hits

mai 2017

Loire og Chablis!

Det skal godt la seg gjøre å få tak i Ravenau sin Montee de Tonnerre 2014 eller Prieur sine Sancerrer med så få flasker tilgjengelig, men det er mye annet godt som slippes i morgen på Spesialbutikkene. 
 


Grand Cru markene i Chablis

Loiredalen er fremdeles en vinregion full av gode kjøp til fantastiske priser. Spesielt de musserende og muscadetene fra Nantes-området er helt rå på pris. Så får vi se hva som skjer med prisene når det blir vintørke i Sancerre og Chablis...

Musserende
Metaireau/Grand Mouton Extra Brut Méthode Traditionnelle, Loire, Frankrike, kr. 161,60. VP 7687801
 
Dufter av sitrus og gule frukter. Frisk og saftig i munnen med smak av melon og fersken. God syre og lengde med knusktørr og konsentrert avslutning. Fin mousse og en fantastisk pris! 

Nantes - Muscadet
Metaireau/Grand Mouton, Muscadet de Sevre et Maine Cuvee 1 2015Loire, Frankrike, kr. 186,70. VP 7688001  
Rik nese av solmoden frukt. Noe gule plommer på duft sammen med hvite blomster. Juicy i munnen med smak av epler, gule pærer og sitrus. Konsentrert og lang finish. Veldig godt, og også denne til en veldig rimelig penge. 

Chateau du Coing de St.-Fiacre, Muscadet Sevre et Maine Comte de St. Hubert 2009Loire, Frankrike, kr. 196,70. VP 7682001 
Intense fruktaromaer med et saltsyrlig preg i nesen. Konsentrerte smaker av sitron, epler, hvit fersken og gule pærer. Super fresh, sitter veldig lenge og er særs smaksrik. God syre, lett fyldig som går godt med mat. 

Caille / Fay d´Homme, Monnieres-St-Fiacre 2012, Loire, Frankrike, kr. 230,- VP 7675201
Veldig mineralsk nese med lett flintpreg på lukt sammen med sitrusdufter. Saftig med konsentrerte fruktsmaker, epler, melon, sitrus. Deilig og fresht med god lengde og friskhet, knusktørr i avslutningen. 

Chereau-Carre / Ch. l'Oiseliniere, Haye Fouassiere Clos 2013Loire, Frankrike, kr. 264,80. VP 7689201 
Intense aromaer av hvite blomster og honningmelon. Frisk og syrlig i munnen med lett kremede sitrustoner og bakte gule epler. God konsentrasjon, syre, friskhet og lengde. 

Pepiere, Clisson 2014, Loire, Frankrike, kr. 499,90. VP 7678505 - MAGNUM
Aromatisk nese med sødmefull fruktighet og noe florale toner. Supersaftig og intens i munnen med rike smaker av sitron, lett kremet munnfølelse og noe gule epler og blomster. Konsentrert og lang, syrlig friskhet i finish med mineralske toner. 

Anjou-Saumur - Chenin Blanc
Roches Neuves
Saumur l'Insolite 2015Loire, Frankrike, kr. 320,70. VP 7694301 
Toner av hvite blomster og lett syrlighet i frukten. Fresh frukt i munnen med smak av hvite fersken, gule plommer og epler. God sitrussmak og syre, god lengde og friskhet. 

Guibertau, Saumur Breze 2014Loire, Frankrike, kr. 451,60. VP 7691101 
Intens aromatisk nese med kraftige toner av gule frukter. Syrlig frukt i munnen med kremet munnfølelse, mineralsk, bakt sitron, varme epler og god lang, syrlig fresh sitrus!! Konsentrert, kompleks. 

Morgat, Savennières Fides, Loire, Frankrike, kr. 461,60. VP 7691601
Fruktige toner av sitrus og hvite blomster i nesen. Delikate kremete sitrustoner i munnen, hint av noe friske urter litt bakenfor og god frisk syre og lengde. Konsentrerte frukttoner og mineralsk, tørr finish. 

Boudignon, Anjou a Francoise 2015Loire, Frankrike, kr. 418,60. VP 7698001 
Floral nese mot hvite blomster og lett sitruspreg. I munnen kommer sitrusen godt frem med delikate smaker av stjernefrukt og hvite fersken. Deilig, lang, god syre og flott, tørr mineralsk avslutning.

Touraine - Chenin Blanc
Pinon, Vouvray Deronnieres Demi-sec 2015Loire, Frankrike, kr. 315,70. VP 7692201 (Obs, denne vinen er ikke tørr, men har mye sødme) 
Rik nese med toner av sødmefull hvit stenfrukt. Følger godt opp i munnen med søte frukttoner som aprikoser og litchi med friskt honningpreg. God lengde og syre. Noe mineralsk finish. En riktig god søt en! 

Centre/Sancerre - Sauvignon Blanc
Domaine Prieur, Sancerre Monts Damnes 2013Loire, Frankrike, kr. 329,90. VP 7689701
Syrlig og delikat duft av sitrus og rabarbra. Juicy i munnen med flott syre og konsentrasjon og kompleksitet. Herlig, lett urtepreg og toner av sødmefulle sitroner, intense smaker av epler og et streif av blomstertoner i finish. Tørt, strukturert og helt fantastisk! KUN 42 flasker tilgjengelig.

Domaine Prieur, Sancerre Pieuchaud Silex 2015Loire, Frankrike, kr. 349,60. VP 7689501  
Intense dufter av sødmefull sitrus og nyperoser. Superdelikat i munnen med smak av eksotiske søte frukter, pomelo. Flott fruktkonsentrasjon, nydelig lengde og syre. Superb! KUN 48 flasker tilgjengelig. 

Vin de France - Når man ikke følger reglene for vinmaking i regionen man holder til, blir man "straffet" ved å måtte kalle vinen sin "Vin de France". MEN, det betyr ikke at man lager dårlig vin fordet!
François Chidaine, Clos Baudoin 2015Loire, Frankrike, kr. 364,20. VP 7698201 
Dufter av gule blomster og epler. Saftig i munnen med god smak av lett sødmefull hvit fersken, gule plommer og krønsjy epler. God lengde og herlig frisk syre. I love it!

Rødvin fra Loire
Roches Neuves, Saumur-Champigny Marginale 2015Loire, Frankrike, kr. 396,50. VP 7694201 
Intense frukttoner i nesen med et streif av urter. God oppfølging i munnen med konsentrerte smaker av bjørnebær, solbær og plommer. Lett tørre tanniner i finish sammen med krydret finish og et fresht mineralsk preg i avslutningen. Sitter godt og lenge.

Roches Neuves, Saumur-Champigny Terres Chaudes 2015Loire, Frankrike, kr. 320,50. VP 7694501 
Syrlig frukt i nesen. Ferske frukttoner i munnen med masse god smak av kirsebær, plommer og krekling. Syrlig og frisk avslutning med hint av krydder i ettersmaken. Fresht! Kjør et par runder i karaffelen først.

Chateau Yvonne, Saumur-Champigny Yvonne 2014Loire, Frankrike, kr. 320,70. VP 7692701 
88 år gamle vinstokker. Intens duft av mørke bær og syrlige rips på nesen. Supersaftig i munnen med ferske frukttoner av kirsebær, plommer og blåbær. Syrlig og fresh finish med konsentrert lang ettersmak!

 

Chablis
Ravenau, Chablis 1er Cru Montee de Tonnerre 2014Burgund, Frankrike, kr. 581,80. VP 7718001 
Ren, delikat nese med toner av sitrus og mineraler. Fantastisk frukt i munnen med friske toner av kremet, bakt sitrus, epler. Knusktørr, mineralske toner i ettersmaken. Flott fruktkonsentrasjon og kompleksitet. Herlig sitrus i ettersmaken. KUN 18 flasker tilgjengelig.

Domaine Laroche, Chablis Grand Cru Les Clos 2015, Burgund, Frankrike, kr. 649,90. VP 7674001 
Frisk nese med toner av epler og sitrus. Deilig intense frukttoner i munnen, med rike toner av mineralitet, bakt sitron og gule epler. Mineralsk, med god konsentrasjon, lengde og krisp finish. 

William Fevre, Chablis Grand Cru Les Clos 2015Burgund, Frankrike, kr. 710,60. VP 7681001 
Ren og syrlig, med lette urtetoner. Rik og mineralsk i munnen med epler og knusktørr finish. Kremet munnfølelse med smak av lime og sitron. God kompleksitet og konsentrasjon, lang avslutning. 

Domaine Laroche, Chablis Grand Cru Blanchots Reserve de l'Obedience 2015, Burgund, Frankrike, kr. 779,90. VP 7673901
Frisk nese av kjølig frukt og mineralske toner. Intense smaker av gule epler, sitrus og en kremet smak med konsentrerte og komplekse frukttoner, Lang tørr, mineralsk finish med lett kalkaktig preg. 


 

Her finner du den komplette listen med det som slippes i morgen tidlig.

A walk down memory lane...

Som 19-åring flyttet jeg til Italia på impuls. 4 uker senere innså jeg at Italia, eller Rimini i alle fall, ikke var for meg. Jeg pakket mine 60 kg bagasje for andre gang på en måned og tok toget til Amsterdam. 5 år senere var jeg tilbake i Oslo.

I løpet av tiden jeg bodde i Nederland var jeg mye ute og spiste. Som jeg har nevnt i et tidligere blogginnlegg så kunne jeg knapt nok koke et egg etter endt skolegang, så det ble hyppige restaurantbesøk. En av de største favorittene den gang var italienske Casa di David som lå pittoresk til på en av Amsterdams kanskje aller vakreste kanaler; Singel.

