tv-apparatene som er gjort om til akvarier fulle av tropiske fisker.


Mat og drikke serveres i luftige og grnne omgivelser p Natural

Men selvom atmosfren her er helt fantastisk er det maten som gjr at jeg aldri kan beske Phuket uten en tur innom Natural. Det er gjerne det frste og det siste jeg gjr p reisene mine. Her fr man virkelig smaken av Thailand servert. spise "thai-style" innebrer at det bestilles inn en brte med retter og s deler man. Det er alltid lurt vre minst 3-4 personer nr man gr hit for det er s mange retter man simpelthen m bestille at det vil vre altfor mye mat til overs om man ikke har noen dele med. Og her er det ikke vin som gjelder, enten er det Singha, det aller beste thai let iht min smak, eller frukt smoothies. Min favoritt er mango shake, og det er kun ren mango, is som knuses til sorbetlignende konsistens og litt sukkerlake som utgjr denne super freshe smoothien.


Mangoshaken smelter i munnen mens man beskuer fiskene i "akvariet"

Sammen med 3 venner viste vi drosjesjfren vei og til min lettelse var restauranten fremdeles p plass. Normalt sett anbefales ikke restauranter med bilder av maten, men akkurat i dette tilfellet er det til god hjelp, menyen er enorm. Et hav av retter ble bestilt inn og i Thailand kommer stort sett maten inn fortlpende nr den er klar. Om hver og en bestiller sin egen rett s er det sjelden man spiser samtidig. Med et skeptisk ye til de r rekene som kom inn, ble den ene retten etter den andre ble lovprist av de to nykommerne ved bordet, selvom et par av de nok var i sterkeste laget for vr venn "uncle Morty". 14 retter senere var vi alle mette, svette og s fornyd at det kun ble n dessert p deling til alle. Mamuang kao niawkan du lese mer om p mandag.


R reker med ekstremt sterk saus gikk ned p hykant, etterfulgt av fjrkre, sjmat og kjtt i diverse utfringer


Det skorter ikke p ting se p i restauranten

#thailand #reise #mat

Det sorte gullet!

Og her sikter jeg ikke til den stadig minkende oljereserven. Noen ting enten hater man eller elsker man. Blant disse er koriander, oliven og LAKRIS. Jeg elsker alle tre, men desember mned har for meg blitt den store lakrismneden.



Skylden for dette har Johan Blow, bedre kjent som lakriskongen. Han er dansk og han lager verdens beste lakris, synes i alle fall jeg. I november i fjor fikk jeg en hard pakkesom forskudd p julegave, den skulle pnes fr 1 desember og under lagene med gavepapir fant jeg en penbaring av en julekalender. 24 dager med lakris frem til jul.



Blow lakris kommer i et utall forskjellige varianter. Som vanlig st eller salt lakris, noen med smakstilsetninger som chili eller tranebr. Men de mest populre variantene er nok de sjokoladedyppede kulene. Et tykt lag mrk, lys eller hvit sjokolade smaksettes med alt fra jordbr, pasjonsfrukt, kaffe eller lakrispulver og dekker en deilig bit lakris. Mine 2 favoritter er: Love som er laget for Valentine's Day og kun er i salg i januar og februar, dette er st lakris med hvit sjokolade som smaker av jordbr. Og Easter, et annet sesongbasert produkt, bestende av st lakris, dekket med et tykt lag melkesjokolade som dyppes i mint og avrundes med et tynt sukkerlag slik at det knaser i munnen for hver bit.



rets strste nyhet varjulekolleksjonen Gold, Silver og Bronze som er sjokodyppede kuler med smak av henholdsvis: bringebr, mrk sjokolade & mint og sist men ikke minst, salt karamell. I tillegg kom et annet nytt produkt som ogs burde st p enhver lakriselskers nskeliste,nemlig hndlaget, kologisk lakris. Den kommer i tre utgaver: st lakris, chili og ingefr.



