hits

mars 2016

Champagne til folket!

For noen uker siden traff jeg noen som mente at Champagne kun drikkes av fiffen. Prosecco, Cava og andre musserende var det folket drakk, lød påstanden. I beg to differ!


Foto: Sune Eriksen

Jeg tilhører vinmiljøet i Norge, og ja, vi drikker nok mer Champagne enn folk flest. Men i følge tall fra Vinmonopolet så har det siden 2010 ikke vært reduksjon i salg av Champagne, derimot så er dette et segment som øker sakte, men sikkert. Opp 1,4% fra 2014 til 2015. Så det er ikke bare Italia og Spania som selger bobler. Her er noen av mine foretrukne bobler for øyeblikket: 

Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut, Champagne, Frankrike, kr. 315,00. VP 6693501 BASIS
Dette er et superkjøp i Basiskategori, dvs du finner den i de fleste pol. Med freshe aromaer av blomster og røde epler og smak av røde bær og sitrus. Deilig syre og lang ettersmak, bruk den til aperitff eller til retter av fisk og skalldyr.

Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike, kr. 429,90. VP 3761801 (BU)  
Endelig er Charles på base av 2008 årgangen ankommet polene så det er bare å løpe og kjøpe! Sitrus, grønne epler, krisp, syrlig, fresh og saftig, what's not to like... Sitter lenge og er utrolig syrefrisk med lang finish og et lett preg av brioche. Nyt alene, i selskap, med eller uten mat, alt fra havet eller til kylling. 
130121-06-HEIDSIECK-CoffretsMillenaires

Laherte Les Empreintes Extra Brut 2009, Champagne, Frankrike, kr. 448,-. VP 9646801 BU
En herlig frisk vin med god fylde og kremethet i munnen. Gjærbakst og kandisert sitron gir Champagnen et rikt preg som gjør at den passer godt til mat. Prøv den til helgrillet kylling (Ikke den du kjøper ferdig i butikken!! Lag selv, kjempeenkelt, se Jamie Olivers oppskrift som jeg bruker her)

Henri Giraud Argonne 2004Champagne, Frankrike, kr. 2.199,90. VP 3576301 (BU)  
God kompleksitet, fylde og lengde. Med rike smaker av bakt sitrus og gjærbakst, epler og flott mineralitet. Livlig syre, frisk og latterlig godt. Men så er prisen også skyhøy, dette er en vin for spesielt vininteresserte som enten har en særs fet lommebok, eller de som har en spesiell anledning å feire. Det er nemlig kun laget 8500 flasker av denne vinen.