Noe særlig med alkohol drakk jeg heller ikke på den tiden, det sjeldne unntaket var en og annen middag på nettopp Casa di David. Etter at den obligatoriske bruschetta med mozarella og hjemmelaget pesto eller rustikk og fantastisk minestrone var konsumert, var det tid for pasta. Og til pasta hendte det at jeg tok meg et lite glass rødvin. Eller, egentlig ikke rødvin for den var faktisk lett musserende, vi snakker om Lambrusco! En saftig og lettdrikkelig perlende rødvin som nå har kommet på moten igjen.

Lambrusco kommer hovedsakelig fra mat-regionen Emilia-Romagna i Italia. Her finner vi blant annet byen Modena som er et lite mat-Mekka i seg og som huser restauranten Osteria Francescana som i 2016 ble kåret til verdens aller beste restaurant. Tilbake til vinen. Helt siden etruskernes tid har det blitt laget vin på lambrusco-druen, men på 1970- og 1980-tallet fikk regionen knallsuksess i USA med sin friske boblende rødvin. Vinene var rimelige, lette å like og ukompliserte, passet til det meste av hverdagsmat og kunne fint nytes alene. I to tiår holdt trenden seg både i USA og andre steder, men etter hvert som andre vinproduserende land og regioner økte kvaliteten på sine viner svant Lambrusco etter hvert hen.

Hva som har gitt vinen en renaissance er jeg litt usikker på, men på siste nyhetsslipp hos Vinmonopolet dukket den ene Lambruscoen opp etter den andre. Og kvaliteten på disse var noe helt annet enn det jeg husker fra måltidene på Casa di David.

Prisene er hyggelige og vinene er enkle, men gode. Om du roter litt innerst i hjernebarken så har du sikkert drukket Lambrusco selv en gang på slutten av forrige århundre du også. Bli med en tur ned "memory lane" da vel, lag en god pasta og prøv en av følgene viner:

Zanasi Intrigante Lambrusco Frizzante Rosé 2015, Emilia-Romagna, Italia, kr. 149,90. VP 3985301 (basis) 
Frisk ren, med deilige toner av bær og frukt. I munnen er frukten lett syrlig med masse god smak av jordbær, sødmefulle sitrustoner mot mandarin (vet det høres rart ut med sitrus i rødt, men sånn smaker det i alle fall for meg) og sitter lenge med masse smak av sommer og bær, lett perlende. Finnes per i dag i 65 butikker rundt om i landet.

Ferrarini Lambrusco Ca` del Lupo 2015, Emilia-Romagna, Italia, kr. 149,- VP 1696301 (bu) 
Dufter av ferske, solmodne, sødmefulle mørke bær. Frisk i munnen med lett mousse, følger godt opp med ferske bær som solbær, plommer og blåbær. Syrlig avslutning og streif av tanniner, men god friskhet.
   

Paltrinieri Piria Lambrusco Sorbara 2016, Emilia-Romagna, Italia, kr. 150,- VP 7449401 (bu) 
Jordbær- og bringebærnese i massevis. Sødmefull og jordbærsaftig i munnen, men frisk syre slik at frukten holder seg godt, viktig å servere lett avkjølt. Freshe bobler!

Paltrinieri Leclisse Lambrusco 2016, Emilia-Romagna, Italia, kr. 199,90. VP 7450701 (bu) 
Storebroren til vinen over. Freshe jordbærtoner og andre røde frukter. Syrlig og fresh i munnen, med mye god frukt og mer konsentrasjon. Syrlige frukter som tranebær og rips. Godt og fruktig med lette bobler.

#lambrusco #italia #musserende #vin

Sommerens rosékjøp!

Rosévin hører sommeren til og når mai-måned nærmer seg fylles polhyllene opp med rosa vin. Som regel er det ferske viner fra forrige innhøstning som gjelder, men i noen tilfeller finner vi også viner som tåler et år til, og som da utvikler mer kompleksitet og smak.


Ioppa kommer i flere størrelser: liten, vanlig og party-størrelse! 

Det fine med rosévin er at det passer til det meste av mat. Både fisk og skalldyr fungerer godt sammen med de sarte smakene og den friske syren i vinen. Men også fjærkre, svin og lettere kjøttretter er fint følge da vinen har noe mer struktur til å takle proteinene enn mange lette hvitviner. Grillmat er også godt sammen med rosévin. Mange liker å blande ulike retter på grillen, både laks, spareribs, gode pølser og burgere, rosévin passer til det meste.

Siden vinene kan brukes til det meste av mat, men også bare nytes uten mat, blir det ikke så mange matanbefalinger denne gangen, jeg kommenterer heller de enkelte vinene om de faller utenfor kategorien ?kan brukes til det meste?. Det skal dog nevnes at til den rosastekte entrecôten kan det være greit med en rødvin.

God fornøyelse, her er rosévinene jeg kommer til å kose meg med i løpet av sommeren.

Hacienda Lopez de Haro Roado 2016, Rioja Spania, kr. 129,80. VP 2107301 (bu)
Litt anonym nese med hint av rød frukt langt der bak. Men i munnen kommer saftige, delikate og lette toner av jordbær og noe grapefrukt. Sitter en stund, suveren pris!!

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2016, Piemonte, Italia, kr. 135,- VP 9747601 (basis)
Noe bær i nesen med frisk, leskende og syrlig smak av røde bær i munnen. God lengde med et hint av urter i finish. Bra balanse og lett å like. Finnes også i 3 liters flaske i noen få butikker ? sjekk prisen!!!  VP 7425107 pris kr. 600,00

Ch. Laulerie Bergerac Rosé 2016, Bergerac, Frankrike, kr. 135,- VP 3865301 (basis) 
Intens aroma av bringebærdrops på nesen med et snev av nyslått gress. Syrlig i munnen med mye smak av røde bær og urtetoner. Sitrus mot rosa grapefrukt og blodappelsin med et lett bittert snev i finish. Godt og enkelt til grillmat.

Gassier Coteaux D'Aix-En-Provence 2016, Provence, Frankrike, kr. 139,90. VP 9746001 (bu)
Lett sødmefull nese av søte markjordbær. Saftig i munnen med noe konsentrasjon i frukten, toner av lime og grapefrukt i syrligheten og et streif av urter i finish. Bruk til lett krydret mat eller til aperitiff.

Maison Roche de Bellene, Bellenos Rosé 2016, Beaujolais, Frankrike, kr. 149,90. VP 7619501 (bu) 
Fresh nese med delikate og subtile toner av rødbærsfrukt. Saftig i munnen med deilige toner av urter, markjordbær og rips. Suveren og veldig bra pris. Nyt alene eller til mat. 

Berne Emotion 2016, Provence, Frankrike, kr. 149,90. VP 7321101 (bu) 
Digg duft av rød frukt. Saftig i munnen med syrlige bærtoner av rips, tranebær og nyper. God friskhet og lang syrlig smak med streif av nyslått gress i finish. OBS: bare noen få flasker igjen, sjekk ditt nærmeste pol. 

Lafage Miraflors 2016, Languedoc-Roussillon, Frankrike, kr. 154,90. VP 7408601 (bu) 
Dufter av røde bær og frukter. God oppfølging i munnen med syrlig frukt og god smak av grønne urter. Det grønne gress-preget sitter igjen en stund. Frisk, syrlig og saftig. Godt til aperitiff. 

Georg Mosbacher Rosé Trocken 2016, Pfalz, Tyskland, kr. 155,- VP 2895001 (bu) 
Ren duft av bringebær på nesen. Saftig i munnen med gode smaker av modne jordbær og bringebær, lett sitruspreg og lang ettersmak. Superfresh og en deilig vin til kylling, pølser og tapas.

Le Cincole Sangiovese Rosato 2016, Toscana, Italia, kr. 156,90. VP 7633801 (bu) 
Økologisk. Elegant nese med frisk syrlighet i duft. Delikate frukt- og bærtoner i munnen med god syrlighet, urter og smaksrike sitrustoner. Kun et fåtall flasker å få tak i, løp og kjøp!

Weingut Schloss Neuweierer Rosé 2016, Baden, Tyskland, kr. 159,- VP 7369701 (bu) 
Nese med røde bær og florale toner. Delikat frukt i munnen med smak av bringebær og gule moreller. God syrefriskhet i finish, med lang ettersmak. Strålende følge til salater og fingermat, eller bare til kos. 

Chivite Las Fincas Rosado 2016, Spania, kr. 159,90. VP 3697501 (bu) 
Rene dufter av lyse bær og frukter. Frisk smak av syrlige bringebær, hvite jordbær og sitrus mot rosa grapefrukt. Fresh lang ettersmak med et streif av urter og sødmefull frukt i avslutningen. 

Von Winning Pinot Noir Rosé 2016, Pfalz, Tyskland, kr. 159,90. VP 7635301 (bu) 
Delikat nese med toner av rød frukt og sitrus. Ren fersk frukt mot rips, markjordbær og nyper, saftig i munnen med toner av ferske urter og grapefrukt-sitrus.

Muga Rosé 2016, Rioja, Spania, kr. 159,90. VP 5873701 (bu) 
Aroma av røde bær og hint av kryddertoner. Saftig i munnen og god syrlighet fra grapefrukt-sitrus og lime. Hint av nyslått gress i finish, med lett frisk og tørr avslutning.

Aroa Larossa 2016, Navarra, Spania, kr. 166,90. VP 7311701 (bu) 
Intense toner av bringebærdrops i nesen. Syrligere i munnen enn forventet, men en fin fruktsødme og toner av nyper og granateple. God lengde og friskhet, tørr finish.

Chateau la Lieue Rosé 2015, Provence, Frankrike, kr. 169,- VP 3926701 (bu) 
Dufter av solvarme jordbær. Saftig i munnen med mye smak av bringebær og jordbær. God friskhet med noe sitrus i finish og et snev av middelhavsurter.

