hits

april 2017

Up for grabs!

Forrige uke var jeg i Rhônedalen på en ukes-lang messe - Découvertes en Vallée du Rhône. En velorganisert og artig messe som tar en fra Avignon i sør til Côte Rôtie i nord. Hver dag er det et nytt tema. Eksempelvis begynte vi i Avignon på mandagen med fokus på appellasjonene i Sør-Rhône, tirsdag var det Côte du Rhône-viner. Deretter forflyttet vi oss nordover til Tain l'Hermitage i nord hvor vi fikk smake viner fra Hermitage, Crozes-Hermitage osv. 

Nicolas Jaboulet fra Maison Nicolas Perrin er for tiden importørløs i Norge.


Hver dag var det ulike masterclasser med fokus på druesorter, appellasjoner, eldre årganger og vin og mat i kombinasjon. Dessverre var noen av masterclassene kun på fransk, noe som gjorde ting litt vanskelig for oss "arrogante" utlendinger som ikke snakker fransk :) Men, det var uansett nok viner å smake på og produsenter og prate med ute i de store smakehallene. 

En av produsentene jeg kom over var Maison Nicolas Perrin. En både kjent, og kjær, produsent av vin fra Nord-Rhône som har vært i Norge en god stund. Jeg gikk bort og hilste, gledet meg til å smake St. Joseph-vinene som alltid leverer, og for å slå av en liten prat. Til min store overraskelse er de ikke lenger representert i Norge da den tidligere importøren ble kjøpt opp av en større aktør og det ikke lenger var plass til Nicolas Perrin i porteføljen. 

Maison Nicolas Perrin er et samarbeid mellom Nicolas Jaboulet og den mer enn kjente familien Perrin som eier Château Beaucastel og andre berømte eiendommer. Et nytt design på etikettene og samarbeid er på trappene for produsenten, men vinene forblir de samme. I tillegg har de tilegnet seg en negociant virksomhet som foreløpig kun produserer Crozes-Hermitage og St. Joseph. 

Nicolas Perrin Crozes Hermitage 2015 "Enchantillons" 
Fersk og klar frukt mot kirsebær og bjørnebær, med et svakt hint av pepper. God konsentrasjon og rikhet i frukten, avslepne tanniner og frisk syre. 

Nicolas Perrin Cornas 2015
Vinen var forholdsvis nytappet, men hadde likevel god saftige toner av mørke bær og frukter. Kjøttfull i munnen med et godt tanninbitt og god struktur. Fyldig og rik med godt potensiale om et par år. 

I tillegg til de ovennevnte vinene som tidligere har vært tilgjengelig i Norge fikk jeg også smake både hvit Crozes-Hermitage og Hermitage, begge fra 2015-årgangen. Førstnevnte fremstod som frisk og fersk med toner av fersken og varm sitrus. Den hvite Hermitagen var rik i frukten med bakt sitron, florale toner og smak av fersken og melon. Også den røde Ermitagen fra 2014 var rik, saftig og med frisk syrlig frukt. Delikat og elegant med komplekse frukttoner, krydder og integrerte tanniner, samt en lang, konsentrert ettersmak. 

Dessverre var det ingen St. Joseph tilgjengelig på smakingen, men forhåpentligvis plukker noen opp denne produsenten snarlig slik at jeg og andre Rhône-entusiaster kan boltre oss i vinene fra Maison Nicolas Perrin her hjemme også. 

Fortsatt god påske! 

#dvr2017 #rødvin #rhone #frankrike

BiB er kort for Bag-in-Box

En av ulempene med å være en perfeksjonist er at alle andre kommer en i forkjøpet fordi de er raskere enn deg (uten at jeg beskylder mine medskribenter for hastverksarbeid på noen måte). Eller kanskje er jeg ikke perfeksjonist, kanskje er jeg bare litt treg?!? Anyway, det er påske og alle skal absolutt drikke vin fra tappekran. 
 

Våren og sommeren er på innmarsj og for meg er det mest hvitvin som gjelder akkurat nå, men et par røde har også fått plass. Jeg har heldigvis sluppet å smake alle bag-in-boxene polet har å tilby, men jeg har smakt noen og et par av de falt faktisk i smak. Så er du en av dem som vil fylle skiboksen med papp fremfor flasker så kan jeg anbefale disse:

Hvitvin
La Parra Albariño 2015/2016, Galicia, Spania, kr. 439,90. VP 5469306 (bu)
Jeg vet jeg har snakket om denne vinen før, men jeg synes den er bra og jeg synes det er kult at det finnes Albariño på boks. Jeg har riktignok ikke smakt 2016 ennå, den er nytappet og nok på vei ut i butikkene as we speak. Men 2015 var uansett en herlig frisk hvitvin med toner av hvite blomster, limesitrus og lett tropisk frukt. En suveren vin til skalldyr. 

