hits

september 2016

Oh la la...

Med hnden p hjertet kan jeg si at jeg er frankofil. Alt fra Frankrike er toppen; mat, drikke, den (tidvis) arrogante holdningen, klimaet og sprket. (English version: scroll down)

P cocktailbaren Little Red Door eksperimenteres det mye.

Tidligere i r deltok jeg p vinmesse i Bourgogne. Og etter nrmere en uke med smake-spytte-smake-spytte var det deilig "ta ferie" og sette kursen mot Paris. I en mikroskopisk Nissan Micra stablet vi 3 stk bagasje, 1 enorm pose med ost, piknikmat til bilturen, 2 langbente, og 1 mindre langbent sommelier. Mlet med Paris turen var enkelt: Spise og drikke godt, samt handle inn sesongens ferske grnnsaker som asparges og reddiker, pater, skinke og makroner. Et knippe av de fantastiske rvarer Frankrike har by p som enten ikke er ferske nok i Norge, eller rett og slett er ubetalbare. 


Markedet i Bourgogne

Uten at vi hadde gjort ekstensiv research viste hotellet vi hadde booket seg ligge midt i smryet for potensielle restauranter, cafer og cocktailbarer vi hadde sett oss ut. Boutique Hotel l'Antoine ligger i Rue du Charonne i Bastille-distriktet, et steinkast unna Restaurant Clamato som vi hadde ftt anbefalt av flere kollegaer i bransjen. I tillegg var cafen Holybelly 23 minutters gange unna i flge Google Maps. 

Holybelly var ogs en anbefaling, denne fra Talor, en legendarisk australsk barista med base i Oslo. Og selvom undertegnede ikke egentlig er en kaffeentusiast, s ble selv jeg mo i knrne av bde cappucino og affogato. Den saftig brownien med piemontesiske hasselntter og en kremklatt fra himmelen gjorde cafbesket til dagens andre hydepunkt. Det frste var piknik i bilen p vei til Paris. Det ble uansett besluttet satse p Holybelly til frokost pflgende dag.

Cappuccino og superbrownie

P vei tilbake til hotellet nrmet det seg "cocktail o'clock" og vi tok en rak hyre mot "Little Red Door". Baren ligger p listen over verdens 50 beste cocktailbarer og den levde opp til ryktet og fikk flere stjerner i boka for bde service, cocktailene, atmosfre og musikkvalg. 

Sommelierer p tur har for vane hre seg for i vinmiljet etter gode spisesteder, og et av de vi fra ulike hold hadde ftt anbefalt var Clamato. Restauranten tilhrer gruppen som ogs str for en av Paris sine aller beste restauranter, Septime, men er en litt enklere og mer uformell utgave som kun serverer sjmat. Rookie mistake ikke bestille bord, med resultat i at vi ikke fikk plass fr klokken 22. Ingen fare, p skr over veien ligger Septime La Cave, konsernets vinbar hvor man i tillegg til nyte en flaske ogs kan ta den med seg nr bordet p Clamato er klart. Deilig snacks som skinke, sardiner og ansjos tilberedes bak bardisken a la minute og selvom vinutvalget stort sett bestr av naturvin, s klarte selv denne kresne ganen finne en deilig Champagne. 

Septime La Cave

Middag bestod av sters, knivskjell, ceviche, krkeboller, carpaccio av brasme og sardiner. Ganske deilig ikke revne av metthet etter middag som normalt sett i Paris ville besttt av foie gras og cte de boeuf. Sommelieren ansvarlig for restaurantgruppen er tydeligvis naturvinsentusiast og det gjenspeiles ogs p Clamato. Vinene p kartet var i flge egne preferanser ikke de som egnet seg best til matutvalget, men vi fant da en hvitvin som dugde til slutt. Atmosfren var avslappet, personalet tydelig stresset og maten kom i grei fart, forutenom sters og brd som servitren glemte bort. Men ogs det ordnet seg etterhvert. Alt i alt en hyggelig kveld i en av Europas herligste storbyer. 