Roubine La Vie en Rose Côte de Provence 2016, Provence, Frankrike, kr. 169,90. VP 3786201 (bu) 
Syrlig og frisk nese av røde bær. Følger opp i smaken men med friske toner av grapefrukt og sitron. God friskhet og lengde med grønne urter i finish. Spesiell flaske, ikke at det betyr noe...

Wongraven Senza Compromesso Rosato 2016, Piemonte, Italia, kr. 169,90. VP 2252001 (bu) 
Intense toner av røde bær i nesen. Konsentrerte fruktsmaker av bringebær og jordbær i munnen, med frisk syre og et lett tanninbitt. Smaker av blodappelsin med et hint av urter i finish. Absolutt en matvin med tanke på tanninene, prøv å dekanter i et par timer før servering. OBS: sjekk nærmeste pol for lagerstatus.

Chateau L'Ermitage Sainte Cécile Rosé 2016, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 169, 90. VP 7424801 (bu)
En nykommer i Norge. Delikat frukt i nesen med toner av røde bær. Frisk syrlighet i munnen med smak av ferske urter, jordbær og streif av tannin i finish. God lengde og syre. 

Bertani Bertarose Chiaretto 2015, Veneto, Italia, kr. 174,90. VP 1982601 (bu) 
Sødmefull og intens duft av modne røde bær med hint av tørkede roser og te. Delikat i munnen med god syrlighet og toner av nyper og rips i munnen. Frisk avslutning.

Chateau de Roquefort Corail 2016, Provence, Frankrike, kr. 179,90. VP 9777101 (bu) 
Dufter friskt av bringebær og rips. Smaker av jordbær, lette salttoner, grapefrukt og noe urter. Super fresht og veldig delikat, lekker farge og masse god smak. Bra pris. Lager fantastisk hvitvin også, les her

Chateau Miraval 2016, Provence, Frankrike, kr. 181,20. VP 2263301 (basis) 
Delikat nese med toner av rød frukt. Saftig i munnen med gode smaker av bringebær, grønne urter, grapefrukt og lette blomstertoner. God lang finish. Godt som terrassevin eller til blåskjell. 

Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre 2016, Loire, Frankrike, kr. 185,- VP 9187401 (bu) 
Ren og syrlig duft med toner av røde bær. God friskhet i munnen med smak jordbær, bringebær og granateple. Syrefrisk i avslutningen med et hint av sitrus og grønne urter. 

Pittnauer Rosé 2016, Burgenland, Østerrike, kr. 196,- VP 7441101 (bu) 
Friske toner av røde bær i nesen og noe sitrus. Saftig i munnen med god friskhet og flotte urtetoner, noe grapefrukt og lett bitterhet, very nice!! Pittnauer laget også mye god rødvin, les om en av mine favoritter her

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2016, Toscana, Italia, kr. 198,- VP 3929501 (bu) 
Delikat nese med toner av røde bær, urter og sitrus. Smaker friskt av rosa grapefrukt, nyslått gress, tranebær, rips og bringebær. Allsidig, frisk, syrlig, ren, elegant og matvennlig. 

AIX Rosé 2016, Provence, Frankrike, kr. 199,90. VP 2115201 (bu) 
Dufter friskt av røde bær i nesen. Delikat i munnen med toner av bær, lett syrlig sitrus, god lengde og syrefrisk avslutning med hint av urter. Har også magnum og 3 liter, sistnevnte til kr. 999,00 VP 2115207 

Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2016, Loire, Frankrike, kr. 199,90. VP 5599601 (basis) 
Toner av rød frukt på nesen og noe florale toner. Syrlig i munnen med smak av markjordbær og rips, hint av urter og god friskhet i finish. Knusktørr avslutning. Fin til kyllingsalat og fingermat. 

Les Valentines Rose 2016, Provence, Frankrike, kr. 225,- VP 7391301 (bu) 
Delikat nese av røde bær og urter. Frisk og syrlig i munnen med smak av rips, rabarbra og jordbær, sitrus mot blodappelsin. Smaker lett av nyslått gress og er knusktørr i avslutningen som sitter lenge og har god syre. 

Terra Nere Etna Rosato 2016, Sicilia, Italia, kr. 244,90. VP 9745501 (bu) 
Saftige toner av kjølig frukt og hint av sitrus. Delikate smaker av markjordbær og rips i munnen, streif av urter og god sitrus mot rosa grapefrukt. Veldig godt, og elegant. Koster litt, men av og til må man unne seg noe godt!

Bruno Giacosa Rosé Extra Brut 2013, Piemonte, Italia, kr. 352,70. VP 2298301 (bu) 
En frisk musserende vin helt til slutt med hint av røde bær i nesen og kjekstoner. Ren og frisk i munnen med saftige frukt, noe røde epler, knusktørr og delikat, mineralsk finish. Veldig deilige rosa bobler!!  

PS: Takk til Magnus som gir oss sommerfølelsen der han pryder bakgrunnen av introbildet i sin elskede hengekøye!

#rosevin #rosé #vin

Sekt, Cava, Crémant eller Champagne til 17-mai!

17-mai er bare en uke unna og skal du rekke å få boblene i hus er det om å gjøre å bestille raskt!

Her er nyhetene i boblesegmentet, helt til slutt er det tre rosévarianter også.
Gikk du glipp av nyhetene på hvitvins- og rødvinsfronten? Klikk i vei og sjekk ut tipsene. 

Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2015, Burgund, Frankrike, kr. 169,90. VP 9099801 (basis) 
Intens duft av røde epler og noe røde bær. Saftig i munnen med et godt fruktpreg med toner av jordbær. Fin grapefrukt sitrus og godt preg av gjærbakst. Mye vin for pengene.

Kloster Eberbach Riesling Sekt Brut 2013, Rheingau, Tyskland, kr. 179,90. VP 449701 (bu) 
Frisk og ren duft av hylleblomst og fersken. Juicy munnfølelse med fin mousse og god oppfølging av frukten, grønne epler, aprikoser og fersken. God lengde og balanse, lett syrlig finish. Kjempegodt til en suveren pris!

Cabelier Crémant du Jura Chardonnay 2012, Jura, Frankrike, kr. 179,90. VP 7635201 (bu) 
Dufter av eplekart og sitrus. Følger opp i munnen, med hint av autolyse og brødbakst. Sitronsmaker og noe gul frukt, frisk og god og sitter lenge.

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2011, Cava, Spania, kr. 269,- VP 170001 (bu) 
Dufter friskt av epler og sitrus. Følger opp i munnen med smak av gule og grønne epler, sitron og noe kjekspreg i munnen. God tørr mineralsk finish, god lengde og konsentrasjon. Bra pris.

Drappier Carte Blanche Brut, Champagne, Frankrike, kr. 299,90. VP 4125601 (bu) 
Delikate toner av epler og sitrus i nesen som følges godt opp av frisk syrlighet med masse god eplefrukt og sitrus. Lett preg av gjærbakst i avslutningen. Champagne til under 300, topp stemning!  

Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut, Champagne, Frankrike, kr. 314,90. VP 6693501 (basis) 
Intens duft av epler og syrlig frukt. Smaker av røde epler, frisk sitrus og med et godt kjekspreg. Tørr og mineralsk, med lett konsentrasjon og lang ettersmak. Super pris!!

Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, Extra Brut, Champagne, Frankrike, kr. 318,- VP 4447701 (basis) 
Friske nese av epler og sitrus med et streif av gjærbakst. Følger godt opp i munnen med smak av krispe grønne epler, saftig sitrus av sitron og lime, tørr, kalkmineralsk finish og godt autolysepreg. Ren 2010 årgang. 

J.L. Vergnon Conversation Blanc de Blancs Grand Cru Brut, Champagne, Frankrike, kr. 325,- VP 9389901 (bu) 
Ren nese av epler og sitrus. Fresh i munnen med krispe, grønne epler, sitron, lett gjærbakst og freshe mineralske toner. Sitter lenge, konsentrert frukt og elegant utgang.

Recaredo Finca Serral del Vell Brut det Brut 2007, Penedes, Spania, kr. 339,- VP 7444101 (bu) 
Frisk, fruktig nese av epler og mineraler. Følger godt opp i munnen med delikate sitron og limetoner, noe mineralsk avslutning med epler og pærer. Syrlig og tørr finish. 

Wongraven Champagne Brut, Champagne, Frankrike, kr. 339,90. VP 9749101 (bu) 
Rene dufter av epler og syrlig sitrus. Følger godt opp i munnen med saftige, krønsjy, grønne epler. Delikate limetoner sammen med en fresh kalkmineralitet i finish. Lang, tørr utgang, sitter godt. 

Bereche Brut Reserve, Champagne, Frankrike, kr. 359,- VP 9203501 (bu) 
Frisk duft av epler, autolyse og bakt sitrus. Følger opp i munnen med toner av kjeks og gjærbakst. Syrlig og knusktørr avslutning, men veldig godt, kan brukes til mat.

Pierre Gerbais Prestige Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike, kr. 369,90. VP 1988601 (bu) 
Saftig i munnen med toner av epler og sitrus. Super fresh i munnen, med masse krispy grønne epler, limeskall og sitronsmak. Tørr, mineralsk finish med god konsentrasjon, suveren til skalldyr og østers.

Jeaunaux-Robin Fil de Brume Brut, Champagne, Frankrike, kr. 389,80. VP 7650901 (bu) 
Dufter friskt av hvit stenfrukt og epler i nesen. Saftig i munnen med friske eplesmaker, sitrus og et hint av brioche. Fin syre og balanse, sitter lenge og vel.

Camille Savès Brut 2009, Champagne, Frankrike, kr. 399,90. VP 7629201 (bu) 
Aromatisk duft av grønne epler, stenfrukt og sitrus. Følger godt opp i munnen med eplene, hint av hvite blomster, sitron og grapefrukt. Mineralsk og tørr, konsentrert og god lengde.

