hits

februar 2016

Gullrekka er mer enn talkshows og humorkanalen!

For i dag, fredag, legges auksjonslisten for Vinmonopolets hittil strste auksjon ut p Blomqvist sine nettsider. Og her finner vi gullrekker som skulle passe enhver vinentusiasts smak. 

golden coins
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

I underkant av 6.000 flasker skal auksjoneres bort og her finnes godsaker bde for tykk og tynn lommebok. Den rimeligste vinen starter p kr. 200 og alt ettersom hvor spandabel man kjenner seg kan man by p det dyreste partiet som er vurdert til kr. 27.500, 11 flasker Chteau Angelus 1990.

Ellers fristes det med store navn som DRC, Leroy, Leflaive, Angerville og Raveneau mm fra Burgund, Chave og Beaucastel fra Rhne, Haut-Brion, Palmer og Margaux fra Bordeaux, Pingus og Vega Sicilia fra Spania, Harlan Estate og Stag's Leap fra California, Krug og Selosse fra Champagne og mye mye mer... 

Og om noen lurer p hvor i all verden man har ftt tak i alle disse godbitene s kommer de fra den nedlagte stjernerestauranten Bagatelle. 

S da er det bare legge inn bud p favorittvinen, lykke til!

#vinauksjon #rdvin #hvitvin #champagne 

And we have TWO winners!

Det rlige mesterskapet for vinkelnere gikk i kveld (sndag) av stabelen p Latter p Aker Brygge, og vi har ftt en ny Norgesmester. HENRIK DAHL JAHNSENhalte seieren i land foran Francesco Marzola og Simon Zimmermann.I tillegg fr unge sommelierspirer bryne seg i Junior Wine Awards. Her var det KRISTOFFER AGAsom stakk av med seieren.


Henrik Dahl Jahnsen tok seieren i Vingruppen Norsk Vinkelnermesterskap 2016


Henrik er ogs Norges kandidat til rets VM som gr av stabelen i Argentina i april.(Reportasje flger selvsagt herfra ogs)

rets kamp var lang og tff for deltagerne. Merete B, kjent for mange som DNs vinjournalist, er konkurranseansvarlig og har lang erfaring fra konkurranser som NM, Nordisk, EM og VM. Det lage konkurransen er i seg en utfordring, du m vite mer enn deltagerne om ethvert tema omhandlende mat og drikke (ikke bare vin) og hele tiden finne p nye overraskende elementer slik at kandidatene virkelig fr noe bryne seg p. I r var det 9 sommelierer som stilte til dyst.


Her er rets NM kandidater. Foto: Marius Viken


Dagen sparkes i gang med en teoriprve med 60 sprsml som skal besvares i lpet av en time, nivet var hyt med ekstremt vanskelige sprsml hvor selv sprsml om kinesiske viner fikk plass.Deretter var det skriftlig blindsmaking av to viner p 12 minutter, vinene viste seg vreen Sancerre og en vin fra Jura. Her foregr en sensorisk analyse av hver vin som skal resultere i en skriftlig konklusjon om hvor vinen kommer fra, hvilken druesort den er laget p, rgang, kvalitetsniv og priskategori. Hyeste poengscore gr videre til semifinale, hvor de praktiske evnene skal testes. Semifinalen bestod av servering av musserende (prosecco) der man selvsagt ogs skal anbefale en matrett til, samt at den skal presenteres p rett sett. I tillegg skulle et vinkart korrigeres for feil.

Kun 3 stykker gr videre til finalen. Og i r ble disse:Francesco Marsola fra Colonialen Restaurant i Bergen, Henrik Dahl Jahnsen fra Blgen & Moi Ny Hellesund, og tredjemann var Simon Zimmermann fra Tekehtopa.


rets NM finalister, Simon, Francesco og Henrik


Finalen tar plass p storscenen p Latter og her var det dekket med bord til 5 (med gjester). Finalen hadde mange elementer. Startskuddet gikk med tre 3 viner som skulle smakes og deretter defineres p hvordan de var produsert, hvilket land de kom fra, kvalitetsniv og pris.


Francesco analyserer rdvinene, hvor kommer de fra og hvordan er de laget?


Deretter var det sette drikke til en meny, her var utfordringen at kun argentinske drikkevarer som skulle brukes. Selskapet som satt p scenen hadde valgt en flaske rdvin fra Catena Zapata som skulle dekanteres og serveres til hovedretten.For de som ikke er kjent med "war of the birds" er det selvsagt helt ulogisk at en utstoppet HNE hadde plass rundt bordet. Men hna var i alle fall en del av selskapet, og det viste seg nr rdvinen var servert at hna ikke ville ha rdvin, slik at sommelieren fikk pne en flakse hvitvin som skulle serveres den "vanskelige gjesten".


Hna var en av gjestene p scenen. Foto: Svein Lindin


S var det matche 7 glass med brennevin til tilhrende flasker. Til slutt ble en "bartralle" trillet ut p scenen og kandidatene fikk beskjed om lage en Old Fashioned. S en krevende finale p alle vis. Kandidatene hadde kun 20 minutter til rdighet og dessverre rakk ikke to av dem med siste oppgave.


Henrik in action, hvilke flasker hrer til hvilke glass


Etter at alle kandidatene var klare ble scenen omorganisert og alle 3 deltagere mtte opp samtidig, det var tid for quiz. Her blir man testet p bilder av kjente vinprodusenter, vinomrder, flaskeetiketter og rganger. Som nevnt tidligere, det er ikke en liten mengde kunnskap en sommelier skal besitte.

For Junior Wine Awards var oppgavene litt enklere, men likevel nok til at kandidatene ble svette i trya. En teoritest fr det var til pers p scenen. Der fikk de sette viner til en kort meny for s dekantere en flaske portvin.


Kristoffer Aga landet 1. plass i Penfolds Junior Wine Awards


Finalistene i Penfolds Junior Wine Award


Undertegnede vant selv den gjeve tittelen for 3 r siden og da min mor stolt mailet vinnerbildet med pokal til sine venner i utlandet fikk hun sprsmlet: "Hvilken sport deltar datteren din i igjen?" S om vinkelnermesterskapet regnes for sport eller ikke kan vel diskuteres, men at det krever like mye innsats og kunnskap hos deltagerne som i et hvilket som helst annet mesterskap er i alle fall sikkert.