hits

desember 2015

Det sorte gullet!

Og her sikter jeg ikke til den stadig minkende oljereserven. Noen ting enten hater man eller elsker man. Blant disse er koriander, oliven og LAKRIS. Jeg elsker alle tre, men desember måned har for meg blitt den store lakrismåneden. Skylden for dette har Johan Bülow, bedre kjent som lakriskongen. Han er dansk og han lager verdens beste lakris, synes i alle fall jeg. I november i fjor fikk jeg en hard pakke som forskudd på julegave, den skulle åpnes før 1 desember og under lagene med gavepapir fant jeg en åpenbaring av en julekalender. 24 dager med lakris frem til jul.

  

Bülow lakris kommer i et utall forskjellige varianter. Som vanlig søt eller salt lakris, noen med smakstilsetninger som chili eller tranebær. Men de mest populære variantene er nok de sjokoladedyppede kulene. Et tykt lag mørk, lys eller hvit sjokolade smaksettes med alt fra jordbær, pasjonsfrukt, kaffe eller lakrispulver og dekker en deilig bit lakris. Mine 2 favoritter er: Love som er laget for Valentine's Day og kun er i salg i januar og februar, dette er søt lakris med hvit sjokolade som smaker av jordbær. Og Easter, et annet sesongbasert produkt, bestående av søt lakris, dekket med et tykt lag melkesjokolade som dyppes i mint og avrundes med et tynt sukkerlag slik at det knaser i munnen for hver bit.

 

Årets største nyhet var julekolleksjonen Gold, Silver og Bronze som er sjokodyppede kuler med smak av henholdsvis: bringebær, mørk sjokolade & mint og sist men ikke minst, salt karamell. I tillegg kom et annet nytt produkt som også burde stå på enhver lakriselskers ønskeliste, nemlig håndlaget, økologisk lakris. Den kommer i tre utgaver: søt lakris, chili og ingefær. Ryktebørsen sier at det ventes i alle fall én ny smak neste år, men hva det blir gjenstår å se. I underetasjen hos Steen & Strøm i Oslo har Johan Bülow et eget utsalg, men ellers får man tak i produktene hos Jacobs i Oslo og delikatesseforretninger over hele landet, og selvsagt på nett. I tillegg til å være glutenfrie er dette de perfekte vertinnegavene!!


Men også et annet lakrisprodukt som både har en morsom historie, og i tillegg smaker godt, er Dramm Lakris og Chili (varenummer 874801). De fleste kjenner Morten Ramm som skuespiller og komiker, men han er i tillegg til dette far til likøren Dramm. Den er produsert i Nederland i samarbeid med Morten og ble laget etter inspirasjon av farfaren Odd Ramm (ser du ordspillet?) som ga de unge menn en drink når han anså at de var tørre bak ørene og rede til å tre inn i de voksnes verden. 

Dramm er basert på lakris, men har også andre naturlige smaksaromaer som chili og rosmarin. Den smaker fyldig av søtlakris, gammeldags hostesaft, lakristoffee (om noen husker den hvite rullen med lakrisbiter stykkvis innpakket) og en deilig avslutning med spicy chili og et lett saltpreg. Julen er en fin tid for likør og nå som vi alle er mette hele tiden kan man fint bytte ut desserten med et glass Dramm. Prøv den som saus over vaniljeisen, eller om du kjenner deg ekstra eksperimentell over kokosiskrem. 

Dramm kommer i 70 cl flaske og koster kr. 309,90, men den rekker også lenge, det er ikke store glasset som skal til, og den har også lang holdbarhet etter at den er åpnet. Basisutvalg kategori 6 betyr at den er å få tak i på alle landets større pol og i dag er holder polene åpent som vanlig. Løp og kjøp! 


Foto: Vinmonopolet

OBS: Husk at et voldsomt inntak av lakrisbaserte produkter kan virke lakserende :) 

Et juleeksperiment...

Da var selveste julaften overstått. Hos Levi-klanen er en tur på kirkegården for å tenne lys hos våre uforglemmelige kjære, en tradisjon. Tilbake i heimen er det tid for gløgg og snacks før julen ringes inn av Sølvguttene klokken 17 og vi setter oss til bords. 


Foto: Altia

Som i mange norske hjem har  den sedvanlige Tomtegløggen blitt brukt uten tanke på at det finnes alternativ. I år derimot ble søta brors Blossa 15 Stärkvinsglögg kjøpt inn et par uker før jul og testet i ulike settinger, med venninnene på førjulsmiddag, med mor og hennes venninner under den årlige damelunsjen og til peiskos. Og etter positive tilbakemeldinger fra alle hold ble det besluttet å bytte ut gløggen på julaften. 