Pol Roger Pure Extra Brut, Champagne, Frankrike, kr. 469,- VP 6258301 (bu) 
Dufter intenst av bolledeig og gule epler, men samtidig frisk og ren i munnen med grønne, krispe epler, lime og sitron. Syrlig og knusktørr finish. Elegant og delikat, østers-champis nr 1.

Bruno Paillard Première Cuvée Brut, Champagne, Frankrike, kr. 500,70. VP 5518401 (bu) 
Rene dufter av epler og kjeks og noe sitrus. Følger godt opp i munnen med god mousse og friske grønne epler, smak av lime og god tørr, mineralsk finish. Flott konsentrasjon i frukten og herlig syre i avslutningen.

Deutz Brut 2012, Champagne, Frankrike, kr. 519,90. VP 3410201 (bu) 
Duft av brødbakst og sitrus. Følger opp i munnen med gode frukttoner, god fylde og lengde. Integrert syre og saftighet. Godt balansert og fine mineralske undertoner i finish. 

Deutz Blanc de Blancs 2007, Brut 2010, Champagne, Frankrike, kr. 609,90. VP 1552801 (bu) 
Ren frisk frukt av epler og sitrus. Saftig i munnen med mye sitron og lime, tørr mineralsk avslutning og god dose gjærbakst i finish. Konsentrert og kompleks. Veldig godt!!!

Rosébobler
Biokult Pet Nat 2016, Niederösterreich, Østerrike, kr. 149,90. VP 7480801 (bu/partikjøp fra juli) 
Lett perlende. Delikate toner av friske jordbær og bringebær. Følger fint opp i munnen med god fruktkonsentrasjon, syrlighet og lengde. Saftig og godt.

Juve y Camps Brut Rosé, Cava, Spania, kr. 169,90. VP 9862701 (bu) 
Frisk duft av røde bær. Delikat i munnen med noe sitrus og god smak av jordbær og bringebær. God lengde og friskhet i finish, lett briochepreg og fresh syre.

Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Burgund, Frankrike, kr. 164,90. VP 1282201 (basis) 
Intense jordbærtoner i nesen, saftige rene toner med sitrus og ferske epler og hint av kjeks i finish. God friskhet og mineralitet.

 

#champagne #bobler #17mai #bubbles 

Tid for 2015 GG'ene og andre rieslinger.

Masse fresh Riesling slippes i dag, en del av dem ferske 2015 GG'er fra Tyskland.

Riesling vineyards in the Nahe Germany White wine Grosses Gewachs GG

Når det kommer til matmatcher til vinene under skal jeg generalisere litt denne gangen. Til de enkleste vinene passer det meste av skalldyr og mager fisk eller fet fisk med syrlig saus. Når vi begynner å bevege oss opp i pris, gjerne kr 300++, så er vinene rikere og tåler litt kraftigere kost som fjærkre, gode pølser og retter av svin.

Noen av vinene kommer i små kvanta så det er bare å hive seg rundt. Og GG'ene anbefales å legge i kjelleren, de blir bare bedre med årene. Synes du det er stive priser så kan du jo sammenligne med toppviner fra Burgund som du må ut med flerfoldige hundrelapper mer for. God helg!!

Om du heller vil ha rødvin, ta en titt på anbefalingene her. Eller her for hvitvin på andre druer enn riesling.

Neumer Weinmann Riesling Schloss 2016, Rheinhessen, Tyskland, kr. 154,60. VP 2822101(bu)
Ren nese med toner av hvite blomster og stenfrukt. Saftig i munnen med smak av grønne epler, sitrus og et hint av urter. God syre i finish og knusktørr. Friskt og enkelt.

Philipp Kuhn Riesling Trocken Tradition 2016, Pfalz, Tyskland, kr. 159,90. VP 5312901 (bu) 
Fruktig nese med epler og kjølig frukt. Følger godt opp i munnen med grønne epler, hylleblomst, sitronfrukter. God konsentrasjon og lengde. Syrefrisk avslutning med god mineralitet.

Keller Limestone Riesling 2016, Rheinhessen, Tyskland, kr. 179,90. VP 2194701 (bu) 
Hvit stenfrukt og blomster i nesen. Lett sødmefulle toner av fersken og litchi. Streif av honning i munnen, bakt sitrus. God syre og friskhet med lang ettersmak, god pris, flott!

Keller Riesling Von der Fels Trocken 2016, Rheinhessen, Tyskland, kr. 237,90. VP 4357701 (basis) 
Florale toner og sitrus. God konsentrasjon av frukten hvite blomster, stenfrukt, grønne epler og lime og sitrus. Mye mineralske toner i finish. Koster litt, men sabla godt.

Weing. Stadt Mainz Bodenheimer Burgweg Riesling 2015, Rheinhessen, Tyskland, kr. 239,90. VP 7646301 (bu)
Nyanserte frukttoner i nesen med toner av hvit frukt og kirsebærblomster. Følger opp i munnen med god konsentrasjon og lengde. Syrlig, saftig og godt med integrert sitrus og syre.

Van Volxem Alte Reben Riesling 2015, Mosel, Tyskland, kr. 249,- VP 7471101 (bu) 
Frisk duft av blomster og frukt. Konsentrerte smaker av grønne epler, sitrus og hvite blomster. Lang, sødmefylt og syrlig fresh finish. Mineralsk og konsentrert i ettersmaken. 

Van Volxem Goldberg Riesling GG 2015, Mosel, Tyskland, kr. 299,- VP 7464801 (bu) 
Intens duft av hylleblomster og hvit stenfrukt. Rik fruktighet i munnen med lett kremet konsistens, bakt sitrus og hvit fersken, aprikoser og litchi. Fresh syre i finish og mineralsk avslutning. 

Burg Ravensburg Husarenkappe Riesling GG 2014, Baden, Tyskland, kr. 345,- VP 7625401 (bu) 
Intens nese med toner av kremet sitrus og gule frukter. Ren og frisk med konsentrerte frukttoner. Saftig og syrlig i frukten med smak hvite blomster, stjernefrukt og fersken. Sitter lenge og godt. Fresht.

Weingut Dr. Crusius Felsenberg GG 2015, Nahe, Tyskland, kr. 380,- VP 7378201 (parti) 
Lett reduktiv nese, så luft den gjerne i en karaffel en stund før konsum. God konsentrasjon i frukten som er veldig delikat mot hvite blomster og stenfrukt. Noe limesitrus og mineralske toner i avslutningen. Knusktørr og fresh, godt integrert syre.

Von Buhl Reiterpfad In der Hohl Ruppertsberg Riesling GG 2015, Pfalz, Tyskland, kr. 439,90. VP 7160401 (bu) 
Delikat nese med subtil frukt og nydelige parfymerte blomstertoner. Syrlige undertoner med uberfreshe fruktsmaker, mot fersken, og rosa blomster og svakt hint av mandarinsitrus. Syren er fantastisk integrert og munnfølelsen er mer enn kremet med et sødmefylt fruktpreg.

Schäfer-Fröhlich Felsenberg Riesling GG 2015, Nahe, Tyskland, kr. 479,90. VP 7629101 (bu) 
Reduktiv nese, luft godt i en karaffel. Sitrus i munnen med florale toner og smaker av hvit stenfrukt, rik smak med mye fruktighet og god mineralitet. Kan drikkes nå, men anbefales å vente, en vin for kjelleren.

Ökonomierat Rebholz Im Sonnenschein Riesling GG 2015, Pfalz, Tyskland, kr. 485,- VP 7628001 (bu) 
Rik nese med toner av gul frukt og blomster. Syrlig i munnen med smak av sitron og mandarin, noe epler og fersken. Mineralsk tørr finish, kompleks. 

Von Buhl Jesuitengarten Forst Riesling GG 2015, Pfalz, Tyskland, kr. 499,90. VP 7159701 (bu)
Delikate frukttoner og noe floralitet i nesen. Følger opp i munnen med subtile toner av kirsebærblomster, hylleblomst, hvite fersken og nydelig integrert sitrus mot pomelo. Lang, kompleks og konsentrert. 60 flasker

Von Buhl Kieselberg Deidesheim Riesling GG 2015, Pfalz, Tyskland, kr. 499,90. VP 7159601 (bu) 
Intens og aromatisk nese av sitrus og frukt. Saftig i munnen med smak av søte blomster og lett streif av sødmefulle hvite stenfrukter. Veldig delikat og godt. Konsentrerte frukttoner, kompleks og mineralsk. 60 flasker

 

Har tatt med noen andre deilige rieslinger fra andre vinland også.

Südtiroler Montiggl Riesling 2016, Trentino-Alto Adige, Italia, kr. 199,90. VP 4019701 (bu) 
Frisk nese med sødmefull floralitet og lett eksotisk frukt. Saftig i munnen med god, syrlig og ren frukt, grønne epler, sitroner, lime og hylleblomst. Fresh italiensk riesling.

Josmeyer Le Kottabe Riesling 2014, Alsace, Frankrike, kr. 234,90. VP 7634301 (bu) 
Konsentrerte dufttoner av gul frukt og fersken. Følger opp i smaken med mye tropiske toner, fra mango og aprikos og god konsentrasjon i frukten. God syre og lengde, veldig bra!

Wolfberger Riesling Grand Cru Eichberg 2015, Alsace, Frankrike, kr. 249,80. VP 7641401 (bu) 
Intens nese med friske aromaer av epler, lett tropisk gul frukt og hvite aromatiske blomster. Saftig i munnen med florale toner, frisk syre og god balanse. Snev av honning og aprikoser i finish. Veldig bra pris. 