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er svak for riesling, og her kommer et knippe som funker på boks. 

Weingut Stefan Winter Riesling Trocken Signature 2016Rheinhessen, Tyskland, kr. 405,10. VP 7351906 (test)
Saftig i munnen med friske grønne epler og limesitrus. Noe florale dufter og smak av fersken og kjølig frukt. God syre og medium lang ettersmak. Fin til aperitiff, salat, skalldyr og fisk. 

Wongraven Morgenstern Riesling BIB 2016, Pfalz, Tyskland, kr. 419,00. VP 1752106 (bu)
Sigurd Wongraven er en av to kjendiser i Norge som faktisk lager sin egen vin, og med stor suksess. Veldig ren og floral duft. Saftig og blomsteraktig med hvit sødmefull stenfrukt. God syre og friskhet. Kosevin og til enkel mat, salater, buffet, koldtbord eller annen fingermat. 
ARCUS

Gysler Riesling Trocken, Rheinhessen, Tyskland, kr. 449,90. VP 2143206 (basis)
Delikate toner av kirsebærblomster og hundekjeks. Toner av hvit fersken og gule epler. Deilig syrlig og saftig i munnen med smak av lime og kjølig frukt, lett mineralsk og tørr finish. God lengde. Kosevin eller til fisk og skalldyr! Økologisk. 

Geil Riesling Trocken 2016, Rheinhessen, Tyskland, kr. 419,00. VP 1963406 (basis) 
Frisk sitrus på nesen med florale toner. Følger opp i munnen med sitron og krispy, grønne epler. Saftig med god syre og lengde. Ren, tørr finish. Passer til det meste fra havet og selvsagt i solveggen på påskefjellet. 


Geil Riesling 2016Rheinhessen, Tyskland, kr. 389,30. VP 6997306 (bu)
OBS OBS, denne vinen er halvtørr!! Dette er den mer sødmefulle broren til Geil Riesling Trocken. Her kommer toner av honning, litchi og mandarin godt frem sammen med en deilig frisk syre. Serveres godt avkjølt, og til spicy mat som indisk, meksikansk eller thai er den helt fenomenal. Også til bløte oster (les: brie og camembert) er dette en innertier, selv en ikke altfor sinna blåmuggost skal den kunne takle.

Bouchard Père et Fils Mâcon-Villages 2015Burgund, Frankrike, kr. 499,90. VP 486906 (basis)
En noe rikere vin enn de foregående som også passer til fet fisk og retter av fjærkre og svin. Dufter friskt av tropisk frukt og lette florale toner av smørblomst og løvetann. Sitter godt, med medium konsentrert frukt og god lengde. 

Rødvin
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2015, Piemonte, Italia, kr. 419,90. VP 5312106 (bu)

Nok en vin fra Sigurd, men ros til de som ros fortjener for dette er en saftig og digg rødvin på en blend av barbera, dolcetto og nebbiolo. Masse smak av fersk frukt og mørke bær, et lett krydderpreg og fin syre. Flott følge til tomatiserte pastaretter, tapas og annen fingermat, eller til grillmaten for våryre grill-entusiaster. 

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2015Piemonte, Italia, kr. 439,90. VP 5987006 (basis)
Delikat nese med flott frukt av den mørkere typen. Plommer og blåbær. Veldig saftig i munnen med fersk frukt og god syre. Lang ettersmak og fin finish. Passer til det meste fra tapas via hvit fisk til gryter, ja, til peiskos på hytta også. 

Allegrini Valpolicella 2015Veneto, Italia, kr. 459,90. VP 9039506 (basis)  
Dufter saftig av kirsebærstein og mørke frukter. Følger godt opp i munnen med et lett krydder preg og masse fersk frukt. Solbær, plommer, bjørnebær. Sitter medium lenge. Fin til pizza, pasta og hyttemat. 

Domaine le Garrigon Côtes du Rhône, Rhône, Frankrike, kr. 469,90. VP 6565406 (test)
Frisk syrlig kirsebærduft, plommer og lavendel i nesen. Følger godt opp i munnen med fersk, solmoden frukt og et innslag av middelhavsurter som timian og rosmarin. God syre og struktur med en saftig og lang avslutning. Avslepne tanniner og garantert et supert alternativ til påskelammet! Økologisk!

PS: Til damene på Leangkollen: Jeg mente Geil Riesling TROCKEN 2016, vet jeg sa Geil Riesling, men det er den halvtørre varianten, den dere vil ha er den tørre boksen, den er blå

#påske #vin #baginbox #bib #rødvin #hvitvin #hyttevin