hits

april 2017

Up for grabs!

Forrige uke var jeg i Rhnedalen p en ukes-lang messe - Dcouvertes en Valle du Rhne. En velorganisert og artig messe som tar en fra Avignon i sr til Cte Rtie i nord. Hver dag er det et nytt tema. Eksempelvis begynte vi i Avignon p mandagen med fokus p appellasjonene i Sr-Rhne, tirsdag var det Cte du Rhne-viner. Deretter forflyttet vi oss nordover til Tain l'Hermitage i nord hvor vi fikk smake viner fra Hermitage, Crozes-Hermitage osv. 

Nicolas Jaboulet fra Maison Nicolas Perrin er for tiden importrls i Norge.


Hver dag var det ulike masterclasser med fokus p druesorter, appellasjoner, eldre rganger og vin og mat i kombinasjon. Dessverre var noen av masterclassene kun p fransk, noe som gjorde ting litt vanskelig for oss "arrogante" utlendinger som ikke snakker fransk :) Men, det var uansett nok viner smake p og produsenter og prate med ute i de store smakehallene. 

En av produsentene jeg kom over var Maison Nicolas Perrin. En bde kjent, og kjr, produsent av vin fra Nord-Rhne som har vrt i Norge en god stund. Jeg gikk bort og hilste, gledet meg til smake St. Joseph-vinene som alltid leverer, og for sl av en liten prat. Til min store overraskelse er de ikke lenger representert i Norge da den tidligere importren ble kjpt opp av en strre aktr og det ikke lenger var plass til Nicolas Perrin i portefljen. 

Maison Nicolas Perrin er et samarbeid mellom Nicolas Jaboulet og den mer enn kjente familien Perrin som eier Chteau Beaucastel og andre bermte eiendommer. Et nytt design p etikettene og samarbeid er p trappene for produsenten, men vinene forblir de samme. I tillegg har de tilegnet seg en negociant virksomhet som forelpig kun produserer Crozes-Hermitage og St. Joseph. 

Nicolas Perrin Crozes Hermitage 2015 "Enchantillons" 
Fersk og klar frukt mot kirsebr og bjrnebr, med et svakt hint av pepper. God konsentrasjon og rikhet i frukten, avslepne tanniner og frisk syre. 

Nicolas Perrin Cornas 2015
Vinen var forholdsvis nytappet, men hadde likevel god saftige toner av mrke br og frukter. Kjttfull i munnen med et godt tanninbitt og god struktur. Fyldig og rik med godt potensiale om et par r. 

I tillegg til de ovennevnte vinene som tidligere har vrt tilgjengelig i Norge fikk jeg ogs smake bde hvit Crozes-Hermitage og Hermitage, begge fra 2015-rgangen. Frstnevnte fremstod som frisk og fersk med toner av fersken og varm sitrus. Den hvite Hermitagen var rik i frukten med bakt sitron, florale toner og smak av fersken og melon. Ogs den rde Ermitagen fra 2014 var rik, saftig og med frisk syrlig frukt. Delikat og elegant med komplekse frukttoner, krydder og integrerte tanniner, samt en lang, konsentrert ettersmak. 

Dessverre var det ingen St. Joseph tilgjengelig p smakingen, men forhpentligvis plukker noen opp denne produsenten snarlig slik at jeg og andre Rhne-entusiaster kan boltre oss i vinene fra Maison Nicolas Perrin her hjemme ogs. 

Fortsatt god pske! 

#dvr2017 #rdvin #rhone #frankrike

BiB er kort for Bag-in-Box

En av ulempene med vre en perfeksjonist er at alle andre kommer en i forkjpet fordi de er raskere enn deg (uten at jeg beskylder mine medskribenter for hastverksarbeid p noen mte). Eller kanskje er jeg ikke perfeksjonist, kanskje er jeg bare litt treg?!? Anyway, det er pske og alle skal absolutt drikke vin fra tappekran. 
 

Vren og sommeren er p innmarsj og for meg er det mest hvitvin som gjelder akkurat n, men et par rde har ogs ftt plass. Jeg har heldigvis sluppet smake alle bag-in-boxene polet har tilby, men jeg har smakt noen og et par av de falt faktisk i smak. S er du en av dem som vil fylle skiboksen med papp fremfor flasker s kan jeg anbefale disse:

Hvitvin
La Parra Albario 2015/2016, Galicia, Spania, kr. 439,90. VP 5469306 (bu)
Jeg vet jeg har snakket om denne vinen fr, men jeg synes den er bra og jeg synes det er kult at det finnes Albario p boks. Jeg har riktignok ikke smakt 2016 enn, den er nytappet og nok p vei ut i butikkene as we speak. Men 2015 var uansett en herlig frisk hvitvin med toner av hvite blomster, limesitrus og lett tropisk frukt. En suveren vin til skalldyr. 