Men, vi hadde en utfordring. Far i huset liker ikke gløgg og har aldri tatt del i gløggtradisjonen. Så etter utbasunering av at vinkjenneren i familien har kjøpt inn noe spennende til snacksen, flasken gir tross alt ikke det typiske inntrykket av gløgg, sier far ja til å smake. Opptil flere etterskjenk senere lurer han på hva det egentlig er han har i glasset. Noe skyldbevisst innrømmes det at innholdet i flasken faktisk er gløgg, men ikke den typen han er vant til, en helt annen og spennende type. 

Blossa er nemlig så langt, et 13-årig prosjekt, hvor det utvikles en ny smak hvert år, denne gangen med vinbase av tre ulike viner. Årets aromaprofil bygger på den britiske teen Earl Grey, samtidig som at både sitrus og julekrydder har sin plass og gjør dette til en drikk vi forbinder med julen. Gløggen skal verken varmes opp eller besudles med mandler og rosiner, men drikkes temperert. Om man velger å ha litt snacks til, julekaker eller bare nyte den uten tilbehør er opptil den enkelte. Her har du den perfekte aperitiffen til nyttårsmiddagen.  

Far rister på hodet og humrer i det ikke tilstedeværende skjegget, jaha, så var vel denne gløggen helt okay da. Eksperimentet har vært en suksess! Familiens overhode er ikke lett å imponere, men med litt gløgg både i høyre og venstre ben ble Blossa 15 samt gaven fra barna, fotmassasjemaskinen, til slutt dagens store høydepunkter.Har du lyst til å prøve denne i romjulen må du nok smøre deg med tålmodighet helt til mandag 28 desember, men da er den å finne på et 40-talls av Vinmonopolets butikker til den nette sum av kr. 134,90. (Varenummer 3521101) Du kan alltids se om den finnes på ditt nærmeste polutsalg ved å sjekke status på Vinmonopolets nettsider. 

Nå gleder jeg meg til årets lengste måltid, 1. juledags frokost!

Bon appétit og fortsatt god jul.

#jul #julaften #gløgg #juletradisjoner #romjul

Kroken på døra.

Da var det over og ut for Ylajali. Stjernerestauranten lukket sine dører for siste gang på lørdag. Man kan vel si at de gikk ut med et "boom" og instagraminnlegg med #ylajali  florerte lørdag kveld. Undertegnede har vært så heldig å få delta under service et par ganger i løpet av året som har gått. Det er utrolig gøy å få lov til å jobbe med et så dedikert og profesjonelt team. Og maten er intet mindre enn kunstverk. Litt usikker på om mannen bak er genial, eller om han rett og slett har en skrue løs, noe jeg mistenker de fleste kokker i hans liga har. Jeg kjenner ikke Even Ramsvik personlig, men jeg har den største respekt for hva han har fått til så langt i sin karriere. Og det skal bli spennende å se hva neste prosjekt blir. Da jeg spurte ham fikk jeg bare et lurt smil tilbake, at han vet nøyaktig hva han skal fremover var helt tydelig. Er vel bare å smøre seg med tålmodighet.  

  

Sommelier Simon Zimmermann har beriket restauranten med sine titler norsk og nordisk mester for vinkelnere. Om det er noen som brenner for faget sitt så er det Simon, og hans drøm er nok å flytte til Østerrike for å dyrke druer og lage vin. Noe han forhåpentligvis en dag vil komme til å gjøre. Han har grønne fingre og er nesten like opptatt av botanikk som han er av vinfaget. Men først blir det ny runde i NM for å forsvare tittelen som Norges beste vinkelner. Restaurantmagnaten Nevzat Arikan, eier av Ylajali, Nedre Foss Gård, Trattoria Populare og et godt knippe til av Oslos bedre restauranter, har selvsagt planer for lokalet på St. Olavs plass. Café Tekethopa blir værende, men hva som skjer over gangen gjenstår å se. Men at Arikan kommer til å komme med enda et nytt og annerledes konsept er det liten tvil om. 

Mens vi spekulerer i hva som skjer med Even og det tomme lokalet deler jeg et par ekstra tips til bobler på nyttårsaften. 