Ryktebrsen sier at det ventesi alle fall n ny smak neste r, men hva det blir gjenstr se.I underetasjen hos Steen & Strm i Oslo har Johan Blow et eget utsalg, men ellers fr man tak i produktene hosJacobs i Oslo og delikatesseforretninger over hele landet, og selvsagt p nett. I tillegg til vre glutenfrie er dette de perfekte vertinnegavene!!


Men ogs et annet lakrisprodukt som bde har en morsom historie, og i tillegg smaker godt, er Dramm Lakris og Chili(varenummer 874801). De fleste kjenner Morten Ramm som skuespiller og komiker, men han er i tillegg til dette far til likren Dramm. Den er produsert i Nederland i samarbeid med Morten og ble laget etter inspirasjon av farfaren Odd Ramm (ser du ordspillet?) som ga de unge menn en drink nr han ans at de var trre bak rene og rede til tre inn i de voksnes verden.

Dramm er basert p lakris, men har ogs andre naturlige smaksaromaer som chili og rosmarin. Den smaker fyldig av stlakris, gammeldags hostesaft, lakristoffee (om noen husker den hvite rullen med lakrisbiter stykkvis innpakket) og en deilig avslutning med spicy chili og et lett saltpreg. Julen er en fin tid for likr og n som vi alle er mette hele tiden kan man fint bytte ut desserten med et glass Dramm. Prv den som saus over vaniljeisen, eller om du kjenner deg ekstra eksperimentell over kokosiskrem.

Drammkommer i 70 cl flaske og koster kr. 309,90, men den rekker ogs lenge, det er ikke store glasset som skal til, og den har ogs lang holdbarhet etter at den er pnet. Basisutvalg kategori 6 betyr at den er f tak i p allelandets strre pol og i dag er holder polene pent som vanlig. Lp og kjp!


Foto: Vinmonopolet

OBS: Husk at et voldsomt inntak av lakrisbaserte produkter kan virke lakserende :)

Et juleeksperiment...

Da var selveste julaften oversttt. Hos Levi-klanen er en tur p kirkegrden for tenne lys hos vre uforglemmelige kjre, en tradisjon. Tilbake i heimen er det tid for glgg og snacks fr julen ringes inn av Slvguttene klokken 17 og vi setter oss til bords.


Foto: Altia

Som i mange norske hjem har den sedvanlige Tomteglggen blitt brukt uten tanke p at det finnes alternativ. I r derimot ble sta brors Blossa 15 Strkvinsglgg kjpt inn et par uker fr jul og testet i ulike settinger, med venninnene p frjulsmiddag, med mor og hennes venninner under den rlige damelunsjen og til peiskos.Og etter positive tilbakemeldinger fra alle hold ble det besluttet bytte ut glggen p julaften.

Men, vi hadde en utfordring. Far i huset liker ikke glgg og har aldri tatt del i glggtradisjonen. S etter utbasunering av at vinkjenneren i familienhar kjpt inn noe spennende til snacksen, flasken gir tross alt ikke det typiske inntrykket av glgg, sier far ja til smake. Opptil flere etterskjenk senerelurer han p hva det egentlig er han har i glasset. Noe skyldbevisst innrmmes det at innholdet i flasken faktisk er glgg, men ikke den typen han er vant til, en helt annen og spennende type.

Blossa er nemlig s langt, et 13-rig prosjekt, hvor det utvikles en ny smak hvert r, denne gangen med vinbase avtre ulike viner. rets aromaprofil bygger p den britiske teen Earl Grey, samtidig som at bde sitrus og julekrydder har sin plass og gjr dette til en drikk vi forbinder med julen. Glggen skal verken varmes opp eller besudles med mandler og rosiner, men drikkes temperert. Om man velger ha litt snacks til, julekaker eller bare nyte den uten tilbehr er opptil den enkelte. Her har du den perfekte aperitiffen til nyttrsmiddagen.