Loibner Burgstall Riesling 2015, Wachau, Østerrike, kr. 279,90. VP 7614701 (bu) 
Syrlig nese med grønne urter. Saftig i munnen med hvite blomster, epler, fersken, urter og frisk snert i ettersmaken. God juicy syre og tørr, mineralsk finish.

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2008, Alsace, Frankrike, kr. 399,90. VP 789501 (bu) 
En klassiker fra Trimbach! Duft av petroleum på nesen med toner av sødmefulle hvite blomster. Delikat i munnen med kremet munnfølelse av sitrus og hvite fersken, streif av honning i finish og god mineralitet. 

 

Helt til slutt har vi et knippe halvtørre og søte rieslinger. Til halvtørre rieslinger som kabinett og feinherb kan man enten går for spicy mat, tenk thai, indisk eller meksikansk, alt som har ganske sterke kryddersmaker. Eller bruk dem til bløte oster som brie og camembert. De søteste rieslingene kan brukes til dessert så klart, men det er viktig at vin og dessert har noenlunde samme sødmegrad. Er desserten mye søtere enn vinen vil sistnevnte virke tynn og syrlig i stedet for rik og balansert.

Weingut Thorle Riesling Feinherb 2016, Rheinhessen, Tyskland, kr. 154,90. VP 5300401 (bu) 
Frisk nese med duft av tropiske frukter. Saftige toner i munnen med smak av sødmefulle fersken, aprikoser og et hint av hvite blomster og honning i avslutningen. God syre. Bra pris, bruk til spicy mat. 

Balthasar Ress Schloss Reichartshausen Riesling Kabinett 2015, Rheingau, Tyskland, kr. 165,- VP2853901 (basis) 
Dufter av sødmefull frukt og følger godt opp i munnen med lett syrlig og søt frukt. Fersken, litchi og et snev av honning i finish.

Gut Hermannsberg Riesling Kabinett 2015, Nahe, Tyskland, kr. 199,- VP 1863701 (bu) 
Deilig sødmefylte florale toner og hint av eksotisk frukt. Smaker litchi, fersken, mandarin og lett akasiehonningpreg. God lengde og syre med fresh lang, mineralsk ettersmak. Konsentrert og elegant! 

Kruger-Rumpf Münsterer Rheinberg Riesling Feinherb 2015, Nahe, Tyskland, kr. 233,90. VP 7621201 (bu) 
Deilig friskhet i munnen med smak av hylleblomst, litchi, melon og hvit fersken. Gode toner av sitrus og mineralitet i finish. Herlig freshe, konsentrerte smaker med mineralske undertoner som sitter veldig lenge.

St. Urbans-Hof Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 2016, Mosel, Tyskland, kr. 282,50. VP 2267301 (bu) 
Lett syrlighet frukt i nesen, men i munnen kommer saftige, sødmefylte smaker av honning, lett tørkede aprikoser og hvite søte blomster. God syre som balanserer sødmen. Flott konsentrasjon. 

Brundlmayer Heiligenstein Riesling Beerenauslese 2000, Niederösterreich, Østerrike, kr. 399,90. VP 7435302 (bu) 
Her kommer dessertvinen. Intense toner av tørket frukt og hint av smørkaramell. Saftig i munnen hvor dadler, fiken og tørkede aprikoser dominerer. God smak av honning i finish, konsentrert og kompleks. Very nice. En liten perle. 

#riesling #maislippet #hvitvin #grossesgewachs #tyskland #alsace

De hvite nyhetene er på plass!

Så var det tid for de hvite nyhetene fra mai-slippet. Jeg bare nevner det, noen av de litt mer kostbare vinene kommer ofte i små kvanta så vær rask på labben.


 

Kan ellers nevne at et av polets fokusområder i denne runden har vært muskadet fra Loire-dalen og et par av disse finner du lenger ned.

Savner du riesling? Det er ikke så rart, for her er det ikke en eneste en. De kommer i et eget innlegg i løpet av uken. 2015 GG'ene kommer nemlig i fleng denne gangen.

Chateau du Coing l'Ancestrale 2010, Loire, Frankrike, kr. 152,90. VP 3916401 (bu)
Rik nese med hint av sjø og hav. Frisk i munnen med god smak av gule epler, mandarinsitrus, blomster og mineralitet. Fresh, lang og utrolig god pris for en 7 år gammel vin!

Dirk Niepoort Loureiro Giro Sol Dócil 2016, Minho, Portugal, kr. 164,90. VP 5251301 (bu) 
Frisk nese av blomster, hvit stenfrukt, epler, og noe sitrus. Saftig i munnen med fruktige smaker som følger nesen. God lengde og syre, knusktørr finish. 

Pépière Muscadet Sevre et Maine Sur Lie 2015, Loire, Frankrike, kr. 166,90. VP 861801 (bu) 
Gul frukt i nesen. Smaker av sitron, kalk og eplekart. Tørr mineralsk finish, ren og delikat. Men har noe underfundig over seg, som kommer frem etter hvert. Sitter lenge, elegansen kommer gradvis.

Le Bordeaux de Larrivet Haut-Brion, Bordeaux, Frankrike, kr. 174,60. VP 7650001 (bu)
Dufter av nesle og stikkelsbær på nesen, samme med sitrus. Grapefrukt i munnen og toner av grønne urter. Lett fruktpreg i finish, god lengde og frisk syre.

Chateau de Roquefort Petit Salé 2015, Provence, Frankrike, kr. 175,- VP 9777001 (bu) 
Dufter rent, friskt, syrlig og lett salt. Delikat i munnen med masse krønsjy grønne epler, sitroner og hvite blomster. Superfresht, saftig og super til sjømat, kos og grillet fisk. Lager delikat rosévin.

Necotium Fondo Indizeno Bianco 2015, Friuli Colli Orientali, Italia, kr. 189,70. VP 7604901 (bu) 
Syrlig og frisk nese med toner av epler og sitrus. Deilig og fresh frukt i munnen også med rene toner av sitron, epler og gule plommer. Saftig og delikat. Lett tørrhet i finish med god, lang ettersmak.

Staatlicher Hofkeller Randersackerer Marsberg Silvaner Trocken 2015, Franken, Tyskland, kr. 189,70. VP 7619301 (basis) 
Ren og intens duft av sitrus, epler og blomster. Frisk i munnen med et hint av spicy urter og hvitpepper. Noe hvit stenfrukt, blomster og lime. God vin til god prisen, asparges og salater, sjømat.

Grand Enclos du Ch. de Cerons 2014Bordeaux, Frankrike, kr. 189,70. VP 7400101 (basis) 
Rik nese av delikate sitrustoner, gul frukt og hint av vanilje. Superfresh og saftig i munnen med kremet sitrus og et streif av urter. God lengde og god pris.

Goettweig Grüner Veltliner Göttweiger Berg 2015, Kremstal, Østerrike, kr. 189,90. VP 9874901 (bu) 
Delikat og parfymert nese av hvite og rosa blomster. Syrlig i munnen med hvit stenfrukt, noe florale toner, lett hint av sitrus og lang mineralsk avslutning. Veldig elegant og slank vin med god friskhet og balansert syre.

Natter Sancerre 2016, Loire, Frankrike, kr. 194,- VP 3070501 (basis) 
Ren, syrlig nese med toner av urter, hvite blomster og stenfrukt. Svakt streif av tomatstilk, nyslått gress og fresh sitrus av lime og sitron følger opp i munnen. Noe epler og hvit fersken.

Joseph Mellot Sancerre Le Montarlet 2016, Loire, Frankrike, kr. 199,- VP 5240501 (basis) 
Frisk duft av grønne epler, sitrus og urter. Saftige gresstoner og smak av nesle og asparges i munnen sammen med hvite blomster og eksotisk hvit stenfrukt. Fersk, syrlig, tørr og kommer på PET-flaske. 

 Albariño de Fefiñanes 2015, Galicia, Spania, kr. 199,90. VP 4405001 (bu) 
Syrlig duft av epler og sitron. Juicy i munnen med saftig smaker av krispe epler, stjernefrukt og lime. Hint av tropisk hvit stenfrukt. God lengde og friskhet, med lang ettersmak.

 Gritsch Axpoint Grüner Veltliner Federspiel 2016, Wachau, Østerrike, kr. 199,90. VP 1295901 (bu) 
Syrlig frisk frukt i nesen med et streif av hvite blomster. Saftig i munnen med friske lime- og sitrontoner, mye hvit stenfrukt som fersken og rambutan. Delikate smaker av kirsebærblomst, god frisk smak av grønne ferske urter og et hint av hvitpepper. God, lang og elegant ettersmak.

Caravaglio Occhio de Terra Salina 2016, Sicilia, Italia, kr. 219,90. VP 3905601 (bu) 
Sødmefull nese med konsentrerte toner av blomster og te. Saftig i munnen med god syre og frisk frukt av epler, fersken og mandariner, lett saltaktig preg i finish. Flott til fete fiskeretter eller kylling. Lang tørr finish, noe mineralitet.

Marnes Blanches En Levrette Chardonnay 2015, Jura, Frankrike, kr. 229,- VP 1970701 (bu) 
Frisk og fruktig nese med løfte om frukt og syrlige toner. Delikat i munnen med sitronsmak og epler, hint av floralitet og god lengde. Konsentrert og kalkmineralsk, tørr finish. 

 Livio Felluga Sharis 2016, Venezia, Italia, kr. 244,90. VP 3962301 (bu) 
En blend av Ribolla Gialla og Chardonnay. Noe gule, tropiske frukttoner i nesen. Saftig i munnen, med lett kremet preg av bakt sitron og gule epler. Fresh og god lengde med lett bitter finish, sammen med streif av blomster.