Benoît Muling Crémant du Jura Blanc Brut, Jura, Frankrike, kr. 199,90. Varenummer: 1485701 Bestillingsutvalg
Deilig og frisk musserende vin med delikat sitruspreg og duft og smak av epler. Denne ble forvekslet med Champagne i blindsmaking* da den har typiske karaktertrekk som gjærbakst og mineralske toner i ettersmak. Et utrolig godt kjøp, dette er mye vin for pengene. 
Rodez Ambonnay Blanc de Noirs Brut, Champagne, Frankrike, kr. 415,00. Varenummer: 2072601 Bestillingsutvalg

Laget på 100% pinot noir er dette en rik og fyldig vin som, i tillegg til å gjøre seg godt som aperitiff, passer utmerket til mat. Fisk og skalldyr, men også fjærkre og svin. Med aroma av gule epler og sitrusmarmelade og rik smak av kjeks og brioche har vinen lang ettersmak med en herlig frisk syre. Champagne til isbading

Hva som vil være den perfekte Champagnen til isbading er kanskje ikke noe man lurer på veldig ofte. Men for noen dager siden fikk jeg en utfordring jeg uten vanskeligheter takket nei til. Helt til det kom til stykket! 


Foto: Linn-Cecilie Linnemann

Badeklubben på Tjuvholmen har nærmere 40 medlemmer og de bader hver mandag kl. 12:00, come rain or come shine. De har med te eller kaffe på termos, det er et raskt bad og deretter tilbake til jobb. Alle er ikke tilstede hver gang, men sist mandag var det juleavslutning og oppbudet var på 11 stykk hardbarka badere. Undertegnede hadde sagt seg villig til å stille med sabel for å slå "hatten" av litt champis etter årets siste bad. Jeg skulle kun være tilskuer, for hvem i huleste er gæren nok til å bade i 5 blå med ca. 2 grader i vannet??

  

Om jeg muligens var litt ør etter en natt med dårlig søvn, eller om jeg kanskje hadde slått hodet er uvisst, men under 3 lag med klær var bikinien på plass. Ved ankomst nede på badeplassen tar selvsagt badepresidenten, JC Forthun, svalestup uti og ser ut til å nyte isvannet. Her var det om å gjøre å handle raskt, av med ulltøy, badekåpe og boblekåpe, sitter nisselua på plass? Jepp, det gjør den. Så, ikke tenke, bare hopp i havet!

Det kjentes ut som om kroppen ble til is i løpet av nanosekunder, og raskere har ingen sett Levi skyte opp over vannflaten igjen og tilbake opp på land. Neste skritt var å gni seg tørr så fort som mulig, fremdeles uten å tenke på hva kroppen akkurat har vært igjennom. Deretter på med ulltøyet og badekåpen, håret pakkes godt inn i håndkleet, vi vil ikke at lokkene skal fryse til is og brekke av. Skjerfet tulles rundt halsen, på med hansker og vi er klar for neste fase. Bubbles!! 

  

Champagneflaskene ble sablert i rask rekkefølge og etter en kjapp skål bar det opp til The Thief Spa. 1 time senere var alle fingre og tær tint, og bihulene skinnende rene, varmen var tilbake i kroppen og blodsirkulasjonen i full sving. 

Om det var verdt det? Tja, en opplevelse var det i alle fall, om enn en kjølig en. Jeg må ærlig innrømme at turen i badstuen etter dyppet var med på å gjøre dette til en fornøyelig affære. Kommer jeg til å stille hver mandag fra nyåret av? Nei, jeg gjør nok ikke det, men når mai kommer så skal jeg nok krype ut fra mitt lille vinterhi og ta en ny dukkert med badenymfene på Tjuvholmen. 

Dagens tips til Champagne kan benyttes enten til isbading, alternativt til nyttårsfeiringen. 


Pierre Gerbais Cuvée de Réserve, kr. 269,90. VP nr. 1745201 (Bestillingsutvalget)
I tillegg til å inneholde halvparten pinot noir og ¼ chardonnay har denne vinen også en andel pinot blanc, en drue man sjelden ser brukt i Champagne. En knusktørr og herlig mineralsk vin som både dufter og smaker av sitrus og krispe epler og som vil være et flott følge til vinterens skalldyrfat. 

Clouet Silver Brut Nature, kr. 287,40. VP 4169801 (Basis)
En kjent og kjær Champagne for de som frekventerer Bølgen & Moi Briskeby på lørdager. Med pinot noir som eneste drue har vinen fin fylde og smaker av røde epler, kjeks og bakt sitron. Vinen er god alene, men er også et fint følge til havets delikatesser eller spekemat. 