Far rister p hodet og humrer i det ikke tilstedevrende skjegget, jaha, s var vel denne glggen helt okay da. Eksperimentet har vrt en suksess! Familiens overhode er ikke lett imponere, men med litt glgg bde i hyre og venstre ben ble Blossa 15 samtgaven fra barna, fotmassasjemaskinen, til slutt dagens store hydepunkter.



Har du lyst til prve denne i romjulen m du nok smre deg med tlmodighet helt til mandag 28 desember, men da er den finne pet 40-talls avVinmonopolets butikker til den nette sum av kr. 134,90. (Varenummer 3521101) Du kan alltids se om den finnes p ditt nrmeste polutsalg ved sjekke status p Vinmonopolets nettsider.

N gleder jeg meg til rets lengste mltid, 1. juledags frokost!

Bon apptit og fortsatt god jul.

#jul #julaften #glgg #juletradisjoner #romjul

Kroken p dra.

Da var det over og ut for Ylajali. Stjernerestauranten lukket sine drer for siste gang p lrdag. Man kan vel si at de gikk ut med et "boom" og instagraminnlegg med #ylajaliflorerte lrdag kveld.



Undertegnede har vrt s heldig f delta under service et par ganger i lpet av ret som har gtt. Det er utrolig gy f lov til jobbe med et s dedikert og profesjonelt team. Og maten er intet mindre enn kunstverk. Litt usikker p om mannen bak er genial, eller om han rett og slett har en skrue ls, noe jeg mistenker de fleste kokker i hans liga har.Jeg kjenner ikke Even Ramsvik personlig, men jeg har den strste respekt for hva han har ftt til s langt i sin karriere. Og det skal bli spennende se hva neste prosjekt blir. Da jeg spurte ham fikk jeg bare et lurt smil tilbake, at han vet nyaktig hva han skal fremover var helt tydelig. Er vel bare smre seg med tlmodighet.



Sommelier Simon Zimmermann har beriket restauranten med sine titler norsk og nordisk mester for vinkelnere. Om det er noen som brenner for faget sitt s er det Simon, og hans drm er nok flytte til sterrike for dyrke druer og lage vin. Noe han forhpentligvis en dag vil komme til gjre. Han har grnne fingre og er nesten like opptatt av botanikk som han er av vinfaget. Men frst blir det ny runde i NM for forsvare tittelen som Norges beste vinkelner.



Restaurantmagnaten Nevzat Arikan, eier av Ylajali, Nedre Foss Grd, Trattoria Populare og et godt knippe tilav Oslos bedre restauranter, har selvsagt planer for lokalet p St. Olavs plass. Caf Tekethopa blir vrende, men hva som skjer over gangen gjenstr se. Men at Arikan kommer til komme med enda et nytt og annerledes konsept er det liten tvil om.

Mens vi spekulerer i hva som skjer med Even og det tomme lokalet deler jeg et par ekstra tips til bobler p nyttrsaften.

Benot Muling Crmant du Jura Blanc Brut, Jura, Frankrike, kr. 199,90. Varenummer: 1485701 Bestillingsutvalg
Deilig og frisk musserende vin med delikat sitruspreg og duft og smak av epler. Denne ble forvekslet med Champagne i blindsmaking* da den har typiske karaktertrekk som gjrbakst og mineralske toner i ettersmak. Et utrolig godt kjp, dette er mye vin for pengene.




Rodez Ambonnay Blanc de Noirs Brut, Champagne, Frankrike, kr. 415,00. Varenummer: 2072601 Bestillingsutvalg

Laget p 100% pinot noir er dette en rik og fyldig vin som, i tillegg til gjre seg godt som aperitiff, passer utmerket til mat. Fisk og skalldyr, men ogs fjrkre og svin. Med aroma av gule epler og sitrusmarmelade og rik smak av kjeks og brioche har vinen lang ettersmak med en herlig frisk syre.