Krkeboller til middag p Clamato

Den lange Parisnatten ble heller kort for undertegnede og flge. Det er mat og drikke som har frste pri og da var frokost p Holybelly viktigere enn enda fler cocktails og potensiell hodepine neste dag. For vre sikre p at vi ikke gikk glipp av noe ble det bestilt inn bde pannekaker med egg og bacon, posjerte egg med plser, sopp, salat, hashbrowns og kyllingboller i tillegg til enda en eggerett med tilbehr. Etter grsdagens kaffefrtseri ble det en enkel men super fluffy cappucino med brownie til frokostdessert. 

Kanskje ikke verdens sunneste frokost men...

Tid for g av seg frokosten p matmarkedet rundt Bastillen. Det var de ferske hvite, franske aspargesene som stod verst p handlelisten i tillegg til andre ferske godsaker som morkler, reddiker og fennikel. Fint med stor koffert! 


Et siste mltid fr hjemreisen mtte vi selvsagt ha med oss, problemet var at vi fremdeles var kjempemette etter frokost. Vi hadde ftt et sted anbefalt som visstnok skulle servere den beste Cte de Boeuf i Paris, egentlig en slakterbutikk, men med en 6-7 bord hvor man kunne spise litt var det ogs plass til p Les Provinces. Med fulle mager og kulerunde yne stirret vi p alle herlighetene i disken. Det mtte bli en runde med foie gras og marg fr kjttet kom p bordet. Normalt sett ville man kastet seg over rdvinskartet til kjttstykket, men etter dagens tidligere matinntak var Champagne det eneste vi kunne tenke ville lette litt p trykket. Og joda, Champis funker helt fint til biff ogs det alts, det ble en opplevelse vi sent skulle glemme. S langt har i alle fall jeg aldri spist et s smaksrikt og s perfekt stekt stykke kjtt. Intet mindre enn suverent! Takk for oss Paris og "a bientt"...





I can honestly say that I am a true Francophile. I love everything French; the food, the beverages, the (sometimes) arrogant attitude of the locals, the climate and the language. 

After nearly a week of tasting in Bourgogne, it felt great to finally step into "holiday mood" and head for Paris. In a tiny Nissan Micra we managed to stack 3 pieces of luggage, 1 enormous bag of cheese and food enough for 8 people for our "car picnic", 2 long legged and 1 less long legged sommelier. The objective of our trip to the capital was a simple one: Eat and drink well in addition to browsing the markets for seasonal delicacies such as white asparagus, radishes, pates, ham and macaroons. These commodities are either not fresh enough back home, or they are way too expensive to afford on a daily basis. 

Without having done any extensive research when we made the reservation, it turned out that our hotel was located smack in the middle of potential restaurants, cafes and cocktail bars we had already planned to visit. Boutique Hotel l'Antoine is situated in Rue du Charonne in the Bastille area, just a few steps away from Restaurant Clamato that we got recommended from several colleagues in the business. In addition there was the epic cafe Holybelly about 23 minutes walk away according to Google Maps. 

Holybelly was another recommendation, this one from Talor, a legendary australian barista who is based in Oslo. And even though I personally am not a coffee enthusiast, I admit that these coffees made my knees weaken, especially the cappuccino and the affogato. The juicy brownie with Piedmontese hazelnuts and a dollop of whipped cream from heaven, made this visit the second highlight of the day. The first being our picnic in the car on the way to Paris. We decided to explore the menu at Holybelly further the next morning for breakfast.  

On our way back to the hotel we were closing up on "cocktail o'clock" and taking a straight right we headed for "Little Red Door". It is listed among the world's 50 best cocktail bars and it not only delivered on cocktails, the atmosphere, the service and the choice of music made it an instant favorite.

Traveling sommeliers are known to ask around the wine business for good places to eat and drink. And as earlier mentioned Clamato was a restaurant that was mentioned more than once. It belongs to a group that also runs on of Paris best restaurants, Septime, however this one is a simpler and more informal restaurant that only serves seafood. Rookie mistake not booking a table (which turned to be impossible anyway) on a Saturday night, resulting that we did get a table until 10 pm. No need for despair, across the street there is Septime La Cave, the company's wine bar where, in addition to enjoying a bottle, you can take it with you back to the restaurant when your table is ready. Delicious snacks like ham, sardines and anchovies are being prepared behind the bar a la minute and even though the selection consist mostly of nature wine, even this picky palate managed to find a lovely Champagne. 