Mailly C'est la Vie Grand Cru Extra Brut, kr. 329,90. VP nr. 9927301 (Bestillingsutvalget)
Med 75% pinot noir og 25% chardonnay er dette en vin som har fyldig fruktsmak, men med frisk syre og et lett preg av autolyse*. God konsentrasjon og lang ettersmak gjør at vinen tåler retter som fisk og skalldyr, i tillegg til å være fabelaktig som aperitiff. 


* Dersom du lurer på hva autolyse er, se kommentarene i innlegget "En hund etter syre"


Har du lyst til å se Badeklubben på film, sjekk ut Damian Leszczynski's kule video her. 

 

 

#Amsterdam

Etter videregående var jeg som mange andre eventyrlysten og pakket på impuls mine viktigste eiendeler og flyttet til Amsterdam, via Italia. Lang historie kort, 15 år har gått siden jeg tok med meg disse viktige eiendelene + alt jeg hadde akkumulert i løpet av 5 år i utlandet og flyttet hjem til Norge. Denne helgen har jeg vandret ned "memory lane" langs Amsterdams kanaler.I tillegg til å besøke venner var jeg selvsagt sulten på nye matopplevelser. Og Amsterdam skuffer aldri.

Lunsjbaren Latei ligger på Zeedijk ved Nieuwemarkt, og selv om nettsiden ikke er mye å rope hurra for, er maten suveren. Synes man det er trist å kaste bort tid på å spise fremfor å shoppe er man i utgangspunktet på feil blogg, MEN til den shopping-gale med sans for kitch så er dette et lite mekka. Mer eller mindre alt i det lille lokalet er til salgs. Og min ertesuppe med mynte og yoghurt var deilig. De fleste matrettene er basert på lokale og økologiske råvarer og selv smøret på brødet var en drøm. De ferske juicene var mange, jeg gikk for eple, pære og ingefær, super fresht. Ikke ofte man spiser og blir mett for under 100-lappen, men obs, de tar kun cash og lokale bankkort.

  
På Latei har det meste en prislapp, selv tapetet er til salgs. 

9 straatjes er ni herlige små gater fulle av butikker av sorten vintage, ting og tang, antikviteter, klær, sko, et økologisk supermarked og alskens kaféer og bakerier. Her finner man noe for enhver smak og etter å ha ruslet gatelangs i timevis var det tid for en pust i bakken. Jeg drikker sjelden kaffe såfremt det ikke finnes en søtsak til. Og kakene på display på Café Nielsen var uimotståelige. Det ble banan- og valnøttkake med en latte til.

  
De ni gatene sentralt beliggende på kanalene har mange spennende butikker å by på.


Vinbaren Vyne ligger midt i hjertet av Amsterdam i Jordaan distriktet, langs Prinsengracht (gracht = kanal). Fra utsiden ser det bittelite ut, men lokalet strekker seg 30 meter innover og langs veggene ligger hundretalls flasker på display. Vinkartet er rikt nok, uten de store navnene, men derimot med gode priser. Med mer enn 60 viner på glass og nærmere 300 totalt. Etter en lang dag med inntrykk, lunsj og kaffe var det tid for et glass vin og kl. 17 sharp stod jeg utenfor. Jeg var første gjest, og et kvarter senere var det fullt. Et herlig "hustle and bustle"-sted med en god blanding av vinnerder og Joop & Petra aka Ola & Kari. 

Sommelier Michiel har allerede vært her i 7 år og elsker jobben sin. Vinkartet er variert, det endres hele tiden og de holder vinkurs og smakinger for gjester. En morsom og utfordrende jobb som krever sitt av sommelieren. Jeg gikk for anbefalingene og smakte en Crémant de Limoux Rosé "Emotion" fra Roger Antech som var frisk nok med lett duft av markjordbær og smak av røde epler. Akkurat denne vinen er ikke å finne på norske pol, men typen vin, Crémant fra Limoux får man tak i hjemme.

I tillegg ble det et lite glass Champagne fra Legras et Haas, en enkel Brut. Perfekt når man kan velge å bestille ½ glass, da får man smakt så mye mer. Denne produsenten er også å finne i Norge, men da i forskjellige varianter av Blanc de Blancs (vin laget kun på Chardonnay), mens den jeg smakte var en blend av alle tre druesorter (Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

  
Bobler på Vyne


Et steinkast lenger ned i gaten ligger Restaurant Envy hvor maten står i fokus. En deilig blanding av internasjonale retter, delikat tilberedt i det åpne kjøkkenet rett for nesen på en. Spennende og utrolig smaksrik mat servert i lekre omgivelser uten å være spesielt formelt.