Det er ikke til stikke under en stol at jeg er svak for riesling, og her kommer et knippe som funker p boks. 

Weingut Stefan Winter Riesling Trocken Signature 2016Rheinhessen, Tyskland, kr. 405,10. VP 7351906 (test)
Saftig i munnen med friske grnne epler og limesitrus. Noe florale dufter og smak av fersken og kjlig frukt. God syre og medium lang ettersmak. Fin til aperitiff, salat, skalldyr og fisk. 

Wongraven Morgenstern Riesling BIB 2016, Pfalz, Tyskland, kr. 419,00. VP 1752106 (bu)
Sigurd Wongraven er en av to kjendiser i Norge som faktisk lager sin egen vin, og med stor suksess. Veldig ren og floral duft. Saftig og blomsteraktig med hvit sdmefull stenfrukt. God syre og friskhet. Kosevin og til enkel mat, salater, buffet, koldtbord eller annen fingermat. 
ARCUS

Gysler Riesling Trocken, Rheinhessen, Tyskland, kr. 449,90. VP 2143206 (basis)
Delikate toner av kirsebrblomster og hundekjeks. Toner av hvit fersken og gule epler. Deilig syrlig og saftig i munnen med smak av lime og kjlig frukt, lett mineralsk og trr finish. God lengde. Kosevin eller til fisk og skalldyr! kologisk. 

Geil Riesling Trocken 2016, Rheinhessen, Tyskland, kr. 419,00. VP 1963406 (basis) 
Frisk sitrus p nesen med florale toner. Flger opp i munnen med sitron og krispy, grnne epler. Saftig med god syre og lengde. Ren, trr finish. Passer til det meste fra havet og selvsagt i solveggen p pskefjellet. 


Geil Riesling 2016Rheinhessen, Tyskland, kr. 389,30. VP 6997306 (bu)
OBS OBS, denne vinen er halvtrr!! Dette er den mer sdmefulle broren til Geil Riesling Trocken. Her kommer toner av honning, litchi og mandarin godt frem sammen med en deilig frisk syre. Serveres godt avkjlt, og til spicy mat som indisk, meksikansk eller thai er den helt fenomenal. Ogs til blte oster (les: brie og camembert) er dette en innertier, selv en ikke altfor sinna blmuggost skal den kunne takle.

Bouchard Pre et Fils Mcon-Villages 2015Burgund, Frankrike, kr. 499,90. VP 486906 (basis)
En noe rikere vin enn de foregende som ogs passer til fet fisk og retter av fjrkre og svin. Dufter friskt av tropisk frukt og lette florale toner av smrblomst og lvetann. Sitter godt, med medium konsentrert frukt og god lengde. 

Rdvin
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2015, Piemonte, Italia, kr. 419,90. VP 5312106 (bu)

Nok en vin fra Sigurd, men ros til de som ros fortjener for dette er en saftig og digg rdvin p en blend av barbera, dolcetto og nebbiolo. Masse smak av fersk frukt og mrke br, et lett krydderpreg og fin syre. Flott flge til tomatiserte pastaretter, tapas og annen fingermat, eller til grillmaten for vryre grill-entusiaster. 

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2015Piemonte, Italia, kr. 439,90. VP 5987006 (basis)
Delikat nese med flott frukt av den mrkere typen. Plommer og blbr. Veldig saftig i munnen med fersk frukt og god syre. Lang ettersmak og fin finish. Passer til det meste fra tapas via hvit fisk til gryter, ja, til peiskos p hytta ogs. 

Allegrini Valpolicella 2015Veneto, Italia, kr. 459,90. VP 9039506 (basis)  
Dufter saftig av kirsebrstein og mrke frukter. Flger godt opp i munnen med et lett krydder preg og masse fersk frukt. Solbr, plommer, bjrnebr. Sitter medium lenge. Fin til pizza, pasta og hyttemat. 

Domaine le Garrigon Ctes du Rhne, Rhne, Frankrike, kr. 469,90. VP 6565406 (test)
Frisk syrlig kirsebrduft, plommer og lavendel i nesen. Flger godt opp i munnen med fersk, solmoden frukt og et innslag av middelhavsurter som timian og rosmarin. God syre og struktur med en saftig og lang avslutning. Avslepne tanniner og garantert et supert alternativ til pskelammet! kologisk!

PS: Til damene p Leangkollen: Jeg mente Geil Riesling TROCKEN 2016, vet jeg sa Geil Riesling, men det er den halvtrre varianten, den dere vil ha er den trre boksen, den er bl

#pske #vin #baginbox #bib #rdvin #hvitvin #hyttevin