Dinner featured oysters, razor clams, ceviche, sea urchins, carpaccio of bream and sardines. Pretty nice not to feel like your belly is about to rupture after dinner which is normally the case after a meal in Paris. The sommelier responsible for the restaurant group is obviously a nature wine enthusiast which is reflected on the wine list at Clamato. According to personal preferences the wines listed where maybe not the most food friendly ones, but we did manage to find a white wine that worked fairly well. The atmosphere was relaxed, the restaurant full, the staff was clearly stressed, but our dishes arrived fairly quickly except from the oysters and bread that the waiter forgot. But that worked out fine, all in all a very nice evening in one of Europe's most wonderful cities. 

The long Parisnight became rather short for our party of three. First priority is always food, so we considered the breakfast at Holybelly to be more important than even more cocktails and the potential headache next morning by going out. To make sure we didn't miss anything we ordered both pancakes with eggs and bacon, poached eggs with sausages, salad, hash browns, chicken as well as another egg dish with condiments. After the previous day's coffee indulgence we were satisfied with a fluffy cappuccino and a brownie as breakfast dessert.   

Time to get rid of the breakfast by browsing the food marked around the Bastille. Our quest for the Holy Grail, the fresh, white, French asparagus had finally come to an end. We were the proud owners of several kilos of the white gold, as well as morels, radishes, fennel and loads of other goodies. Large suitcase always comes in handy!

A last meal before heading back home was an absolute necessity, the only problem was that we were still immensely full after breakfast. But no time for whining, we had gotten this place recommended that apparently is serving THE best Cte de Boeuf in Paris. It is basically a butcher shop, but they have a tiny little area with tables where you can order lots of meaty delicacies. We stared at all the yummy stuff with eyes as big as saucers for the better part of 5 minutes before we decided on marrowbone and foie gras before the grand finale. Any normal day and we would have been all over the red wine selection in the wine list, today however the only thing we could manage was Champagne. Our bellies too full with food to stand the thought of heavy drinks as well. But Champagne turned out to work beautifully with the meat, and I can't praise the meat enough, it is the most tasty and perfectly cooked piece of boeuf I've ever had. No less than wonderful! Thanks Paris and "a bientt"... 

Smashing til kjlige hstkvelder!

Autumn
Licensed from: kamchatka / yayimages.com

Det er september og solen skinner fremdeles med en viss varme. Tidenes "Indian Summer". 

Grillsesongen er mer eller mindre over, men saftige, fruktdrevne rdviner er en fin overgang til hstens gryter. Det har vrt en fin sommer. Jeg synes grilling er superdigg, men er litt for lat for styre opp med kull og tennvske og hele den smrja. MEN, jeg er s heldig at jeg har gode naboer som er helt motsatt. De griller s fort vret tillater opphold i bakgrden. Jeg titter ut av vinduet i andre etasje nr jeg hrer romstering og lukter nyopptent grill, og da er det fritt frem for meg, dagens kjttstykke, salaten min og selvsagt en utvalgt grillvin. Noen ganger er det fulltreff, andre ganger er det en sjansing som ikke helt holder ml. 

Det er sjelden jeg drar frem de tyngste rdvinene, da er det som regel entrecte p menyen. Men til lettere kjttretter velger jeg ofte pinot noir, og ja, den er oftest fra nye verden. Server lett avkjlt og den er frisk, leskende og fruktdreven. 

Her er noen av mine favoritter:

Fiesta de Azul y Garanza 2015, Navarra, Spania, kr. 139,90. VP nr. 5225301 BU
Fresh duft av solmodne br. Saftig i munnen med smak mot solbr og sorte kjttmoreller. Lett trre tanniner i finish, men godt balansert alkohol og god syrlighet i ettersmaken. Bruk til de enkleste rde kjttstykkene eller til svin og plser. 

