hits

oktober 2016

Solstrålen fra Costa Brava!

Det første jeg har lyst til å spørre Anna om er den grå lokken i luggen. Er det naturlig eller er det farget? 

Men Anna Espelt kommer meg i forkjøpet, hun skravler i vei på spansk vis, uten punktum og både på inn- og utpust. Costa Brava er hjemme, hvor naturen er vill og vakker, vinmarkene ligger bare et steinkast unna havet og Tramontanevinden fra nord pisker rundt ørene på en og solen er en evig følgesvenn. "Alle sier vi er gale som dyrker druer her, jeg kaller det kreativt" smiler Anna.

Hun er 8e generasjon som dyrker landet. 1.800 hektar består eiendommen av, hvorav 200 er plantet med vinstokker. Frem til 1999 solgte familien druene, men så avgjorde Annas bestefar at det var på tide å foredle druene selv, og Espelt-eventyret var et faktum.

Den dagen Anna ble født var bestefar rasende på far fordi han ikke var på plass i vinmarken, det var midt i innhøstingen og alle hender trengtes. Han ble litt mildere stemt når han hørte at grunnen til fraværet var arvingens ankomst. Og arvingen var føyelig og ville gå i bestefars fotspor. Hun studerte ønologi ved universitetet i Tarragona, jobbet på vinerier i California og hadde egentlig tenkt til å reise vinverden rundt for å opparbeide seg erfaring og kunnskap. Men slik skulle det ikke bli, bestefar ble syk og far ville ha Anna hjem.

De første 8 årene jobbet hun i vinmarkene, deretter fulgte 4 år fordelt på vitikultur og vinmaking og de seneste 4 årene har hun gjort mer eller mindre alt, inkludert markedsføringen av vinene. Hun legger til at hun ikke hadde hatt en sjans til å klare alt dette uten hjelp av et suverent team. "Da jeg innså at jeg ikke fikk mulighet til å reise kloden rundt bestemte jeg meg for å hente verden hit til Costa Brava. Teamet vårt består av mennesker fra hele verden, slik henter vi inspirasjon fra ulike land og kulturer."

Bærekraftig jordbruk har alltid vært i fokus hos Espelt familien, og nå er de midt i prosessen med konvertering til økologisk dyrking og fremstilling. Per i dag er 80 av de 200 hektarene økologiske og hvert år utøkes området med 10 hektar.

"Hva er det viktigste for deg at vinene dine reflekterer?" spør jeg. Uten å nøle sier hun at det å være lokal er viktig for henne. Hun henter gjerne innspill og inspirasjon utenfra, men når man reiser rundt i verden og viser frem vinene er det utrolig viktig å respektere sitt eget terroir og typisiteten det gir vinene. Hun avslutter; "You should embrace who you are instead of being someone different."

Jeg klarer ikke dy meg lengre, "hva er greia med den grå lokken"? Hun ler høyt og forteller at det er naturlig, Gradvis ble en lokk i luggen grå, moren hennes synes hun bør farge alt sort, men jeg holder med Anna, behold den! Den gir en ekstra snert til en knallkul dame som lager spennende viner til en hyggelig pris.

video:espelt

Espelt Old Vines Garnacha 2014, Catalonia, Spania, kr. 119,90. VP 3003501 basis, kat 4
Fersk og fruktig nese med røde bær og hint av mørk frukt. Med smak av Middelhavsurter og god bærfriskhet har vinen et lett tanninbitt som avrundes av en juicy smak av plommer og moreller. Kos med et glass eller to ved peisen, eller bruk til enkel hverdagsmat som pasta, koteletter og gryter. 

Heredad Coll de Roses 2014, Catalonia, Spania, kr. 129,90. VP 3584701 Basis, kat 6
Denne vinen har mer av alt, mer frukt, mer syre og mer tanniner. Noe florale dufter og frukten kommer frem litt etter hvert, god konsentrasjon. Et snev av steinaktig mineralitet og lang kraftig finish som krever mat. Server med kraftigere kjøttretter som lam, storfe og and.

Begge vinene finnes også på bag-in-box, de er tappet i Norge. Det skal nevnes at det er nøyaktig samme vin i boksen som i flasken.

