hits

september 2016

Oh la la...

Med hånden på hjertet kan jeg si at jeg er frankofil. Alt fra Frankrike er toppen; mat, drikke, den (tidvis) arrogante holdningen, klimaet og språket. (English version: scroll down)

På cocktailbaren Little Red Door eksperimenteres det mye.

Tidligere i år deltok jeg på vinmesse i Bourgogne. Og etter nærmere en uke med smake-spytte-smake-spytte var det deilig å "ta ferie" og sette kursen mot Paris. I en mikroskopisk Nissan Micra stablet vi 3 stk bagasje, 1 enorm pose med ost, piknikmat til bilturen, 2 langbente, og 1 mindre langbent sommelier. Målet med Paris turen var enkelt: Spise og drikke godt, samt handle inn sesongens ferske grønnsaker som asparges og reddiker, patéer, skinke og makroner. Et knippe av de fantastiske råvarer Frankrike har å by på som enten ikke er ferske nok i Norge, eller rett og slett er ubetalbare. 


Markedet i Bourgogne

Uten at vi hadde gjort ekstensiv research viste hotellet vi hadde booket seg å ligge midt i smørøyet for potensielle restauranter, caféer og cocktailbarer vi hadde sett oss ut. Boutique Hotel l'Antoine ligger i Rue du Charonne i Bastille-distriktet, et steinkast unna Restaurant Clamato som vi hadde fått anbefalt av flere kollegaer i bransjen. I tillegg var caféen Holybelly 23 minutters gange unna i følge Google Maps. 

Holybelly var også en anbefaling, denne fra Talor, en legendarisk australsk barista med base i Oslo. Og selvom undertegnede ikke egentlig er en kaffeentusiast, så ble selv jeg mo i knærne av både cappucino og affogato. Den saftig brownien med piemontesiske hasselnøtter og en kremklatt fra himmelen gjorde cafébesøket til dagens andre høydepunkt. Det første var piknik i bilen på vei til Paris. Det ble uansett besluttet å satse på Holybelly til frokost påfølgende dag.

Cappuccino og superbrownie

På vei tilbake til hotellet nærmet det seg "cocktail o'clock" og vi tok en rak høyre mot "Little Red Door". Baren ligger på listen over verdens 50 beste cocktailbarer og den levde opp til ryktet og fikk flere stjerner i boka for både service, cocktailene, atmosfære og musikkvalg. 

Sommelierer på tur har for vane å høre seg for i vinmiljøet etter gode spisesteder, og et av de vi fra ulike hold hadde fått anbefalt var Clamato. Restauranten tilhører gruppen som også står for en av Paris sine aller beste restauranter, Septime, men er en litt enklere og mer uformell utgave som kun serverer sjømat. Rookie mistake å ikke bestille bord, med resultat i at vi ikke fikk plass før klokken 22. Ingen fare, på skrå over veien ligger Septime La Cave, konsernets vinbar hvor man i tillegg til å nyte en flaske også kan ta den med seg når bordet på Clamato er klart. Deilig snacks som skinke, sardiner og ansjos tilberedes bak bardisken a la minute og selvom vinutvalget stort sett består av naturvin, så klarte selv denne kresne ganen å finne en deilig Champagne. 

Septime La Cave

Middag bestod av østers, knivskjell, ceviche, kråkeboller, carpaccio av brasme og sardiner. Ganske deilig å ikke revne av metthet etter middag som normalt sett i Paris ville bestått av foie gras og côte de boeuf. Sommelieren ansvarlig for restaurantgruppen er tydeligvis naturvinsentusiast og det gjenspeiles også på Clamato. Vinene på kartet var i følge egne preferanser ikke de som egnet seg best til matutvalget, men vi fant da en hvitvin som dugde til slutt. Atmosfæren var avslappet, personalet tydelig stresset og maten kom i grei fart, forutenom østers og brød som servitøren glemte bort. Men også det ordnet seg etterhvert. Alt i alt en hyggelig kveld i en av Europas herligste storbyer. 

