hits

juni 2017

Suverent fra Loire, og veganvennlig!

For et par uker siden smakte jeg en skikkelig god musserende vin. Den var s god at min "roomie" bare fikk smake ett eneste glass. Og s kjip pleier jeg ikke vre. 

Det er mye fokus p Loire om dagen. Bde med Vinmonopolets spesial-slipp forrige uke, men ogs med mange nye viner i bestillingsutvalget p muscadet-druen. Bde muscadet- og chenin blanc-viner er ofte knallgode kjp. Flotte viner til forholdsvis lave priser om man skal sammenligne med andre friske, syrlige hvitviner som Chablis og Sancerre. 

Produsenten Domaine de la Taille Aux Loups hadde laget den musserende vinen jeg likte s godt, og bare en liten uke senere kom jeg over enda to av vinene deres p Vinmonopolets smaking fr Loire-slippet. Jeg var spent p  se om de stille vinene var like gode som boblene, og jeg ble ikke skuffet!

Domaine de la Taille Aux Loups holder til i hjertet av Loire-dalen, nrmere bestemt kommunen Montlouis, og det er bare chenin blanc-druen som er i fokus p de 25 hektarene i Montluis og Vouvray. Vimakeren, Jacky Blot, er som jeg har forsttt det forholdsvis eksentrisk, men med nese og gane for kvalitet. Under innhstningen, som selvsagt foregr manuelt, hndplukkes alt, og hver eneste drue analyseres. Alt skal vre godt modent for Blot chaptaliserer* aldri s det er viktig at sukkernivene i druene er p et hyt niv, uten rte eller andre skader p druene. I 2002 kjpte han ogs den 14 hektar store eiendommen Domaine de la Butte i Bourgueil hvor han lager flotte rdviner p cabernet franc som lagres i spektakulre underjordiske kjellere. Vinene er sertifisert kologiske og skal vre vegan-vennlige. 

Min favoritt, den tidligere nevnte musserende vinen, heter Triple Zero og historien bak forklarer navnet. Vinstokkene, som ligger i Montluis-appellasjonen, er mer enn 50 r gamle og utbyttet fra druene er allerede lavt med god konsentrasjon. Som tidligere nevnt hstes druene nr de er godt modne, noe som i utgangspunktet er uvanlig for druer til bruk i musserende vin, slik at ingen chaptalisering (tilsetting av sdme) er ndvendig, her av Zero nr 1. Vinen lages p Method Ancestral** og gjringen foregr i 5-10 r gamle eikefat med naturlig/lokal gjr. Etter omtrent 7 mneder, nr det fremdeles er litt druesukker igjen i vinen, tappes den over p flaske, uten tilsetting av "liqueur de tirage" (mer sukker og gjr) hvor gjringen fortsetter. Det faktum at ikke tilsettes "liqueur de tirage" er da Zero nr 2. Etter endt annengangs-gjring fr vinen hvile i flasken sammen med de dde gjrrestene i ytterligere 24 mneder fr vinen klares (gjrrestene fjernes ved bruk av en gyropalette***), og deretter fr ny kork uten tilsetting av "liqueur d'expedition" (st vin til opptopping av flasken). Sistnevnte da Zero nr 3. Alts, alle muligheter for tilsette mer sdme i vinen unngs og det ferdige produktet er sledes knusktrt. 

Montlouis Petillant "Triple Zro", kr. 255,00. VP 7424701 (OBS: Vinen er i det som heter Tilleggsutvalget og m bestilles enten via importren som spesialbestilling eller du kan be ditt lokale pol ta den inn via tilleggsutvalget. Du finner den IKKE i nettbutikken eller via Appen, les mer tilleggsutvalget dette her)
Aroma av gule epler og et hint av hvite blomster, sitrus og fersken. I munnen endrer vinen seg over tid (jeg drakk den i lpet av to dager) hvor den begynner med friske sitrustoner av sitron og lime og et hint av pre og noe stenfrukt nr den er nypnet. Etterhvert blir smakene mer konsentrert og dypere med mer preg av varmebehandlet sitrus og eple og et streif av brdbakst. Hele veien er syren frisk og ettersmaken veldig lang. En helt nydelig vin som kan brukes til aperitiff eller ulike typer mat, fisk og skalldyr med kremet saus eller til og med retter av fjrkre. Per i dag finnes det flasker tilgjengelig p flgende pol: Aker Brygge, Majorstua og Ra. 

Montlouis Clos de Mosny 2015, kr. 311,60. VP 7673701 (Spesialbutikk: Totalt 120 flasker var tilgjengelig ved slippet 1. juni fordelt p de 7 spesialbutikkene)
Intens nese av sitrus og rapsblomster. Rik frukt av gule epler og plommer i munnen med toner av fresh sitrus og trr mineralsk finish. Interessant og konsentrert, kompleks, syrlig ettersmak. God lengde. Nesten kandisert sitronskall nr den har sttt en stund. 

Monopole Clos de Venise 2015, Vin de France, kr. 346,70. VP 7673801 (Spesialbutikk: Totalt 120 flasker var tilgjengelig ved slippet 1. juni fordelt p de 7 spesialbutikkene)
Kraftige aromaer av sitrus og gul frukt. Super juicy i munnen med konsentrert og komplekse frukttoner av epler, gul fersken og mandariner. Streif av honningtoner, men knusktrr og lang, mineralsk syrlig finish. Bde denne og ovenstende viner passer godt til litt rikere retter av fisk, svin eller fjrkre. Eller til risotto og kremet pasta. 

* Chaptalisere betyr tilsette sdme i mosten/vinen
** Method Ancestral er i utgangspunktet en av de eldste metodene  lage musserende vin p. Vinen gjres ikke helt trr, men overfres fra tank eller fat til flaske mens det fremdeles er sukker igjen i vinen. Gjringen fortsetter p flasken, hvor boblene utvikles. I dag har denne metoden igjen blitt populr og brukes mye bde i Loire-dalen, i Jura og i sr-Frankrike.
*** Gyropalette er en maskin som ble oppfunnet av spanjolene og som erstatter det opprinnelige "pupitre" (trestativ hvor flaskene ble plassert med flaskehalsen ned og rotert for hnd). Den opereres mekanisk og fylles med flasker med musserende vin som roteres langsomt til alt bunnfall i flaskene er samlet i flaskehalsen og vinen bringes videre til neste steg i produksjonen. Se bilder av gyropalette og pupitre under. 


 



#musserende #vin #tailleauxloups #loire #cheninblanc