OBS OBS: Nye årganger er snart på vei inn til landet, følg med :)

#rødvin #spania #spanskvin #annaespelt

Penfolds Grange 2012

Penfolds lanserer sine nye årganger årlig med en rekke smakinger for pressen verden over. Som regel med en av vinmakerne tilstede, og høydepunktet for de fleste er ikonvinen Grange. Årets viner lanseres 20. oktober på verdensbasis, i Norge blir de tilgjengelige hos Vinmonopolet i heller små opplag fredag 4. november. 

Matt Woo er en av de 7 vinmakerne hos den gigantiske, australske vinprodusenten Penfolds. Teamet ledes av dyktige Peter Gago som har hatt stillingen som sjefsvinmaker siden 2002. Vinmakerne har ulike oppgaver, Matt lager både rødvin og sterkvin. Vi fikk smake begge deler, for full oversikt over vinene som ble smakt se www.nvkf.no fra 1 november. 

Siden 1844 har Penfolds vært en toneangivende produsent i Australia med base i regionen South Australia. De henter druer fra mange og ulike områder av landet og har en stor portefølje hvor det er noe å finne for enhver smak og lommebok. De mest kjente her i Norge er vel kanskje rødvinene Rawson's Retreat og Koonunga Hill. Men utvalget på polet er mye større enn som så. Til å begynne med var det sterkvin Penfolds laget og var kjent for. Ved forrige århundreskifte var de landets største produsent av sterkvin. Selvom de laget en stor andel bordvin, var det først i 1945, med kjøpet av vingården Kalimna, nære Barossa Valley, at visjonen om høykvalitetsvin ble satt ut i livet. Daværende vinmaker, Max Schubert, skulle vise seg å bli legendarisk med sin Penfolds Grange Hermitage. Inspirasjonen til vinen fikk han etter en tur til Bordeaux i 1950 hvor han både så, fikk smake og erfare viner som var "ment til å vare i mer enn 20 år". Vel hjemme i Australia igjen satte han i gang sitt eget prosjekt. Bin 95 Grange Shiraz ble laget som et eksperiment i 1951, og først 1952 årgangen ble tilgjengelig kommersielt under navnet Grange Hermitage. Basen for vinen var spesielt utvalgte shirazdruer og en bitteliten andel cabernet sauvignon. Måten vinen ble laget på, etter inspirasjon fra produksjonsmetoder i Bordeaux, men med ny amerikansk eik heller enn fransk eik, var banebrytende på den tiden i Australia. 

I 1957 ble Max Schubert kalt inn til ledelsen med sin Grange for å vise frem prosjektet, ikke bare for styret, men også deres venner og anerkjente vinkritikere. Til Schuberts store ydmykelse slaktet de vinen og ordre ble gitt om å legge ned eksperimentet. En av kritikerne ga følgende kommentar "Schubert, I congratulate you. A very good, dry port, which no one in their right mind will buy - let alone drink". Han skulle i ettertid få bite i seg den replikken. Nedbrutt, men innbitt returnerte vinmakeren til Adelaide hvor han med hjelp av familien Penfolds sorte får, Jeffrey Penfold Hyland, allikevel laget Grange både i 1957, 1958 og 1959 årgangene. En hemmelig vegg ble bygget i en av kjellerne og der ble alle tidligere årgangers Grange gjemt bort og lagret og de såkalte "hidden Granges" '57 til '59 ble produsert i all hemmelighet, kun med de eldre vinmakerne og noen få andre støttespillere som medsammensvorne. I 1960 ønsket ledelsen nok en gang å smake på vinene fra '51 og '55, og denne gangen, med et antall år på baken, ble vinene tatt i mot med stor entusiasme. Det ble besluttet å restarte produksjonen av Grange med 1960-årgangen. Max Schubert ble samtidig utpekt til Penfolds sjefsvinmaker, en stilling han beholdt frem til 1975 da han pensjonerte seg. Men selv etter dette var han innleid som konsulterende vinmaker i de neste tyve årene, frem til sin død i 1994. 