Kråkeboller til middag på Clamato

Den lange Parisnatten ble heller kort for undertegnede og følge. Det er mat og drikke som har første pri og da var frokost på Holybelly viktigere enn enda fler cocktails og potensiell hodepine neste dag. For å være sikre på at vi ikke gikk glipp av noe ble det bestilt inn både pannekaker med egg og bacon, posjerte egg med pølser, sopp, salat, hashbrowns og kyllingboller i tillegg til enda en eggerett med tilbehør. Etter gårsdagens kaffefråtseri ble det en enkel men super fluffy cappucino med brownie til frokostdessert. 

Kanskje ikke verdens sunneste frokost men...

Tid for å gå av seg frokosten på matmarkedet rundt Bastillen. Det var de ferske hvite, franske aspargesene som stod øverst på handlelisten i tillegg til andre ferske godsaker som morkler, reddiker og fennikel. Fint med stor koffert! 


Et siste måltid før hjemreisen måtte vi selvsagt ha med oss, problemet var at vi fremdeles var kjempemette etter frokost. Vi hadde fått et sted anbefalt som visstnok skulle servere den beste Côte de Boeuf i Paris, egentlig en slakterbutikk, men med en 6-7 bord hvor man kunne spise litt var det også plass til på Les Provinces. Med fulle mager og kulerunde øyne stirret vi på alle herlighetene i disken. Det måtte bli en runde med foie gras og marg før kjøttet kom på bordet. Normalt sett ville man kastet seg over rødvinskartet til kjøttstykket, men etter dagens tidligere matinntak var Champagne det eneste vi kunne tenke ville lette litt på trykket. Og joda, Champis funker helt fint til biff også det altså, det ble en opplevelse vi sent skulle glemme. Så langt har i alle fall jeg aldri spist et så smaksrikt og så perfekt stekt stykke kjøtt. Intet mindre enn suverent! Takk for oss Paris og "a bientôt"...





I can honestly say that I am a true Francophile. I love everything French; the food, the beverages, the (sometimes) arrogant attitude of the locals, the climate and the language. 

After nearly a week of tasting in Bourgogne, it felt great to finally step into "holiday mood" and head for Paris. In a tiny Nissan Micra we managed to stack 3 pieces of luggage, 1 enormous bag of cheese and food enough for 8 people for our "car picnic", 2 long legged and 1 less long legged sommelier. The objective of our trip to the capital was a simple one: Eat and drink well in addition to browsing the markets for seasonal delicacies such as white asparagus, radishes, pates, ham and macaroons. These commodities are either not fresh enough back home, or they are way too expensive to afford on a daily basis. 

Without having done any extensive research when we made the reservation, it turned out that our hotel was located smack in the middle of potential restaurants, cafes and cocktail bars we had already planned to visit. Boutique Hotel l'Antoine is situated in Rue du Charonne in the Bastille area, just a few steps away from Restaurant Clamato that we got recommended from several colleagues in the business. In addition there was the epic cafe Holybelly about 23 minutes walk away according to Google Maps. 

Holybelly was another recommendation, this one from Talor, a legendary australian barista who is based in Oslo. And even though I personally am not a coffee enthusiast, I admit that these coffees made my knees weaken, especially the cappuccino and the affogato. The juicy brownie with Piedmontese hazelnuts and a dollop of whipped cream from heaven, made this visit the second highlight of the day. The first being our picnic in the car on the way to Paris. We decided to explore the menu at Holybelly further the next morning for breakfast.  

On our way back to the hotel we were closing up on "cocktail o'clock" and taking a straight right we headed for "Little Red Door". It is listed among the world's 50 best cocktail bars and it not only delivered on cocktails, the atmosphere, the service and the choice of music made it an instant favorite.

Traveling sommeliers are known to ask around the wine business for good places to eat and drink. And as earlier mentioned Clamato was a restaurant that was mentioned more than once. It belongs to a group that also runs on of Paris best restaurants, Septime, however this one is a simpler and more informal restaurant that only serves seafood. Rookie mistake not booking a table (which turned to be impossible anyway) on a Saturday night, resulting that we did get a table until 10 pm. No need for despair, across the street there is Septime La Cave, the company's wine bar where, in addition to enjoying a bottle, you can take it with you back to the restaurant when your table is ready. Delicious snacks like ham, sardines and anchovies are being prepared behind the bar a la minute and even though the selection consist mostly of nature wine, even this picky palate managed to find a lovely Champagne. 