Bianca Regina Malvasia 2011, Emilia-Romagna, Italia, kr. 259,- VP 7644901 (bu) 
Intens aromatisk nese med toner av te og roser. Delikate toner i munnen med sødmefull og gul frukt, men god struktur og lengde. Veldig ren og frisk, men her har det vært skallmaserasjon så bruk den til mat (hvitt kjøtt og fet fisk)

 Domaine de Bellene Savigny-Les-Beaune 2014, Burgund, Frankrike, kr. 284,90. VP 2980701 (bu) 
Super fresh, med herlig syrlighet i frukten både i nesen og munnen. Ren smak med epler, lett nøttepreg og masse god kremet sitrus. Produsenten har lenge vært en favoritt og dette er intet unntak. Rødvinen Bourgogne Maison Dieu Pi fra samme produsent er super til grillmat.

Ayunta Piante/Sparse Etna Bianco 2015, Sicilia, Italia, kr. 294,- VP 7424501 (bu) 
Noe gul frukt i nesen og hint av gule blomster. Følger opp i munnen med konsentrerte frukttoner av tropiske frukter som mango og gul fersken. Saftig, intenst, konsentrert og godt. God lengde og friskhet, men absolutt en matvin, fisk og fjærkre.

 Marnes Blanches Empreinte Savagnin 2012, Jura, Frankrike, kr. 299,- VP 1970901 (bu) 
Enda en godbit fra Marnes Blanches med intense flor og sherrytoner i nesen og godt sitruspreg. Fresh i munnen med lett bitre toner av lett oksiderte epler og mandler. God lengde og kompleksitet, super til ost og kylling. OBS: har du ikke smakt vin på savagnin-druen før anbefales det å begynne med chardonnayen du finner lenger opp.

Briday Rully 1er Cru Gresigny 2015, Burgund, Frankrike, kr. 299,- VP 7621601 (bu) 
Intens nese med aromatiske toner av smør og ristede nøtter. Saftig i munnen med kremete toner av sitrus og gule epler. Hint av kokos og vanilje. Fyldig matvin med mye rikhet og lang ettersmak. Godt til kylling og en rik fiskerett. Mer godt fra samme produsent er tilgjengelig.

 Roland Lavantureux Chablis Vauprin 2015, Burgund, Frankrike, kr. 299,90. VP 7642901 (bu) 
Vinen kommer fra en lieu-dit som er én enkelt vinmark. Aromatisk nese som lover mye konsentrert frukt. Saftig i munnen med rike toner av smør og nøtter. Kremet konsistens og delikate varme sitrustoner. Chablis koster, men det jo sabla godt da.

Serge Laloue Sancerre le Cul de Beaujeu 2015, Loire, Frankrike, kr. 312,- VP 3913801 (bu) 
Delikat nese av subtile frukter mot stenfrukt, lett sitrus og mineralske toner. God oppfølging i munnen, saftig med smak av hvit fersken, bakt sitron og blomster. Flott lengde, tørr mineralsk finish og knusktørr, utrolig delikat! Sjømat, asparges og salater.

Au Bon Climat Hildegard 2014, California, USA, ir. 379,- VP 7449601 (bu) 
Chardonnay med rik nese som dufter av smør og ristede nøtter. Fresh, saftig og noe tropiske, gule frukttoner i munnen. Matvennlig med fin fylde og rikhet.

Chateau Latour Martillac Blanc 2013, Bordeaux, Frankrike, kr. 399,90. VP 3047801 (bu) 
Hvit Bordeaux er undervurdert, dette er en skikkelig godbit. Deilige varme sitrontoner i nesen og mye frukt. Saftig munnfølelse med smaker av eksotiske hvite stenfrukter, sitrus, mineraler, friske urter og fantastisk lengde. Utrolig godt, kan lagres ytterligere (bra årgang) eller nytes nå til sjømat eller hvitt kjøtt.

 Michel Chapoutier Invitare Condrieu 2015, Nord-Rhône, Frankrike, kr. 7641101 (bu) 
Noe spicy og hint av florale toner. Følger opp i munnen med smak av fersken, mye hvite blomster og delikate smaker av tropisk frukt, kompleks og lang på smak. Godt, rikt, fint til kylling!

Ganevat Cotes du Jura Les Gryphées Vieilles Vignes Chardonnay 2014, Jura, Frankrike, kr. 439,90. VP 7377201 (bu) 
Klarer du å få tak i denne har du utført en bragd for her er det kun 18 flasker tilgjengelig. Rik duft av smørtoner og ristede nøtter. Flott munnfølelse av gule epler, bakt sitrus og herlig syre som skjærer gjennom de lette smøraromaene. Fyldig og rikt, passer til rike matretter.

Loichet St-Aubin 1er Cru Remilly 2013, Burgund, Frankrike, kr. 475,- VP 3922201 (bu) 
Delikat nese med gule frukter og et hint av ristede nøtter. Følger godt opp i munnen med saftige toner av bakte epler og sitroner. Hint av vaniljekrydder og god lang finish med lett mineralsk preg i avslutningen. Balansert og elegant. Fet fisk som laks og ørret, eller mager fisk med en lett kremet saus. Også fin til fjærkre.

Deux Montille Mersault Casse Tête 2013, Burgund, Frankrike, kr. 499,- VP 5047101 (bu) 
Snev av smørtoner i munnen, men slank og elegant. I munnen vises smørtoner og lett ristede nøtter godt sammen med bakt sitrus og gule epler. God lengde, tørr kalkmineralsk finish. Bruk til rike retter av sjømat.

 

#hvitvin #nyheter #maislippet

2015 Vintage Port

This is a treat for all you port lovers out there. It is not every day that you get to taste something that hardly anyone ever tasted yet. This was the case last night though. 

Unreleased 2015 vintage ports from Symington

The 2015's are freshly bottled, but they won't be shipped to the markets until September, seeing that there is no shipping during the hot season. Prices are not yet official, however the number of bottles arriving in Norway is no secret. 

It has been 36 years since the Douro Valley has seen such a hot and dry vintage. Luckily the rain arrived abundantly in the middle of September and this made a huge difference to the vintage. It was this turning point that actually made the grapes ripen perfectly during the last three weeks before harvest. 

Cockburn's 2015 Bicentenary Vintage Port - 120 bottles to Norway
Rich nose of dark fruits and spice. It took some time in the glass before the wine opened up enough to show more distinct aromas and flavors. A peppery note marries well with hint of vanilla and ripe fruit. After another half hour in the glass it is super juicy in the mouth with well integrated tannins. Long, medium dry finish.

Quinta do Vesuvio 2015 Vintage Port - 90 bottles to Norway
Subtle but yet deep fruit on the nose, with a touch of pepper creeping in at the end. Lightly tart fruit in the mouth of blackberries and blueberries, fresh tannins and a long spicy and powerful finish with a hint of delicate chocolate flavors.

Dow's Quinta da Senhora da Ribeira 2015 Vintage Port - 60 bottles to Norway
Elegant notes of red sweet fruits and berries. Goes into strawberries and a rich feeling of luscious ripe fruit. The tannins are a bit astringent but the total picture gives a smooth feeling in the finish with some sweet licorice. 

Graham's 2015 The Stone Terraces Vintage Port - 84 bottles to Norway
A touch of tart red and blue fruit on the nose. Wonderful floral notes of violets. Dry minerals, lingering on sweet blueberries in the mouth with velvety tannins and a fresh, long aftertaste. It is the second time this cuvée has ever been made, the first being the 2011 vintage. 

#portvin #portwine #port #vintage #vintageport #wine

Nytt rødt i mai.

Som tidligere nevnt så er pol-slippet denne gangen rekordstort med over 1200 viner. Heldigvis var det mye godt, så pass mye at jeg fant ut at det var best å dele opp i rødt og hvitt denne gangen.

Red wine poured in glass
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

Bare så dere vet det så er det endel av vinene som kommer i små kvanta så er det noe du virkelig har lyst på så gjelder det å bestille fredag morgen, tidlig!

Hvitvinstipsene finner du her, et eget innlegg er dedikert kun til riesling, men her er tips til rødt. Synes du vinene er i overkant dyre så ta en titt på innlegget "Nyheter til under 150-lappen"

Pettineo Cerasuolo di Vittoria Classico 2014, Sicilia, Italia, kr. 169,70. VP 7364201 (basis) 
Syrlig duft av mørke bær og hint av krydder. Lett pepperspice. Følger godt opp i munnen med fresh frukt mot kirsebær, plommer og bjørnebær, et streif av tanniner og god lang finish.

Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2015, Colchagua, Chile, kr. 169,90. VP 7327401 (bu) 
Friske dufter av modne mørke bær og et streif av pepper. Saftig i munnen med rik smak av solmodne, ferske kirsebær og noe plommer. God syrefriskhet i frukten og et lett spicy preg i avslutningen. God fruktkonsentrasjon lang fresh ettersmak.

Chateau Cambon Beaujolais 2016, Burgund, Frankrike, kr. 177,90. VP 7621001 (bu) 
Friske bærtoner i nesen. Saftig, men med et lett rustikt preg i munnen. Beholder frisk bærfrukt gjennom hele med et lett tørt mineralskpreg i finish. 

Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2015, Burgund, Frankrike, kr. 187,40. VP 677601 (bu) 
Dufter av bær og rød frukt. Syrlig frukt i munnen mot kirsebær og noe røde bær, fresht, hint av krydder i finish. Avslepne tanniner og frisk syre i avslutningen.

Opawa Pinot Noir 2015, Marlborough, New Zealand, kr. 199,- VP 522101 (bu) 
Intense frukttoner med et lett røykfylt preg. Veldig saftig i munnen med mye smak av røde bær og et hint av smørkaramell. Herlig fresh med bløte tanniner og god lang finish med lett syrlighet.

Yohan Lardy Fleurie Le Vivier 2016, Burgund, Frankrike, kr. 199,90. VP 3550301 (bu) 
Utrolig delikat frukt i nesen med toner av kirsebærstein. Saftig i munnen med smak av lett syrlige kirsebær og bjørnebær i munnen. God lengde og mineralsk, tørr finish. Flott pris!