Matua Pinot Noir 2014, Marlborough, New Zealand, kr. 139,90. VP nr. 8053901 Basis, kat 1
Fersk og ren frukt i nesen mot rde br. Juicy munnflelse med jordbr og hint av pepperfrukt. Sitter godt og lenge, ingen tanniner snakke om. Flott til grilling, koteletter eller gryter.

Legado del Moncayo Montana Garnacha Old Vines 2014, Aragon, Spania, kr. 154,90. VP nr. 3995101 BU
Deilig rdbrsfrukt i nesen med noe spice. Helt fantastiske jordbr og morelltoner, herlig saftig og masse smak, god lengde. Blte tanniner og god struktur, passer til retter av and eller kalv. 

Montes Pinot Noir 2014, Casablanca, Chile, kr. 169,00. VP nr. 4441601 BU
Nydelig syrlig og sdmefull nese av solmodne rde br og frukter. Mye smak av friske jordbr, hint av bjrnebr, boysenbr og lette peppertoner. Butterscotch og hint av karamell i finish. Supert flge til spareribs, plser og lammecarr.

Yealands Land Made Pinot Noir 2015, Marlborough, New Zealand, kr. 169,90. VP nr. 988001 Basis, kat 4
Syrlig, men konsentrert duft av rde br og pepper. Frukten blir saftigere i munnen, nesten en tone jammy, men preget av sortpepper gir en god punch i finish. God lengde og fin balanse. Bruk til alt av svin og fjrkre. 

Innocent Bystander Pinot Noir 2015, Victoria, Australia, kr. 209,90. VP nr. 9587401. BU
​Fantastisk frukt bde i nese og munn. Syrlig, saftig og krydret, noe butterscotch. Floral. Super delikat og elegant. Sitter lenge og godt. Bruk til alt utenom entrecote, eller kanskje til og med til entrecote.

Henri Pion Racines Croises Bourgogne Pinot Noir 2014, Burgund, Frankrike, kr. 229,90. VP nr. 5488301 BU
Ren rdbrsfrukt i nesen. Flger godt opp i munnen med toner av modne jordbr, hint av jord og noe krydder i finish. Blte tanniner, sitter lenge. Saftig og fresh avslutning. Deilig til kalv med tilbehr av sopp.

Hpler Leithaberg Blaufrnkisch 2012, Burgenland, sterrike, kr. 249,90. VP 5413701 BU
Noe spicy peppertoner i nesen sammen med bl frukt. Deilig rde br i munnen og krydder som flger nesen. Sitter lenge, superblte, digge tanniner. Balansert syre og alkohol. Fin til lett mat, en god allrounder. 

Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2012, California, USA, kr. 529,00. VP 9356101. BU
Denne kan man vel kanskje spare til en spesiell anledning og et godt planlagt mltid. Dette er ingen rimelig vin, men den er sabla god. En sjelden gang unner jeg meg en slik flaske, og da nyter jeg godt. Vinen har en underbar konsentrert smak av rde br, krydder og et hint av ferske urter. Ettersmaken sitter i en hel liten evighet og toner av sort pepper henger igjen i munnen. Kan brukes til de fleste kjttretter, men ekstra godt til kalv med kremet tilbehr. Jasmin Hirsch, datteren og markedsfringsmaskinen i bedriften reiser jorden rundt og promoterer vinen mens hun matcher den til mat fra alle verdens hjrner. For fine bilder og inspirasjon flg henne p @jasminehirsch p Instagram. 


#vin #rdvin #pinotnoir #mat

Et strlende Burgundkjp!

Nye rganger av Michel Lafarge sine viner er ankommet landet og det er bare laste ned Vinmonopolets app og bestille, for her er det mye godt. 

Domainet ble opprettet tidlig p 1800-tallet, men frst i 1934 ble vinene tappet under Lafarge-navnet, etter at datteren i familien Gillot giftet seg med Henri Lafarge. Og den kjente vinmarken Clos du Chteau des Ducs fulgte med i brudekista.

I 1949 sluttet Michel seg til faren og dennes snn Frdric kom med i 1978. Michel, med sine mer enn 80 r, er fremdeles i gamet selv om det er snnen som styrer skuta. Med over 100 rs erfaring til sammen er far og snn det man kan kalle et ?dream team?, noe vinene deres gir tydelig preg av.