Dinner featured oysters, razor clams, ceviche, sea urchins, carpaccio of bream and sardines. Pretty nice not to feel like your belly is about to rupture after dinner which is normally the case after a meal in Paris. The sommelier responsible for the restaurant group is obviously a nature wine enthusiast which is reflected on the wine list at Clamato. According to personal preferences the wines listed where maybe not the most food friendly ones, but we did manage to find a white wine that worked fairly well. The atmosphere was relaxed, the restaurant full, the staff was clearly stressed, but our dishes arrived fairly quickly except from the oysters and bread that the waiter forgot. But that worked out fine, all in all a very nice evening in one of Europe's most wonderful cities. 

The long Parisnight became rather short for our party of three. First priority is always food, so we considered the breakfast at Holybelly to be more important than even more cocktails and the potential headache next morning by going out. To make sure we didn't miss anything we ordered both pancakes with eggs and bacon, poached eggs with sausages, salad, hash browns, chicken as well as another egg dish with condiments. After the previous day's coffee indulgence we were satisfied with a fluffy cappuccino and a brownie as breakfast dessert.   

Time to get rid of the breakfast by browsing the food marked around the Bastille. Our quest for the Holy Grail, the fresh, white, French asparagus had finally come to an end. We were the proud owners of several kilos of the white gold, as well as morels, radishes, fennel and loads of other goodies. Large suitcase always comes in handy!

A last meal before heading back home was an absolute necessity, the only problem was that we were still immensely full after breakfast. But no time for whining, we had gotten this place recommended that apparently is serving THE best Côte de Boeuf in Paris. It is basically a butcher shop, but they have a tiny little area with tables where you can order lots of meaty delicacies. We stared at all the yummy stuff with eyes as big as saucers for the better part of 5 minutes before we decided on marrowbone and foie gras before the grand finale. Any normal day and we would have been all over the red wine selection in the wine list, today however the only thing we could manage was Champagne. Our bellies too full with food to stand the thought of heavy drinks as well. But Champagne turned out to work beautifully with the meat, and I can't praise the meat enough, it is the most tasty and perfectly cooked piece of boeuf I've ever had. No less than wonderful! Thanks Paris and "a bientôt"... 

Smashing til kjølige høstkvelder!

Autumn
Licensed from: kamchatka / yayimages.com

Det er september og solen skinner fremdeles med en viss varme. Tidenes "Indian Summer". 

Grillsesongen er mer eller mindre over, men saftige, fruktdrevne rødviner er en fin overgang til høstens gryter. Det har vært en fin sommer. Jeg synes grilling er superdigg, men er litt for lat for å styre opp med kull og tennvæske og hele den smørja. MEN, jeg er så heldig at jeg har gode naboer som er helt motsatt. De griller så fort været tillater opphold i bakgården. Jeg titter ut av vinduet i andre etasje når jeg hører romstering og lukter nyopptent grill, og da er det fritt frem for meg, dagens kjøttstykke, salaten min og selvsagt en utvalgt grillvin. Noen ganger er det fulltreff, andre ganger er det en sjansing som ikke helt holder mål. 

Det er sjelden jeg drar frem de tyngste rødvinene, da er det som regel entrecôte på menyen. Men til lettere kjøttretter velger jeg ofte pinot noir, og ja, den er oftest fra nye verden. Server lett avkjølt og den er frisk, leskende og fruktdreven. 

Her er noen av mine favoritter:

Fiesta de Azul y Garanza 2015, Navarra, Spania, kr. 139,90. VP nr. 5225301 BU
Fresh duft av solmodne bær. Saftig i munnen med smak mot solbær og sorte kjøttmoreller. Lett tørre tanniner i finish, men godt balansert alkohol og god syrlighet i ettersmaken. Bruk til de enkleste røde kjøttstykkene eller til svin og pølser. 