Innocent Bystander Pinot Noir 2016, Victoria, Australia, kr. 214,90. VP 9587401 (bu) 
Dette har vært en favoritt i flere år og 2014 er intet unntak. Intense fruktaromaer og et lett spicepreg. Superjuicy i munnen med masse deilige toner av jordbær, tranebær og boysenbær. Lett pepperpreg i finish og blomster (fioler) med deilig frisk syre i avslutningen.

Woodside Park Pinot Noir 2016, South Australia, Australia, kr. 215,- VP 7346501 (basis)
Pinot Noir fra Adelaide Hills er et av polets fokusområder dette slippet. Mye frukt av røde bær, med et hint av eukalyptus på nesen. Saftig i munnen med delikate toner av jordbær, et svakt hint av skogbunn og et streif av tanniner i finish. God syrefrisk avslutning, sitter lengde

Joseph Drouhin Santenay 2013, Burgund, Frankrike, kr. 229,- VP 136801 (bu) 
Deilig konsentrert rødbærsfrukt og spice på duft. Delikate toner av jordbær i munnen, et jordlig hint og svakt tørre tanniner. God struktur og noe krydder i avslutningen. Sitter lenge.

Chateau Puy-Blanquet 2011, Bordeaux, Frankrike, kr. 229,90. VP 1732101 (bu) 
Frisk nese av mørk frukt. Følger godt opp i munnen med godt tanninbitt og god struktur. Godt krydret med toner av tobakk og lær i finish. Flott pris for Bordeaux!

Faustino I Gran Reserva 2005, Rioja, Spania, kr. 229,90. VP 67801 (basis) 
Gammel kjenning i ny årgang, men fremdeles til en fantastisk pris! Sødmefull rødbærsfrukt i nesen med streif av vanilje. Også på smak er frukten solmoden og søt med smak av jordbær og tørkede middelhavsurter. Rik i munnen med flott lengde og avslepne tanniner. Drikk nå eller vent 10 år til, vinen er kjent for å lagre utrolig godt.

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2015, Marlborough, New Zealand, kr. 229,90. VP 2097801 (bu) 
Dufter av syrlige frukter og rognebær. Deilig friskhet i munnen med god smak av jordbær og et hint av jordtoner. Noe krydret i avslutningen og god syrefriskhet i munnen. Superfresht og saftig.

Travaglini Gattinara 2012, Piemonte, Italia, kr. 229,90. VP 4766401 (basis) 
Delikate blomstertoner med duft av røde bær. Deilig smaker av jordbær, nyper og granateple, fioler og lett jordlig preg i finish. God lang ettersmak med delikat tanninstruktur.

Flotsam & Jetsam Darling Cinsault 2016, Darling, Sør-Afrika, kr. 234,90. VP 3693201 (bu) 
Intense aromaer av sødmefulle røde bær i nesen. Saftig i munnen, veldig fresh og smaker godt av jordbær og noe bringebær. Veldig delikat og smaksrik og konsentrert! Noe florale toner i ettersmaken. Kjempegodt! Kun 1200 flasker tilgjengelig.

M. Lapierre Beaujolais Morgon 2016, Burgund, Frankrike, kr. 239,90. VP 1653201 (bu) 
Fruktig nese av røde bær, fresh i munnen med jordbær og nyper. God fruktkonsentrasjon, saftighet og lengde. Syrefrisk avslutning med et streif av tanniner i finish.

Capannelle Chianti Classico Riserva 2012, Toscana, Italia, kr. 244,90. VP 9314501 (bu) 
Lett rustikk nese med modnende frukt. Preg av jordkjeller i munnen og konsentrert frukt av plommer, jordbær og syrlige kirsebær. Hint av tørket frukt og syrlig friskhet i finish. Noe jordlig i avslutningen og godt integrerte tanniner.

Penfolds BIN 28 Kalimna Shiraz 2010, South Australia, Australia, kr. 249,90. VP 3955201 (bu) 
Intens nese av mørk frukt, mørk sjokolade og hint av kaffe. Saftig i munnen med veldig konsentrerte fruktsmaker av plommer og kirsebær, noe solbær og bjørnebær. Lett tanninbitt i munnen med hint av eukalyptus i ettersmaken. Bitter sjokolade og kaffetoner henger igjen i ettersmaken. Kjøttfull kjøttvin!

Ganevat Le P'tiot Roukin 2015, Vin de France, Frankrike, kr. 260,- VP 7644101 (bu) 
Frisk duft av bær og spice. Superfresht i munnen med masse smaker av ferske jordbær og fioler. Veldig godt. OBS OBS: Lite vin tilgjengelig.

Geil Behctheimer -S- Pinot Noir 2015, Rheinhessen, Tyskland, kr. 269,- VP 3583101 (bu) 
Delikat og ren frukt med toner av røde bær og lett spice. Følger godt opp i munnen med smaker av jordbær og et streif av sort pepper. En elegant og fresh pinot med masse fruktighet og lengde.

Badenhorst Brak-Kuil Barbarossa 2015, Coastal Region, Sør-Afrika, kr. 299,90. VP 6882901 (bu)
Mørke frukter med hint av vanilje, saftig i munnen med både jordbær og kirsebær på smak, lett faste tanniner og god struktur. Litt tett i frukten, men veldig godt. OBS: Bare 1400 flasker kommer til Norge.

Heitlinger Köningsbecher Pinot Noir GG 2013, Baden, Tyskland, kr. 299,90. VP 7625201 (bu) 
Intens nese av syrlige røde bær. Konsentrerte jordbær og syrlige kirsebær, lett streif av pepper og svakt tørre tanniner i finish. Sitter godt og sitter lenge og koster litt penger. Vinen kommer fra Tysklands største økologiske vineiendom. Synes du det er dyrt så finnes også en rimeligere variant, les om denne i blogginnlegget : Grillvin i mai

Giacosa Barbaresco Basarin 2013, Piemonte, Italia, kr. 299,90. VP 9172901 (bu) 
Syrlig nese med jordtoner og hint av floralitet. Saftig, men tørr i munnen med røde bær, skogbunn og et lett preg av krydder. Trenger mer tid, men nydelig allerede nå.

Pittnauer Pannobile 2014, Burgenland, Østerrike, kr. 315,- VP 7356001 (bu) 
Frisk og interessant nese med mørk frukt, noe duft av bartrær. Saftig i munnen hvor smaken av bartrær vedvarer, syrlig frukt og lett tørrhet i tanninene. Lett pepperspice i avslutningen og avslepne tanniner. 

Stolpman Combe Trousseau 2016, California, USA, kr. 339,90. VP 7368501 (bu) 
Prosjekt med Rajat Parr. Intense røde bær på nesen, følger godt opp i munnen, super fresht, lett tanninbitt i munnen. Delikat, elegant, slank og syrefrisk. OBS OBS: Kun 72 flasker. 

Cappellano Barbera d'Alba Gabutti 2012, Piemonte, Italia, kr. 339,90. VP 9852901 (bu)
Syrlig nese med toner av skogbunn og mørk frukt. Saftig i munnen med masse jordbærfrukt og skogbunn. God lang ettersmak med toner av sorte moreller. Også i avslutningen er vinen syrlig med avslepne tanniner.  

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2012, Toscana, Italia, kr. 339,90. VP 4454001 (basis) 
Sødmefulle frukttoner i nesen med aromaer av røde bær. Frisk munnfølelse med deilige toner av bær, jordtoner og god lengde. Bra pris og eneste Brunello i basis om jeg ikke tar helt feil.

Rocca delle Macie Riserva di Fizzano Chianti Classico Gran Selezione 2013, Toscana, Italia, kr. 341,- VP 769401 (bu) 
Intense bærtoner med noe blekktoner, sødmefull frukt og et hint lett jordlig preg. Konsentrert frukt og god smak. Lett krydder og lær og tobakk i finish. Noe søtlakris i ettersmaken.

Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2013, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 349,90. VP 4512601 (bu) 
Deilig aroma av konsentrerte røde bær og spicy krydder. God og saftig i munnen med delikate smaker av jordbær, hint av jordtoner og lett tanninbitt. Ettersmaken sitter i en liten evighet og har tørkede urter i smaken. Ubergodt!

Terenzi Madrechiesa Morellino di Scansano Riserva 2013, Toscana, Italia, kr. 379,20. VP 7409901 (bu) 
Intens nese av rødbærs-frukt med et svakt hint av krydder. Saftig i munnen med toner av jordbær, jord, avslepne tanniner og hint av lakris og tobakk i finish. 

Tissot Pinot Noir en Barberon 2015, Jura, Frankrike, kr. 389,90. VP 4889101 (bu) 
Intense aromaer av jordbær. Saftig i munnen med god oppfølging av jordbærsmakene, noe nype og lett streif av peppertoner. Lett tørr finish og bare 146 flasker tilgjengelig.

Chateau Fleur Morange Mathilde 2007, Bordeaux, Frankrike, kr. 395,- VP 6820301 (bu) 
Rik nese av sømdefulle plommer og lett spice. Fresh i munnen med god frukt av solmodne plommer, noe krydder, tobakk og lær i finish. God konsentrasjon og fylde, mye vin for pengene.

A Tribute to Grace, Via Caprice Grenache 2014, California, USA, kr. 399,- VP 7424001 (bu) 
Konsentrasjon av mye røde bær. Et fast tanninbitt. Godt og rent og fruktig og komplekst og flott. Liker denne stilen med superdelikat og lett grenache, hint av Middelhavet selv om det kanskje burde vært Stillehavet ;)

Poe Van der Kamp Pinot Noir 2014, California, USA, kr. 399,- VP 7424101 (bu)
Hint av sopp og skogtoner sammen med noe røde bær. Fersk frukt, god syre og friskhet. Fin fruktkonsentrasjon og lengde. Kompleks og veldig god!