Siden 2000 har vinmarkene vrt dyrket etter biodynamiske prinsipper og Lafarge-hnene er ikke et uvanlig syn i Clos du Chteau des Ducs hvor de vanligvis holder hus. Men ogs i familiens andre vinmarker gjr hnene jobben sin med spise insekter og gjdsle underveis, de har et eget mobilt hnsehus som de fraktes rundt i.

Et stort antall viner er tilgjengelige, men disse to er mine favoritter (dvs. de som passer lommeboken min best)

Lafarge L'Exception Bourgogne Passe-tout-grain 2013, kr. 229,90. VP nr. 5439301
Jordbr, bringebr, fioler og pepper er essensen her. Samme i munnen med tillegg av herlig flintaktig mineralitet som gir en fresh herlig lang ettersmak. For meg er dette en kosevin, men man kan fint bruke den til enkle retter av hvit fisk, fjrkre og svin, eller pasta. Kjp, kjp, kjp!! 

Lafarge Volnay 2013, kr. 439,70. VP 5438501
Super elegant, de rde brene er eteriske og flyter over vinen som sm englevinger. I munnen toucher bde brene og et lett spicy preg svidt nedom tungen fr de flyter videre ned i svelget. Men smaken sitter uendelig lenge igjen i munnen og man nsker virkelig at det aldri skal ta slutt! (Ja, det tok kanskje litt av i beskrivelsen der, men det er bare supergodt. Trust me!)

#burgund #volnay #lafarge #rdvin #vin

Septembernyhetene p Vinmonopolet er p plass!

P polets pressesmaking av basisnyhetene var det flere godbiter verdt skrive om. 


Det smakes ikke litt viner nr man frst setter i gang. 

Av de seks nyhetslanseringene polet har hvert r er septemberslippet det desidert strste. Denne gangen var det i underkant av 1100 nyheter som skulle smakes av journalistene over en to ukers periode. Av disse var 54 nyheter i basis assortiment, dvs viner som str i polhyllene i de fleste pol og som ikke trengs bestilles p forhnd. 

Denne gangen hadde Vinmonopolet flgende fagtema og fokusomrder for slippet:
- Viner fra Georgia, Italia og Frankrike laget p amfora. 
- Ungarsk hvit- og rdvin
- Tyskland GG 2015
- Hellas og Jura
Ikke alle falt i smak hos denne ganen, men et par stykker innimellom var strlende. 

Jeg skal p ingen mte kjede dere med alle disse 1100, ikke engang de 54 basisnyhetene, men et lite knippe snasenheter er verdt nevne bde smaks- og prismessig. 

Markus Molitor Schiefer Riesling 2015, Mosel, Tyskland, kr. 125,10. VP 3012101
Sdmefull nese med tropisk frukt og hint av honning. Flger godt opp i munnen med smak av gul fersken, aprikoser, honning og flott syre. Sitter lenge, mineralsk avslutning. Veldig bra pris, funker til asiatisk ogs.

Domaine Hatzimichalis Malagousia Oaked 2015, Vallee d'atalanti, Hellas, kr. 159,90. VP 5405001
Malagousiadruen finner vi stort sett bare i Hellas. Fin duft av gule epler og sdmefylt sitrus. God oppflging i munnen med frisk frukt av type epler, appelsin og fersken. Ren mineralitet og god syre som gir en trr og lang finish. Bra pris og flott vin til rike fiskeretter eller fjrkre.

Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard 2015, Thessalia, Hellas, kr. 199,00. VP 5393701
Alle druene er hentet fra en og samme vinmark. Sdmefull nese med honning og litchi. Rik i munnen med deilige smaker av mandarin, hvit stenfrukt og frisk sitrus. Trr, mineralsk og lang ettersmak med hint av kamfer. Herlig fresh. Bruk til laks eller kveite.

Md Tokaji Furmint 2015, Tokaj, Ungarn, kr. 176,30. VP 5376101
Snnen til superprodusenten Istvan Szepsy lager vin p den lokale druen furmint. Digg duft av sitrus og gule epler. Fresh munnflelse med gule epler, mandarin og fersken. Fin syre og lang ettersmak. Passer til fisk og fjrkre.