Matua Pinot Noir 2014, Marlborough, New Zealand, kr. 139,90. VP nr. 8053901 Basis, kat 1
Fersk og ren frukt i nesen mot røde bær. Juicy munnfølelse med jordbær og hint av pepperfrukt. Sitter godt og lenge, ingen tanniner å snakke om. Flott til grilling, koteletter eller gryter.

Legado del Moncayo Montana Garnacha Old Vines 2014, Aragon, Spania, kr. 154,90. VP nr. 3995101 BU
Deilig rødbærsfrukt i nesen med noe spice. Helt fantastiske jordbær og morelltoner, herlig saftig og masse smak, god lengde. Bløte tanniner og god struktur, passer til retter av and eller kalv. 

Montes Pinot Noir 2014, Casablanca, Chile, kr. 169,00. VP nr. 4441601 BU
Nydelig syrlig og sødmefull nese av solmodne røde bær og frukter. Mye smak av friske jordbær, hint av bjørnebær, boysenbær og lette peppertoner. Butterscotch og hint av karamell i finish. Supert følge til spareribs, pølser og lammecarré.

Yealands Land Made Pinot Noir 2015, Marlborough, New Zealand, kr. 169,90. VP nr. 988001 Basis, kat 4
Syrlig, men konsentrert duft av røde bær og pepper. Frukten blir saftigere i munnen, nesten en tone jammy, men preget av sortpepper gir en god punch i finish. God lengde og fin balanse. Bruk til alt av svin og fjærkre. 

Innocent Bystander Pinot Noir 2015, Victoria, Australia, kr. 209,90. VP nr. 9587401. BU
​Fantastisk frukt både i nese og munn. Syrlig, saftig og krydret, noe butterscotch. Floral. Super delikat og elegant. Sitter lenge og godt. Bruk til alt utenom entrecote, eller kanskje til og med til entrecote.

Henri Pion Racines Croisées Bourgogne Pinot Noir 2014, Burgund, Frankrike, kr. 229,90. VP nr. 5488301 BU
Ren rødbærsfrukt i nesen. Følger godt opp i munnen med toner av modne jordbær, hint av jord og noe krydder i finish. Bløte tanniner, sitter lenge. Saftig og fresh avslutning. Deilig til kalv med tilbehør av sopp.

Höpler Leithaberg Blaufränkisch 2012, Burgenland, Østerrike, kr. 249,90. VP 5413701 BU
Noe spicy peppertoner i nesen sammen med blå frukt. Deilig røde bær i munnen og krydder som følger nesen. Sitter lenge, superbløte, digge tanniner. Balansert syre og alkohol. Fin til lett mat, en god allrounder. 

Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2012, California, USA, kr. 529,00. VP 9356101. BU
Denne kan man vel kanskje spare til en spesiell anledning og et godt planlagt måltid. Dette er ingen rimelig vin, men den er sabla god. En sjelden gang unner jeg meg en slik flaske, og da nyter jeg godt. Vinen har en underbar konsentrert smak av røde bær, krydder og et hint av ferske urter. Ettersmaken sitter i en hel liten evighet og toner av sort pepper henger igjen i munnen. Kan brukes til de fleste kjøttretter, men ekstra godt til kalv med kremet tilbehør. Jasmin Hirsch, datteren og markedsføringsmaskinen i bedriften reiser jorden rundt og promoterer vinen mens hun matcher den til mat fra alle verdens hjørner. For fine bilder og inspirasjon følg henne på @jasminehirsch på Instagram. 


#vin #rødvin #pinotnoir #mat

Et strålende Burgundkjøp!

Nye årganger av Michel Lafarge sine viner er ankommet landet og det er bare å laste ned Vinmonopolets app og bestille, for her er det mye godt. 

Domainet ble opprettet tidlig på 1800-tallet, men først i 1934 ble vinene tappet under Lafarge-navnet, etter at datteren i familien Gillot giftet seg med Henri Lafarge. Og den kjente vinmarken Clos du Château des Ducs fulgte med i brudekista.

I 1949 sluttet Michel seg til faren og dennes sønn Frédéric kom med i 1978. Michel, med sine mer enn 80 år, er fremdeles i gamet selv om det er sønnen som styrer skuta. Med over 100 års erfaring til sammen er far og sønn det man kan kalle et ?dream team?, noe vinene deres gir tydelig preg av.