En annen sentralt beliggende vinbar er Bubbles and Wine som ligger rett rundt hjørnet for Damplassen og Det Kongelige slott. Her har Robert Braam servert vin både på glass og flaske i 10 år og til og med fått utmerkelsen årets vinbar i 2011. Her kan vinetusiaster virkelig slå seg løs ved å bestille ?flighter? med vin. Fra menyen kan man velge tre mindre glass av gangen slik at man virkelig kan smake forskjell på viner av samme drue men fra forskjellige land.

Anledningen til mitt besøk i Amsterdam denne gangen var en venninnes fødselsdag, og på anbefaling av sommelier Michiel hos Vyne ble det middag på The Lobby. Restauranten tilhører Hotel V og ligger et steinkast unna Bubbles and Wine. Lokalet er stort og luftig med en livlig bar og veldig trivelig servitører. Menyen er ikke veldig stor, men maten er god, porsjonene store og prisene hyggelige. Men best av alt er prisene i vinkartet, de er suverene. Her får man sentral burgundere på Village-nivå for 70 euro fra gode produsenter. Vinnerder vil glede seg over The Lobby's best bevarte hemmelighet, men den må du fiske etter hos personalet?

 
Hva huser den skinninnbundne boka?


Amsterdam har noe for enhver smak, og en langhelg rekker for de fleste. Sånn i første omgang i alle fall!

En hund etter syre...

Hva dere drikker på julaften blir opptil dere, jeg har bestemt meg for lenge siden. Det blir Riesling og Champagne!

 

Dagene raser av sted og det er 13 dager igjen til julaften. De fleste lurer allerede på hvilken øl og akevitt de skal velge i år. Nå er det ikke sånn at jeg ikke liker øl og akevitt. Det er bare det at øl gjør meg så sabla mett. Og er det noe man blir på julaften uansett, så er det mett. Og skal man drikke akevitt i bøtter og spann så har jo det også en viss effekt på kroppen, dessuten mener jeg potetene på matfatet rekker langt denne dagen.

Nei, takke meg til vin i jula. Og for meg så skal den være hvit og laget på riesling enten fra Tyskland eller Frankrike. I tillegg må jeg ha med en Champagne. Både riesling og Champagne inneholder en god dose syre, og syren i vinen har samme effekt som alkoholen i akevitten. Den renser opp i alt fettet fra maten slik at man ikke kjenner seg så voldsomt stinn. Fruktigheten i slike viner har også sin oppgave, å nøytralisere salte eller røkte elementer, som for eksempel pinnekjøtt. I tillegg smaker det godt og komplimenterer maten.

Men la oss vie syre et lite sekund. Jeg, som mange av mine kollegaer i bransjen, er en hund etter syre. Det er få andre alkoholholdige drikker som gir en slik følelse av friskhet som syreholdige hvite og musserende viner. De er leskende både sommer og vinter, og i motsetning til rødvin som ofte gjør meg trøtt, så holder jeg et par timer lenger på hvitt enn på rødt. Konklusjonen er vel egentlig at jeg er på en konstant søken etter nye spennende, syrefriske viner. Har du et tips til meg så bruk gjerne kommentar feltet under. 


I vinskapet hjemme på Majorstua ligger følgende to viner og gleder seg til jul: 

Dopff & Irion Schoenenbourg Riesling Grand Cru 2010, Alsace, Frankrike, kr. 264,90. VP 4250601 Bestillingsutvalget
Denne vinen oppdaget jeg til ribbe mandag for et par uker siden. Maten var ikke tilberedt på helt norsk vis, men ribbe var det lell. Og vinen, som allerede har noen år på baken passet fantastisk godt til. Den hadde en nesten kremet konsistens med nydelig sitrus og fruktsmak som ble sittende igjen i munnhulen en hel liten evighet. Dette er value for money! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Agrapart Minéral Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut, Champagne, Frankrike, kr. 569,00. VP 2828101 Bestillingsutvalget
Det aller beste med å være på reise er alle de spennende mat- og drikkeopplevelsene. I Reims, hovedsetet i Champagnedistriktet introduserte reisefølget meg for en fantastisk liten vinbar med alskens godsaker på kartet, samt en sommelier med et hemmelig Champagnelager som ikke var skrevet ned andre steder enn i dennes hode. Agrapart sin Minéral BdB er en perle av en Champagne, med utrolig frisk syre og aroma av grønne, saftige epler, duft og smak av sjø og hav og en mineralitet som man sjelden opplever maken til. Ja, den koster, men åh så verdt å kjøpe en slik liten lekkerbisken til seg selv i julegave.
Hvilken som går til ribba på julaften og hvilken som går til pinnekjøttet i romjulen gjenstår å se, men jeg er i alle fall godt forberedt. Er du?