Nagy-Somli Juhfark 2013, Soml, Ungarn, kr. 209,50. VP 5443501
Druen her heter juhfark og er unik for omrdet. Rik og fyldig nese med sdmefulle toner av melon og appelsin. Deilig kremet munnflelse med oppflging av st sitrus, honning og gul tropisk frukt som ananas. Sitter lenge og er suveren til fet fisk, fjrekre og svin. Ikke s grn pris heller. Saftig og riktig godt!! ! God konsentrasjon.

Domaine Dugois Arbois 2012, Jura, Frankrike, kr. 239,90. VP 5451001
Savagnin er en typisk druesort for Juraomrdet og har mye preg av sherry i duft og smak. Dufter intenst av eplesider. God syrlighet i munnen med hint av karamelliserte ntter og sherry. Sitter lenge, er intens, aromatisk og passer suverent til comt ost

Von Winning Jesuitengarten Riesling GG 2015, Pfalz, Tyskland, kr. 369,70. VP 5408601
Elegante toner av hvit stenfrukt og blomster. Saftige toner av delikat sitrus, fersken, aprikoser og et snev av akasiehonning gir en konsentrert vin med lang ettersmak. Syren i vinen lfter friskheten og trrheten i finish er akkompagnert av mineralske toner. Flott til fisk, svin og julemat. Denne vinen er ment for lagring, la den gjerne ligge i kjelleren et r eller to fr du prver deg p den.

Over til rdvin

Bonpas Ctes-du-Rhne Don Alfant 2014, Rhne, Frankrike, kr. 139,90. VP 5435001
Druene grenache, syrah og mourvedre er brukt. Intens duft av mrke br og ferske urter. Saftig i munnen med syrlige kirsebr og bjrnebr. Krydret i finish, med lett pepperspice. Faste tanniner og lang god ettersmak. Fresht! Til enkel hverdagsmat, pizza og pasta. 

Matsu El Picaro 2013, Toro, Spania, kr. 156,00. VP 2065101
Ren tempranillo. Sdmefull frukt p nesen av det mrke slaget. Frisk frukt i munnen med fokus p kirsebr, noe modne jordbr og bjrnebr. Saftig tanninbitt og god lang ettersmak. Topp vin til hsten og alt viltet og det der.

Le Bordeaux de Citran 2014, Bordeaux, Frankrike, kr. 189,10. VP 5445201
Blanding av druene merlot og cabernet sauvignon. Litt lukket p duft. Smaker av plommer, solbr og syrlige bjrnebr. Fast tanninbitt som tar litt mye plass, men med et godt stykke kjtt til funker det allikevel. Noe urter i finish sammen med krydder og tobakk. Bra pris!! And- og lammevin.

Charles Smith Velvet Devil Merlot 2014, Washington, Usa, kr. 189,90. VP 9422501
Intens sdmefull aroma av plommer og krydder. Saftig i munnen med mrk frukt og hint av urter. Sitter lenge, blte tanniner og masse, masse smak som sitter kjempelenge!! Bra pris ogs! Deilig til sensommer grillingen. 

Domaine des Bertranoux Pcharmant 2012, Bergerac, Frankrike, kr. 195,00. VP 5308401
En god blanding av druer brukes: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc og malbec. Syrlig frukt, blyantspiss og treverk p nesen. Solbr, plommer og kirsebr i munnen sammen med faste tanniner og sedertre. Spicy finish med hint av lr. Lang ettersmak. Bruk til hstens gryter. 

Lequin-Colin Santenay Vieilles Vignes 2014, Burgund, Frankrike, kr. 199,90. VP 4409901
Ren pinot noir. Intens aroma av rde br og florale toner. Trr i munnen med saftige innslag av jordbr og nyper. Lett krydret finish med mineralske kalktoner. God fruktkonsentrasjon og kompleksitet. Sitter lenge i finish. Godt til hvitt kjtt og kalv. Veldig bra pris! 