Siden 2000 har vinmarkene vært dyrket etter biodynamiske prinsipper og Lafarge-hønene er ikke et uvanlig syn i Clos du Château des Ducs hvor de vanligvis holder hus. Men også i familiens andre vinmarker gjør hønene jobben sin med å spise insekter og gjødsle underveis, de har et eget mobilt hønsehus som de fraktes rundt i.

Et stort antall viner er tilgjengelige, men disse to er mine favoritter (dvs. de som passer lommeboken min best)

Lafarge L'Exception Bourgogne Passe-tout-grain 2013, kr. 229,90. VP nr. 5439301
Jordbær, bringebær, fioler og pepper er essensen her. Samme i munnen med tillegg av herlig flintaktig mineralitet som gir en fresh herlig lang ettersmak. For meg er dette en kosevin, men man kan fint bruke den til enkle retter av hvit fisk, fjærkre og svin, eller pasta. Kjøp, kjøp, kjøp!! 

Lafarge Volnay 2013, kr. 439,70. VP 5438501
Super elegant, de røde bærene er eteriske og flyter over vinen som små englevinger. I munnen toucher både bærene og et lett spicy preg såvidt nedom tungen før de flyter videre ned i svelget. Men smaken sitter uendelig lenge igjen i munnen og man ønsker virkelig at det aldri skal ta slutt! (Ja, det tok kanskje litt av i beskrivelsen der, men det er bare supergodt. Trust me!)

#burgund #volnay #lafarge #rødvin #vin

Septembernyhetene på Vinmonopolet er på plass!

På polets pressesmaking av basisnyhetene var det flere godbiter verdt å skrive om. 


Det smakes ikke litt viner når man først setter i gang. 

Av de seks nyhetslanseringene polet har hvert år er septemberslippet det desidert største. Denne gangen var det i underkant av 1100 nyheter som skulle smakes av journalistene over en to ukers periode. Av disse var 54 nyheter i basis assortiment, dvs viner som står i polhyllene i de fleste pol og som ikke trengs å bestilles på forhånd. 

Denne gangen hadde Vinmonopolet følgende fagtema og fokusområder for slippet:
- Viner fra Georgia, Italia og Frankrike laget på amfora. 
- Ungarsk hvit- og rødvin
- Tyskland GG 2015
- Hellas og Jura
Ikke alle falt i smak hos denne ganen, men et par stykker innimellom var strålende. 

Jeg skal på ingen måte kjede dere med alle disse 1100, ikke engang de 54 basisnyhetene, men et lite knippe snasenheter er verdt å nevne både smaks- og prismessig. 

Markus Molitor Schiefer Riesling 2015, Mosel, Tyskland, kr. 125,10. VP 3012101
Sødmefull nese med tropisk frukt og hint av honning. Følger godt opp i munnen med smak av gul fersken, aprikoser, honning og flott syre. Sitter lenge, mineralsk avslutning. Veldig bra pris, funker til asiatisk også.

Domaine Hatzimichalis Malagousia Oaked 2015, Vallee d'atalanti, Hellas, kr. 159,90. VP 5405001
Malagousiadruen finner vi stort sett bare i Hellas. Fin duft av gule epler og sødmefylt sitrus. God oppfølging i munnen med frisk frukt av type epler, appelsin og fersken. Ren mineralitet og god syre som gir en tørr og lang finish. Bra pris og flott vin til rike fiskeretter eller fjærkre.

Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard 2015, Thessalia, Hellas, kr. 199,00. VP 5393701
Alle druene er hentet fra en og samme vinmark. Sødmefull nese med honning og litchi. Rik i munnen med deilige smaker av mandarin, hvit stenfrukt og frisk sitrus. Tørr, mineralsk og lang ettersmak med hint av kamfer. Herlig fresh. Bruk til laks eller kveite.

Mád Tokaji Furmint 2015, Tokaj, Ungarn, kr. 176,30. VP 5376101
Sønnen til superprodusenten Istvan Szepsy lager vin på den lokale druen furmint. Digg duft av sitrus og gule epler. Fresh munnfølelse med gule epler, mandarin og fersken. Fin syre og lang ettersmak. Passer til fisk og fjærkre.