PS: Synes du vinene over ble i drøyeste laget hva pris angår, så ta en titt på anbefalingene under. Flotte viner, med litt hyggeligere prislapp. 

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2014, Rheinhessen, Tyskland, kr. 149,90. VP 1299901 Bestillingsutvalget
Frisk og syrlig riesling med duft av hvite blomster. Både smak og aroma av hvit stenfrukt, en saftig vin med god syrestruktur og balansert frukt som gjør seg like bra til ribbe som pinnekjøtt. 

A.D. Coutlas Louis Victor Fût de Chéne, Champagne, Frankrike, kr. 279,90. VP 2256201 Basis
Dufter av modne gule epler, bakt sitron og gjærbakst. Aromatisk med et distinkt autolysepreg og frisk syre. Det er hovedvekt av blå druer i vinen, noe som gjør den rik og fyldig og et godt følge til ribbe, pinnekjøtt og rakfisk, så vel som nyttårskalkunen. 

#vin #hvitvin #riesling #champagne #jul #julemat #ribbe #pinnekjøtt #rakfisk #kalkun #nyttårsaften

A piece of me!

Noen mennesker tar avgjørelser raskt og konsist, andre bruker, for å sitere en god venn: "10 dager på å bestemme seg for å klippe en tånegl". Avhengig av hva som skal avgjøres kan jeg vel si at jeg har en fot i hver leir.


Det å begynne og blogge tilhører den sistnevnte kategorien. Hvor mye av seg selv skal man by på? Har jeg noen dype hemmeligheter som burde forbli skjult? Nei, egentlig ikke. Det jeg ønsker med bloggen er vel mest å få utløp for skrivekløe og inspirere andre sultne og reiselystne til å ta del i mine reiser og matopplevelser.

Så hvem er jeg? Jeg er "hu vindama fra Nesodden som ikke gjør annet enn å smake vin og reise verden rundt på jakt etter neste mat- og drikkeopplevelse". Det høres ut som en drømmejobb, og jeg er glad for å si at det er det faktisk. Jeg er sosial av natur og har funnet nisjen min, et sted hvor jeg får møte nye mennesker, reise, oppleve, smake og leve. Det tar all min tid og det er sjelden late morgener og tidlige kvelder.

Hva gjør jeg egentlig? Jeg holder vinsmakinger og foredrag for bedrifter, eventbyråer og vinimportører. Jeg underviser på en av Norges tre vinkelnerutdannelser. I tillegg skriver jeg om vin for magasinet Mat & Vin, Norske Vinklubbers Forbunds medlemsblad og nettsider, og deler "vinekspert" jobben i TV2's God morgen Norge med Christer Berens. Og så fort jeg har litt tid ledig reiser jeg på vinmesser rundt om i Europa og studieturer til vinland over hele verden. Ingenting gir større lærdom enn å være der ting skjer, der druene gror og vinen lages.

Hvorfor gjør jeg dette? Jeg gjør det fordi jeg brenner for mat og drikke. Kunnskapen jeg besitter om vin har jeg lyst til å dele med alle som liker vin og vil lære mer. Jeg ønsker selv å lære mer, så ved å reise til vinregioner rundt omkring får jeg både utløp for kunnskapstørsten og reiselysten. Og hva er vel vin uten mat? Først i voksen alder fikk jeg en glødende interesse for mat. Både det å selv lage mat, men også å utforske mat fra hele verden. Man kan lett si at livet mitt består i å planlegge neste måltid.

Så er du sulten og tørst, eller bare ønsker et lite lyspunkt i blant, er du velkommen til å bli med på min reise.

Bon voyage!

PS: En annen lidenskap er foto, såfremt ingen fotograf er kreditert, er alle bilder tatt av meg.

 
Dune du Pyla, Europas høyeste sanddyne, Bordeaux, Frankrike. 

#vin #mat #reise #inspirasjon