Capuano-Ferreri Santenay Vieilles Vignes 2014, Bourgogne, Frankrike, kr. 239,80. VP 5446101
Aromatisk duft av krisebr og moreller. Frisk og saftig i munnen med mye br og "krnsjy" rde epler. Flott syrlighet og mineralitet, med lett tanninbitt og lang, slank ettersmak. Egner seg til hstens retter med sopp. Veldig godt og prisen er ikke s verst her heller!

Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir 2015, Walker Bay, Sr-Afrika, kr. 269,90. VP 5298901
Delikat duft av stsyrlig rd frukt og krydder. Utrolig juicy og konsentrert munnflelse med masse smak av jordbr, bringebr og nyper. En deilig spicy avslutning med avslepne tanniner og et trt mineralsk preg i finish. Bruk til indrefilet av storfe, kalv og and. Sitter som et skudd! 

#vinmonopolet #nyhetslansering #september #vin

4.000 m2 taxfree pner 1. september

Kl. 04.00 torsdag 1. september lander dagens frste flight p Gardermoen og samtidig pner drene til flyplassens flunkende nye og voldsomt utvidete taxfree-butikk ved ankomst. 
 


Denne vinveggen er mer enn 50 meter lang, noe for enhver smak garantert.

Det utkes fra 1.750 m2 til 3.400 m2 i frste omgang, de resterende 600 m2 ferdigstilles i desember. Men at det er plass til mye nyheter i hyllene er det liten tvil om. Totalt skal 700 nye produkter lanseres. Selvsagt bde i parfyme-, sjokolade- og mange andre avdelinger. Men fremfor alt s har bde vin-, l- og brennevinsutvalget ftt et lft. Vinassortimentet gr fra 400 til 600 varelinjer, det blir mer norsk "mikrobrygg" i lhyllene og det satses p nytt og hot asiatisk brennevin.


Ved hjelp av diskr skjermer oppfordrer TRN alle under 25 til vise leg.

En runde i dagens taxfree p Gardermoen viser at vi ikke kniper p pengene nr vi kommer hjem fra ferie. TRN (Travel Retail Norway) omsetter i dag for 5 milliarder kroner p rsbasis og med den nye satsningen p Oslo Lufthavn regnes det med en kning p 3-7% i salgstallene. 


Champagnehyllen er nesten klar og fortsetter rundt hjrnet.

Etter en omvisning i vinavdelingen tidlig onsdag morgen, hvor stemningen var hektisk med innplastede paller og handlekurver stende rundt omkring, var det spennende sjekke ut det nye utvalget. Det meste var allerede p plass og for de som er glad i italienske viner s har det kommet en del nyheter bde fra de klassiske omrdene som Piemonte, men ogs fra syd-Italia og yene Sicilia og Sardinia. Spania er forholdsvis uforandret, men der har Rioja-produsenten Cune ftt utvidet hylleplass til flere av sine viner. USA ker, det samme gjr Portugal, sterrike og noen f rde burgundere ekstra ser vi ogs. 


Spania-utvalget er forholdsvis uendret.

Og for de som er ekstra interessert i brennevin kan det fortelles at det satses stort p gin, og det finnes flere asiatisk inspirerte varianter med aromaer hentet fra sten. Ogs japansk whisky har ftt hylleplass, og utvalget av rom har ogs kt etter stor ettersprsel fra kunder. En av grunnene til at det fokuseres bde p vin og brennevin langveisfra er de nye langdistanse flygningene som forventes starte opp med pning av den nye terminalen i april neste r. Nordmenn reiser mer og lengre og er ivrige etter ta med seg "minner" hjem fra ferien. Og hva er vel enklere enn plukke de opp p vei til bagasjebndet. 


Det er mye tumleplass i den nye butikken.

Og de som er interessert i mer kortreiste varer fr ogs sine nsker oppfylt med strre utvalg av blant annet Ngne (bde l og sake), Haandbryggeriet, antall norske akevitter utkes, til og med Egge Grds Vodka er p plass. 

P Gardermoen ser de ndvendigheten av effektivitet og antall kasser har kt fra 28 til 43. Og med et snitt p mer enn 80 paller med varer som ankommer butikken daglig s har de 850 ansatte i TRN nok henge fingrene i. 



#taxfree #reise #vin