Nagy-Somlói Juhfark 2013, Somló, Ungarn, kr. 209,50. VP 5443501
Druen her heter juhfark og er unik for området. Rik og fyldig nese med sødmefulle toner av melon og appelsin. Deilig kremet munnfølelse med oppfølging av søt sitrus, honning og gul tropisk frukt som ananas. Sitter lenge og er suveren til fet fisk, fjærekre og svin. Ikke så gærn pris heller. Saftig og riktig godt!! ! God konsentrasjon.

Domaine Dugois Arbois 2012, Jura, Frankrike, kr. 239,90. VP 5451001
Savagnin er en typisk druesort for Juraområdet og har mye preg av sherry i duft og smak. Dufter intenst av eplesider. God syrlighet i munnen med hint av karamelliserte nøtter og sherry. Sitter lenge, er intens, aromatisk og passer suverent til comté ost

Von Winning Jesuitengarten Riesling GG 2015, Pfalz, Tyskland, kr. 369,70. VP 5408601
Elegante toner av hvit stenfrukt og blomster. Saftige toner av delikat sitrus, fersken, aprikoser og et snev av akasiehonning gir en konsentrert vin med lang ettersmak. Syren i vinen løfter friskheten og tørrheten i finish er akkompagnert av mineralske toner. Flott til fisk, svin og julemat. Denne vinen er ment for lagring, la den gjerne ligge i kjelleren et år eller to før du prøver deg på den.

Over til rødvin

Bonpas Côtes-du-Rhône Don Alfant 2014, Rhône, Frankrike, kr. 139,90. VP 5435001
Druene grenache, syrah og mourvedre er brukt. Intens duft av mørke bær og ferske urter. Saftig i munnen med syrlige kirsebær og bjørnebær. Krydret i finish, med lett pepperspice. Faste tanniner og lang god ettersmak. Fresht! Til enkel hverdagsmat, pizza og pasta. 

Matsu El Picaro 2013, Toro, Spania, kr. 156,00. VP 2065101
Ren tempranillo. Sødmefull frukt på nesen av det mørke slaget. Frisk frukt i munnen med fokus på kirsebær, noe modne jordbær og bjørnebær. Saftig tanninbitt og god lang ettersmak. Topp vin til høsten og alt viltet og det der.

Le Bordeaux de Citran 2014, Bordeaux, Frankrike, kr. 189,10. VP 5445201
Blanding av druene merlot og cabernet sauvignon. Litt lukket på duft. Smaker av plommer, solbær og syrlige bjørnebær. Fast tanninbitt som tar litt mye plass, men med et godt stykke kjøtt til funker det allikevel. Noe urter i finish sammen med krydder og tobakk. Bra pris!! And- og lammevin.

Charles Smith Velvet Devil Merlot 2014, Washington, Usa, kr. 189,90. VP 9422501
Intens sødmefull aroma av plommer og krydder. Saftig i munnen med mørk frukt og hint av urter. Sitter lenge, bløte tanniner og masse, masse smak som sitter kjempelenge!! Bra pris også! Deilig til sensommer grillingen. 

Domaine des Bertranoux Pécharmant 2012, Bergerac, Frankrike, kr. 195,00. VP 5308401
En god blanding av druer brukes: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc og malbec. Syrlig frukt, blyantspiss og treverk på nesen. Solbær, plommer og kirsebær i munnen sammen med faste tanniner og sedertre. Spicy finish med hint av lær. Lang ettersmak. Bruk til høstens gryter. 

Lequin-Colin Santenay Vieilles Vignes 2014, Burgund, Frankrike, kr. 199,90. VP 4409901
Ren pinot noir. Intens aroma av røde bær og florale toner. Tørr i munnen med saftige innslag av jordbær og nyper. Lett krydret finish med mineralske kalktoner. God fruktkonsentrasjon og kompleksitet. Sitter lenge i finish. Godt til hvitt kjøtt og kalv. Veldig bra pris! 

