hits

mai 2016

SM for vinkelnere!

Midt i pinsen var det duket for svensk mesterskap for vinkelnere på Grand Hotel i Stockholm. Og av de 8 dyktige kandidatene var det til slutt Fredrik Lindfors fra Grand Hotel som gikk av med seieren og som får smykke seg med tittelen Sveriges beste sommelier 2016.

En lang dag med veldig mange momenter både i semifinale og finale var over og endelig var det tid for å høste heder og ære etter lang tid med blod, svette og tårer over både teoribøker og vinflasker. 

En kort oppsummering av hva kandidatene måtte gjennom skal dere få. 

Semifinalen bestod av den sedvanlige teorien, blindsmaking skriftlig og deretter mat og vin i kombinasjon, blindsmaking av brennevin samt å sette opp en vinliste til en topp restaurant. 

Finalen var todelt hvor kandidatene først hadde 24 minutter totalt til å gjennomføre 5 moment. Til å begynne med ønsket to gjester et glass Champagne hver. Her var trikset at flasken var utstyrt med agraff i stedet for vanlig champagnekork med ståltråd. (Agraff er en stopper lignende en jern som ble brukt tidligere) Deretter var det dekantering av en flaske australsk rødvin som skulle fordeles likt på 6 gjester, minuspoeng for gjenstående vin i karaffelen. Mat og vin i kombinasjon bestod av å identifisere 4 ulike oster og deretter anbefale en portugisisk vin til hver av disse. Neste moment bestod i å rette en liste med drikkevarer hvor utvalgte ingredienser i cocktailene var feil, det var tullet til årganger med viner og alkoholprosent i øl. Helt til slutt kom et overraskelses moment hvor to av jurymedlemmene kommer opp på scenen og ber om 2 glass hvitvin. Kandidaten måtte åpne en flaske vin med voksforsegling. Dette er i utgangspunktet en forholdsvis "messy" operasjon i seg, men under voksen viste det seg å være en skrukork noe som mildt sagt er "mot normalt", her burde det ringe en bjelle hos kandidatene. I tillegg var vinen blitt infisert med bakterien TCA som gir korklukt og smak. Dette er vel et av de mest utspekulerte momentene jeg noensinne har vært vitne til. Dersom kandidaten ikke oppdaget at vinen hadde feil ville de miste alle poeng fra denne oppgaven. 

Etter at alle 3 finalister hadde vært gjennom ovenstående var det tid for en kort felles finale der de fikk tildelt hvert sitt ståbord på scenen og en liten whiteboard. Første oppgave besto i å finne fellesnevneren til 3 drikkevarer som ble servert, alle hadde ulike farge og ble servert i ulike glass. Det de hadde til felles var at alle tre varianter var forskjellige varianter av den japanske risvinen sake. Deretter var det igjen tid for bildespill der utsnitt av vinetiketter fra viner fra hele verden ble fremvist på storskjerm. Hver kandidat skulle skrive produsent og opprinnelsesland på sin whiteboard. Siste oppgave var en morsom en som brakte jubel og applaus blant publikum. Alle tidligere svenske mestere skulle gjenkjennes og kandidatene måtte også skrive ned hvilket år de respektive hadde vunnet. 

En kort samling av juryen fikk raskt frem resultatet av dagens strabaser og kunngjøringen av pallplassene ble annonsert av dagens konferansier, verdensmester for vinkelnere i 2007, Andreas "Fantomet" Larson. Det ble som sagt 1e plass til Fredrik, Frida Hansson fra Babette på 2e og Maya Samuelsson fra Vinkällan tok 3e plass. De to første deltar i Nordisk mesterskap for vinkelnere i København i oktober. Gratulerer alle sammen, og lykke til videre. 

#fredriklindfors #fridamhansson #mayasamuelsson #svenskasommelierföreningen #sommelier #vinkelner #swesomm #sommeliersm2016

Ungarn til topps på hjemmebane!

Tamás Széll dro seieren hjem til Ungarn her i Budapest i kveld. Og vårt superteam fra Norge med Christopher Davidsen (Søstrene Karlsen) i spissen, tok en strålende andre plass. 

Sverige tok en pen tredjeplass, med kokk Alexander Sjögren. Totalt kvalifiserte 11 land til VM i Lyon som avholdes i januar 2017. Disse landene gikk videre: Frankrike, Island, Finland, Nederland, Sveits, Belgia, Danmark og Estland. Så nå er det bare for teamene å reise hjem og sette i gang med treningen mot neste høydepunkt.

En flott avslutning på en spennende konkurranse. Gratulerer med GULL Ungarn, vi sees til dyst i Lyon 2017.

Jeg var så heldig å få lov til å jobbe en uke med Christopher på Oro i fjor, og makan til trivelig fyr skal du lete lenge etter. Til og med selfies med masete bloggere tar han seg tid til kvelden før kvelden. Lykke til med treningen mot VM, gleder meg til å se dere konkurrere igjen i Lyon. 

Vil du lese den offisielle pressemeldingen fra Bocuse d'Or Norge, følg linken under http://bocusedornorge.no/2-plass-til-team-cwd-i-bocuse-dor-europe/

#bocusedornorway #bocusedornorge #bocusedor #food #wine #silver #medal #norge

Hvem er Europas beste kokk?

Vi vet hvem som er verdens beste kokk. Det er Ørjan Johannesen fra Austevoll. Budapest er det place to be for alle matentusiaster akkurat nå. EM for kokker, Bocuse d'Or er i full gang og i går var Norge i ilden. 20 land deltar, 11 går videre til VM i Lyon i januar 2017. Favorittene så langt er Norge, Ungarn, Sverige, Danmark, USA og Tyskland. 

Fra Norge er det Årets Kokk vinner, Christopher W. Davidsen, som deltar og det er ikke få timer som er lagt ned i å perfeksjonere de to rettene som skal serveres dommerne. En fiskerett og en kjøttrett. Hovedingrediensene ble offentliggjort tidligere i vinter og det var stør og hjort, i tillegg er det en hemmelig ingrediens som først blir offentlig gjort kvelden før konkurransen, i dette tilfelle estragon. 

 

Her er fiske- og kjøttrettene Norge presenterte, delikat og forhåpentligvis også fantastisk godt. 

Treneren, superkokk Gunnar Hvarnes, som tok bronse i Bocuse d'Or i 2011 og er den kokken i Norge med flest konkurranser på CV'en, har stor tro på Christopher og teamet og gleder seg til kveldens avgjørelse. Også Arne Sørvig, daglig leder for Bocuse d'Or Norge er veldig positiv i sine tanker rundt resultatet til de norske gutta og det er da vi nordmenn også! Tribunen er fullsatt med norske flagg og kubjeller, lukker man øynene så er det er nesten så man skulle tro det var OL på Lillehammer. 

Lykke til gutter!!