hits

mai 2016

SM for vinkelnere!

Midt i pinsen var det duket for svensk mesterskap for vinkelnere p Grand Hotel i Stockholm. Og av de 8 dyktige kandidatene var det til slutt Fredrik Lindfors fra Grand Hotel som gikk av med seieren og som fr smykke seg med tittelen Sveriges beste sommelier 2016.

En lang dag med veldig mange momenter bde i semifinale og finale var over og endelig var det tid for hste heder og re etter lang tid med blod, svette og trer over bde teoribker og vinflasker. 

En kort oppsummering av hva kandidatene mtte gjennom skal dere f. 

Semifinalen bestod av den sedvanlige teorien, blindsmaking skriftlig og deretter mat og vin i kombinasjon, blindsmaking av brennevin samt sette opp en vinliste til en topp restaurant. 

Finalen var todelt hvor kandidatene frst hadde 24 minutter totalt til gjennomfre 5 moment. Til begynne med nsket to gjester et glass Champagne hver. Her var trikset at flasken var utstyrt med agraff i stedet for vanlig champagnekork med stltrd. (Agraff er en stopper lignende en jern som ble brukt tidligere) Deretter var det dekantering av en flaske australsk rdvin som skulle fordeles likt p 6 gjester, minuspoeng for gjenstende vin i karaffelen. Mat og vin i kombinasjon bestod av identifisere 4 ulike oster og deretter anbefale en portugisisk vin til hver av disse. Neste moment bestod i rette en liste med drikkevarer hvor utvalgte ingredienser i cocktailene var feil, det var tullet til rganger med viner og alkoholprosent i l. Helt til slutt kom et overraskelses moment hvor to av jurymedlemmene kommer opp p scenen og ber om 2 glass hvitvin. Kandidaten mtte pne en flaske vin med voksforsegling. Dette er i utgangspunktet en forholdsvis "messy" operasjon i seg, men under voksen viste det seg vre en skrukork noe som mildt sagt er "mot normalt", her burde det ringe en bjelle hos kandidatene. I tillegg var vinen blitt infisert med bakterien TCA som gir korklukt og smak. Dette er vel et av de mest utspekulerte momentene jeg noensinne har vrt vitne til. Dersom kandidaten ikke oppdaget at vinen hadde feil ville de miste alle poeng fra denne oppgaven. 

Etter at alle 3 finalister hadde vrt gjennom ovenstende var det tid for en kort felles finale der de fikk tildelt hvert sitt stbord p scenen og en liten whiteboard. Frste oppgave besto i finne fellesnevneren til 3 drikkevarer som ble servert, alle hadde ulike farge og ble servert i ulike glass. Det de hadde til felles var at alle tre varianter var forskjellige varianter av den japanske risvinen sake. Deretter var det igjen tid for bildespill der utsnitt av vinetiketter fra viner fra hele verden ble fremvist p storskjerm. Hver kandidat skulle skrive produsent og opprinnelsesland p sin whiteboard. Siste oppgave var en morsom en som brakte jubel og applaus blant publikum. Alle tidligere svenske mestere skulle gjenkjennes og kandidatene mtte ogs skrive ned hvilket r de respektive hadde vunnet. 

En kort samling av juryen fikk raskt frem resultatet av dagens strabaser og kunngjringen av pallplassene ble annonsert av dagens konferansier, verdensmester for vinkelnere i 2007, Andreas "Fantomet" Larson. Det ble som sagt 1e plass til Fredrik, Frida Hansson fra Babette p 2e og Maya Samuelsson fra Vinkllan tok 3e plass. De to frste deltar i Nordisk mesterskap for vinkelnere i Kbenhavn i oktober. Gratulerer alle sammen, og lykke til videre. 

#fredriklindfors #fridamhansson #mayasamuelsson #svenskasommelierfreningen #sommelier #vinkelner #swesomm #sommeliersm2016

Ungarn til topps p hjemmebane!

Tams Szll dro seieren hjem til Ungarn her i Budapest i kveld. Og vrt superteam fra Norge med Christopher Davidsen (Sstrene Karlsen) i spissen, tok en strlende andre plass. 

Sverige tok en pen tredjeplass, med kokk Alexander Sjgren. Totalt kvalifiserte 11 land til VM i Lyon som avholdes i januar 2017. Disse landene gikk videre: Frankrike, Island, Finland, Nederland, Sveits, Belgia, Danmark og Estland. S n er det bare for teamene reise hjem og sette i gang med treningen mot neste hydepunkt.

En flott avslutning p en spennende konkurranse. Gratulerer med GULL Ungarn, vi sees til dyst i Lyon 2017.

Jeg var s heldig f lov til jobbe en uke med Christopher p Oro i fjor, og makan til trivelig fyr skal du lete lenge etter. Til og med selfies med masete bloggere tar han seg tid til kvelden fr kvelden. Lykke til med treningen mot VM, gleder meg til se dere konkurrere igjen i Lyon. 

Vil du lese den offisielle pressemeldingen fra Bocuse d'Or Norge, flg linken under http://bocusedornorge.no/2-plass-til-team-cwd-i-bocuse-dor-europe/

#bocusedornorway #bocusedornorge #bocusedor #food #wine #silver #medal #norge

Hvem er Europas beste kokk?

Vi vet hvem som er verdens beste kokk. Det er rjan Johannesen fra Austevoll. Budapest er det place to be for alle matentusiaster akkurat n. EM for kokker, Bocuse d'Or er i full gang og i gr var Norge i ilden. 20 land deltar, 11 gr videre til VM i Lyon i januar 2017. Favorittene s langt er Norge, Ungarn, Sverige, Danmark, USA og Tyskland. 

Fra Norge er det rets Kokk vinner, Christopher W. Davidsen, som deltar og det er ikke f timer som er lagt ned i perfeksjonere de to rettene som skal serveres dommerne. En fiskerett og en kjttrett. Hovedingrediensene ble offentliggjort tidligere i vinter og det var str og hjort, i tillegg er det en hemmelig ingrediens som frst blir offentlig gjort kvelden fr konkurransen, i dette tilfelle estragon. 

 

Her er fiske- og kjttrettene Norge presenterte, delikat og forhpentligvis ogs fantastisk godt. 

Treneren, superkokk Gunnar Hvarnes, som tok bronse i Bocuse d'Or i 2011 og er den kokken i Norge med flest konkurranser p CV'en, har stor tro p Christopher og teamet og gleder seg til kveldens avgjrelse. Ogs Arne Srvig, daglig leder for Bocuse d'Or Norge er veldig positiv i sine tanker rundt resultatet til de norske gutta og det er da vi nordmenn ogs! Tribunen er fullsatt med norske flagg og kubjeller, lukker man ynene s er det er nesten s man skulle tro det var OL p Lillehammer. 

Lykke til gutter!!