Capuano-Ferreri Santenay Vieilles Vignes 2014, Bourgogne, Frankrike, kr. 239,80. VP 5446101
Aromatisk duft av krisebær og moreller. Frisk og saftig i munnen med mye bær og "krønsjy" røde epler. Flott syrlighet og mineralitet, med lett tanninbitt og lang, slank ettersmak. Egner seg til høstens retter med sopp. Veldig godt og prisen er ikke så verst her heller!

Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir 2015, Walker Bay, Sør-Afrika, kr. 269,90. VP 5298901
Delikat duft av søtsyrlig rød frukt og krydder. Utrolig juicy og konsentrert munnfølelse med masse smak av jordbær, bringebær og nyper. En deilig spicy avslutning med avslepne tanniner og et tørt mineralsk preg i finish. Bruk til indrefilet av storfe, kalv og and. Sitter som et skudd! 

#vinmonopolet #nyhetslansering #september #vin

4.000 m2 taxfree åpner 1. september

Kl. 04.00 torsdag 1. september lander dagens første flight på Gardermoen og samtidig åpner dørene til flyplassens flunkende nye og voldsomt utvidete taxfree-butikk ved ankomst. 
 


Denne vinveggen er mer enn 50 meter lang, noe for enhver smak garantert.

Det utøkes fra 1.750 m2 til 3.400 m2 i første omgang, de resterende 600 m2 ferdigstilles i desember. Men at det er plass til mye nyheter i hyllene er det liten tvil om. Totalt skal 700 nye produkter lanseres. Selvsagt både i parfyme-, sjokolade- og mange andre avdelinger. Men fremfor alt så har både vin-, øl- og brennevinsutvalget fått et løft. Vinassortimentet går fra 400 til 600 varelinjer, det blir mer norsk "mikrobrygg" i ølhyllene og det satses på nytt og hot asiatisk brennevin.


Ved hjelp av diskré skjermer oppfordrer TRN alle under 25 til å vise leg.

En runde i dagens taxfree på Gardermoen viser at vi ikke kniper på pengene når vi kommer hjem fra ferie. TRN (Travel Retail Norway) omsetter i dag for 5 milliarder kroner på årsbasis og med den nye satsningen på Oslo Lufthavn regnes det med en økning på 3-7% i salgstallene. 


Champagnehyllen er nesten klar og fortsetter rundt hjørnet.

Etter en omvisning i vinavdelingen tidlig onsdag morgen, hvor stemningen var hektisk med innplastede paller og handlekurver stående rundt omkring, var det spennende å sjekke ut det nye utvalget. Det meste var allerede på plass og for de som er glad i italienske viner så har det kommet en del nyheter både fra de klassiske områdene som Piemonte, men også fra syd-Italia og øyene Sicilia og Sardinia. Spania er forholdsvis uforandret, men der har Rioja-produsenten Cune fått utvidet hylleplass til flere av sine viner. USA øker, det samme gjør Portugal, Østerrike og noen få røde burgundere ekstra ser vi også. 


Spania-utvalget er forholdsvis uendret.

Og for de som er ekstra interessert i brennevin kan det fortelles at det satses stort på gin, og det finnes flere asiatisk inspirerte varianter med aromaer hentet fra Østen. Også japansk whisky har fått hylleplass, og utvalget av rom har også økt etter stor etterspørsel fra kunder. En av grunnene til at det fokuseres både på vin og brennevin langveisfra er de nye langdistanse flygningene som forventes å starte opp med åpning av den nye terminalen i april neste år. Nordmenn reiser mer og lengre og er ivrige etter å ta med seg "minner" hjem fra ferien. Og hva er vel enklere enn å plukke de opp på vei til bagasjebåndet. 


Det er mye tumleplass i den nye butikken.

Og de som er interessert i mer kortreiste varer får også sine ønsker oppfylt med større utvalg av blant annet Nøgne Ø (både øl og sake), Haandbryggeriet, antall norske akevitter utøkes, til og med Egge Gårds Vodka er på plass. 

På Gardermoen ser de nødvendigheten av effektivitet og antall kasser har økt fra 28 til 43. Og med et snitt på mer enn 80 paller med varer som ankommer butikken daglig så har de 850 ansatte i TRN nok å henge fingrene i. 



#taxfree #reise #vin