Au Bon Climat Isabelle Pinot Noir 2013, California, USA, kr. 479,- VP 7449501 (bu) 
Delikate toner av rød frukt i nesen. Følger godt opp i munnen, superelegante smaker av jordbær og tranebær, hint av jordtoner og skogbunn med et streif av pepper i avslutningen. Supergodt! Kun 120 flasker 

Au Bon Climat Knox Alexander Pinot Noir 2013, California, USA, kr. 479,- VP 7458101 (bu) 
Intense aromaer av røde bær og et hint av krydder. Saftig i munnen med freshe og delikate toner av jordbær og moreller. Super fresht, elegant og deilig. Komplekst og konsentrert.

Aldo Conterno Il Favot Nebbiolo 2013, Piemonte, Italia, kr. 479,90. VP 7413301 (bu) 
Konsentrert fruktig nese med mye duft av sødmefulle og lett syrlige røde bær og blomster. Saftig i munnen med lett faste tanniner, god dybde i frukten. Sitter lenge, frisk syre og balanse. Koster litt, men så verdt det!

Digioia-Royer Chambolle-Musigny 2014, Burgund, Frankrike, kr. 479,90. VP 7322901 (bu) 
Lekker nese med florale toner og noe rød frukt. Supersaftig og fresht i munnen med masse god og delikat smak av røde bær. Hint av spice og urter, avslepne tanniner god lengde, syrefrisk.

Anthill Comptche Ridge Pinot Noir 2014, California, USA, kr. 499,- VP 1980901 (bu) 
Tett og konsentrert duft av mørkere bær. Frisk i munnen med god syre og dype toner av kirsebær og jordbær. Sitter lenge og godt og har god kompleksitet. Veldig saftig og syrlig og frisk i finish. 

Tyler Dierberg Block 5 Pinot Noir 2014, California, USA, kr. 545,- VP 6978901 (bu)
Intens nese med syrlig frukt og bær. Følger opp i munnen med konsentrert frukt og frisk syre og sømdefull frukt i finish. God lengde. Godt!

Cappellano Barolo Otin Fiorin Pie Rupestris 2012, Piemonte, Italia, kr. 549,90. VP 9065101 (bu) 
Aromatiske florale toner av fioler og tørkede roser. Delikat oppfølging i munnen med smak av røde bær, skogbunn, jordtoner. Flott konsentrasjon med et fast tanninbitt og lang digg finish. Trenger mer tid, la ligge.

Fonterenza Brunello di Montalcino 2011, Toscana, Italia, kr. 599,90. VP 6374701 (bu) 
Dufter av sødmefulle bær og jordtoner. Saftig i munnen med fokus på de røde bærene, hint av løv og skogbunn, litt tørr i avslutningen, men avslepne tanniner. Veldig godt og suveren matvin. 

#vin #rødvin #nyheter #maislippet 

Nyheter til under 150-lappen.

God vin trenger ikke være dyrt. MEN etter å ha smakt gjennom nærmere 1200 viner i løpet av de siste ukene er jeg av den oppfatningen at du faktisk må ut med minimum 120-130 kroner for å få en vin som har personlighet.

Wine bottle necks
Licensed from: f/2sumicron / yayimages.com

Om det er deg revnene likegyldig at vinen ikke smaker noe, så vær så god, bruk en hundrings på vinflaska og hell det ned som det skulle vært saft, men ønsker du å nyte vinen kan jeg anbefale vinene under til en hyggelig pris.

Disse vinene er gode å drikke uten mat, men kan også med fordel brukes til hverdagsmat som pizza, pasta, taco og reker.
Følg med utover uka, da kommer flere nyheter fra mai-slippet som det er verdt å legge penger på. 

Hvitvin
Solar das Bouças 2016
, Minho, Portugal, kr. 119,90. VP 4334501 (bu) 
Friske frukttoner av grønne epler og sitrus. Saftig i munnen med god frukt og mye smak av lime og sitrus, noe hvit stenfrukt. Bra for prisen, bruk under 150!! ! kr 119,90 (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Silenus AS

Laroche Chardonnay L 2016, Languedoc-Roussillon, Frankrike, kr. 124,90. VP 635801 (basis) 
Aroma av tropisk frukt og lett sitrus. Juicy munnfølelse med frisk frukt mot gule epler, fersken og mandarin. God lengde og et hint av mineralitet i finish.

Neef-Emmich Riesling Trocken 2016, Rheinhessen, Tyskland, kr. 129,90. VP 1488101 (bu) 
Delikat duft av kirsebærblomster, og hvit stenfrukt. Frisk syre i munnen med gode smaker av krispe grønne epler, sitron og hylleblomst. Fresh og god avslutning.

Meinklang Grüner Veltliner «Wörth» 2016, Burgenland, Østerrike, kr. 136,- VP 595401 (basis) 
Friske florale toner, sitrus og epler. God smak med toner av hvitpepper og grønne urter, hint av fersken og stenfrukt. Medium lengde og god syre.

Rabl Grüner Veltliner 2016, Niederösterreich, Østerrike, kr. 136,90. VP 8044301 (basis)
Aroma av sitrus, urter og kjølig frukt. Supersaftig i munnen med epler, sitroner, lime, hint av fersken og noe hvite blomster. Balansert syre og fruktighet.

Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2016, Campania, Italia, kr. 139,90. VP 3310901 (bu) 
Sødmefull nese av hvite blomster. Saftig og syrlig i munnen med gode smaker av grønne, krispe epler og sitroner og mineralsk med fresh finish.

Mosbacher Riesling Trocken 2012, Pfalz, Tyskland, kr. 139,90. VP 2011901 (basis) 
Ren og frisk nese av frukt og sitrus. Følger godt opp i munnen med saftige grønne epler, sitrus av sitron og lime, noe blomstertoner og avslutter med fersken og god syre. Knusktørr.

Pieropan Don Pedro Soave Classico 2013, Veneto, Italia, kr. 144,- VP 3194001 (bu) 
Lett sødmefull nese av hvite blomster og frukt. Fresh i munnen med smak av urter, grønne, saftige epler og sitron. God konsentrasjon og lengde med noe florale toner i finish.

Croix de Basson Côtes de Provence Blanc 2016, Provence, Frankrike, kr. 148,40. VP 7338001 (bu) 
Noe florale toner med hint av sitrus. Følger godt opp i munnen med smak av grønne epler, lime, sitrus og hylleblomst.

Louis Guntrum Dry Riesling 2016, Rheinhessen, Tyskland, kr. 149,60. VP 7650101 (bu)
Friske frukttoner med aroma av urter og sitrus. Saftig i munnen med toner av lime, mineralitet og noe hvite blomster.

Le Fief Seigneur Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2015, Loire, Frankrike, kr. 149,80. VP 7434701 (basis) 
Duft av kjølig frukt og sitrus. Saftig i munnen med gule epler, mye delikate sitrontoner og god lang mineralsk tørr finish som avsluttes med et lett syrlig preg.

Gauda Abadía de San Campio Albariño 2016, Rias baixas, Spania, kr. 149,90. VP 511901 (basis)
Intense florale toner med hint av sitrus og frukt. Smaker saftig av røde epler, gule moreller og hylleblomst, frisk syrlighet i avslutningen og knusktørr finish.

Lorenzon I Feudi di Romans Ribolla Gialla 2016, Friuli-Venezia-Giulia, Italia, kr. 149,90. VP 1523601 (bu) 
En noe uvanlig drue. Frisk nese med epler og sitrus. Saftig og fresh i munnen med grønne, krispe epler og balansert underliggende sitrus. God lengde og friskhet.

Rødvin
Desormière Côte Roannaise Tradition 2016, Loire, Frankrike, kr. 148,90. VP 3871901 (basis) 
Super fresh og fruktig i nesen. Saftig og juicy med mye smak av nyplukkede kirsebær, noe bjørnebær og et svakt krydderpreg i finish.

Allegrini Valpolicella 2016, Veneto, Italia, kr. 139,90. VP 5506601 (bu) 
Ren, fruktig nese av ferske kirsebær. Saftig i munnen med bløte tanniner og streif av bitterhet i finish. Godt og fruktig med lett syrlighet i frukten og fin frisk avslutning.

Casamatta Rosso 2016, Toscana, Italia, kr. 139,90. VP 5905001 (basis) 
Toner av friske, mørke bær på nesen. Følger godt opp i munnen med fersk frukt mot kirsebær og plommer med god friskhet og syrlighet i munnen. Lett streif av tanniner og noe florale toner i finish.

Niepoort Dão Rótulo 2015, Dão, Portugal, kr. 139,90. VP 1965801 (bu) 
Syrlig mørk frukt på nesen. Saftig i munnen med freshe frukttoner, lett spice og lett tanninbitt. Medium lengde og tørr avslutning.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2015, South Eastern Australia, Australia, kr. 144,90. VP 3017801 (bu) 
Dufter av paprika og pepper og mørk frukt. Masse smak av fersk mørk frukt med bløte tanniner og medium lengde. Fin og medium fyldig vin med lang finish.

Conde Valdemar Reserva 2010, Rioja, Spania, kr. 146,- VP 9967201 (bu) 
Konsentrert frukt av mørke bær. Saftig i munnen med rene smaker av plommer, solbær og bjørnebær, lett krydret og et streif av vanilje, men god syrefriskhet i avslutningen.

Las Cepas La Cavera Garnacha 2015, Rioja, Spania, kr. 150,- VP 6833401 (basis) 
Intense mørke frukter på duft. Smaker friskt av solbær og plommer. God struktur, streif av krydder og med lett streve tanniner i finish.

#vin #under150kroner #hvitvin #rødvin