Don Ditter overtok stafettpinnen og ansvaret for Grange i 1975 og i løpet av sine 11 år som ledende vinmaker utbedret han mange sider ved både selve vinfikasjonen, men også vinmarksarbeidet så nye tider under Ditter. Utvelgelsen av druematerialet ble strengere og 1986, Ditter's siste årgang, blir generelt sett på som den beste Grange noensinne.

John Duval hadde både Don Ditter og Max Schubert som læremestre og gled derfor godt inn i rollen som Penfolds neste sjefsvinmaker. Også han gjorde drastiske utbedringer som følge av teknologi og nytenkning. Han ble også den som satte i gang det såkalte "White Grange" prosjektet. BIN 144 Yattarna Chardonnay er i dag en av Australias mest kjente og kostbare hvitviner med første årgang i 1995. En annen endring under Duval var navnet Grange Hermitage. Siste årgang med dette navnet ble 1989 da Hermitage måtte fjernes grunnet varemerkebeskyttelse av Hermitagenavnet i Rhônedalen. 

Den fjerde og nåværende forvalteren av Penfolds Grange og resten av porteføljen er Peter Gago. Med dagens teknologi, og internett ikke minst, har Gago fått en helt ny oppgave hvor verden plutselig er "next door" og alle vil ha en bit av Grange. Han anerkjennes som ikke bare en særdeles dyktig vinmaker, men også som en Grange-ambassadør som igjen tar vinen til nye høyder. 2000-tallet har vært forholdsvis konsistent klimatisk sett og 2010 årgangen er ansett å være den beste siden 1990. Gago er uansett en ydmyk mann og av dette utsagnet forstår vi at hans respekt for Grange sin opprinnelse er stor "Grange is Max Schubert's creation. It is not something to be tampered with. Ultimately we are custodians of his vision" 

Penfolds Grange 2012, ca. kr. 3.599,00, varenummer 6803301
En massiv, konsentrert og ekstrahert duft av mørk frukt og bær, noe floralt, krydder, bitter sjokolade og vanilje. I munnen toner av sødmefull frukt, tobakk og søt lakris, hint av kaffe og sjokolade med faste tanniner. Kompleks med lang ettersmak. Legg den i kjelleren i noen år før du nyter den til et godt kjøttfullt måltid. 
(98% Shiraz og 2% Cabernet Sauvignon fra Barossa Valley og McLaren Vale) 

Fakta om Grange
Penfolds Grange slippes 5 år etter vinfikasjon og antallet flasker som produseres i dag varierer fra mellom 80.000 til 110.000 alt avhengig av årgang. Modning på 300 liters fat av ny amerikansk eik. Hovedsakelig shiraz og en liten andel cabernet sauvignon. Bare 6 årganger er laget med 100% shiraz. 
Kun 60 flasker er tilgjengelig og disse slippes på Vinmonopolet fredag 4 november. 

 

 

En liten bit av himmelen...

Jeg har tidligere sagt at lakris er min "guilty pleasure", men jeg har faktisk en til. Og det er makroner. Disse små himmelske bitene som kommer i alskens farger og smaker, smelter på tungen og får annen bakst til å virke klumpete og klissete, er også min nemesis. 


Mørk sjokolade med havsalt, pistasj, sitron og blåbær er bare et lite utvalg av smakene.


Utallige forsøk har jeg gitt makronbakingen, men det er nok et element underveis jeg ikke har fått med meg for de blir aldri perfekte. Så nå har jeg lagt bakingen på hyllen for en stund og lar de profesjonelle ta seg av den biten. Min jobb får være å nyte godbitene. 

Tidligere i år var jeg i Fredrikstad og der oppdaget jeg Choco Loco. Et team bestående av to grepa jenter, Merethe og Vibeke, som lager sjokolade, marmelade og kaker fra bunnen av. Og makronene deres er verdenskjent i Fredrikstad og omegn. De har sin egen butikk i Stenhuset i Torsnes, og leverer til små nisjebutikker rundt om. 


Sjokolade på pinne er hot


Så neste gang du er på de kanter, eller skal på "harry-handel" i Sverige, ta turen innom Torsnes og prøv ut mine to favoritter: blåbær og pære med karamell. Kokos og lime konfekten var heller ikke til å kimse av. 


Gleder meg til pære og fikenmarmelade til osten.