hits

februar 2016

Gullrekka er mer enn talkshows og humorkanalen!

For i dag, fredag, legges auksjonslisten for Vinmonopolets hittil største auksjon ut på Blomqvist sine nettsider. Og her finner vi gullrekker som skulle passe enhver vinentusiasts smak. 

golden coins
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

I underkant av 6.000 flasker skal auksjoneres bort og her finnes godsaker både for tykk og tynn lommebok. Den rimeligste vinen starter på kr. 200 og alt ettersom hvor spandabel man kjenner seg kan man by på det dyreste partiet som er vurdert til kr. 27.500, 11 flasker Château Angelus 1990.

Ellers fristes det med store navn som DRC, Leroy, Leflaive, Angerville og Raveneau mm fra Burgund, Chave og Beaucastel fra Rhône, Haut-Brion, Palmer og Margaux fra Bordeaux, Pingus og Vega Sicilia fra Spania, Harlan Estate og Stag's Leap fra California, Krug og Selosse fra Champagne og mye mye mer... 

Og om noen lurer på hvor i all verden man har fått tak i alle disse godbitene så kommer de fra den nedlagte stjernerestauranten Bagatelle. 

Så da er det bare å legge inn bud på favorittvinen, lykke til!

#vinauksjon #rødvin #hvitvin #champagne 

And we have TWO winners!

Det årlige mesterskapet for vinkelnere gikk i kveld (søndag) av stabelen på Latter på Aker Brygge, og vi har fått en ny Norgesmester. HENRIK DAHL JAHNSEN halte seieren i land foran Francesco Marzola og Simon Zimmermann. I tillegg får unge sommelierspirer bryne seg i Junior Wine Awards. Her var det KRISTOFFER AGA som stakk av med seieren. 


Henrik Dahl Jahnsen tok seieren i Vingruppen Norsk Vinkelnermesterskap 2016


Henrik er også Norges kandidat til årets VM som går av stabelen i Argentina i april.(Reportasje følger selvsagt herfra også)

Årets kamp var lang og tøff for deltagerne. Merete Bø, kjent for mange som DNs vinjournalist, er konkurranseansvarlig og har lang erfaring fra konkurranser som NM, Nordisk, EM og VM. Det å lage konkurransen er i seg en utfordring, du må vite mer enn deltagerne om ethvert tema omhandlende mat og drikke (ikke bare vin) og hele tiden finne på nye overraskende elementer slik at kandidatene virkelig får noe å bryne seg på. I år var det 9 sommelierer som stilte til dyst.


Her er årets NM kandidater. Foto: Marius Viken 


Dagen sparkes i gang med en teoriprøve med 60 spørsmål som skal besvares i løpet av en time, nivået var høyt med ekstremt vanskelige spørsmål hvor selv spørsmål om kinesiske viner fikk plass. Deretter var det skriftlig blindsmaking av to viner på 12 minutter, vinene viste seg å være en Sancerre og en vin fra Jura. Her foregår en sensorisk analyse av hver vin som skal resultere i en skriftlig konklusjon om hvor vinen kommer fra, hvilken druesort den er laget på, årgang, kvalitetsnivå og priskategori. Høyeste poengscore går videre til semifinale, hvor de praktiske evnene skal testes. Semifinalen bestod av servering av musserende (prosecco) der man selvsagt også skal anbefale en matrett til, samt at den skal presenteres på rett sett. I tillegg skulle et vinkart korrigeres for feil.

Kun 3 stykker går videre til finalen. Og i år ble disse: Francesco Marsola fra Colonialen Restaurant i Bergen, Henrik Dahl Jahnsen fra Bølgen & Moi Ny Hellesund,  og tredjemann var Simon Zimmermann fra Tekehtopa.


Årets NM finalister, Simon, Francesco og Henrik


Finalen tar plass på storscenen på Latter og her var det dekket med bord til 5 (med gjester). Finalen hadde mange elementer. Startskuddet gikk med tre 3 viner som skulle smakes og deretter defineres på hvordan de var produsert, hvilket land de kom fra, kvalitetsnivå og pris.


Francesco analyserer rødvinene, hvor kommer de fra og hvordan er de laget?


Deretter var det å sette drikke til en meny, her var utfordringen at kun argentinske drikkevarer som skulle brukes. Selskapet som satt på scenen hadde valgt en flaske rødvin fra Catena Zapata som skulle dekanteres og serveres til hovedretten. For de som ikke er kjent med "war of the birds" er det selvsagt helt ulogisk at en utstoppet HØNE hadde plass rundt bordet. Men høna var i alle fall en del av selskapet, og det viste seg når rødvinen var servert at høna ikke ville ha rødvin, slik at sommelieren fikk åpne en flakse hvitvin som skulle serveres den "vanskelige gjesten".


Høna var en av gjestene på scenen. Foto: Svein Lindin


Så var det å matche 7 glass med brennevin til tilhørende flasker. Til slutt ble en "bartralle" trillet ut på scenen og kandidatene fikk beskjed om å lage en Old Fashioned. Så en krevende finale på alle vis. Kandidatene hadde kun 20 minutter til rådighet og dessverre rakk ikke to av dem med siste oppgave. 


Henrik in action, hvilke flasker hører til hvilke glass


Etter at alle kandidatene var klare ble scenen omorganisert og alle 3 deltagere måtte opp samtidig, det var tid for quiz. Her blir man testet på bilder av kjente vinprodusenter, vinområder, flaskeetiketter og årganger. Som nevnt tidligere, det er ikke en liten mengde kunnskap en sommelier skal besitte. 

For Junior Wine Awards var oppgavene litt enklere, men likevel nok til at kandidatene ble svette i trøya. En teoritest før det var til pers på scenen. Der fikk de sette viner til en kort meny for så å dekantere en flaske portvin. 


Kristoffer Aga landet 1. plass i Penfolds Junior Wine Awards

 
Finalistene i Penfolds Junior Wine Award


Undertegnede vant selv den gjeve tittelen for 3 år siden og da min mor stolt mailet vinnerbildet med pokal til sine venner i utlandet fikk hun spørsmålet: "Hvilken sport deltar datteren din i igjen?" Så om vinkelnermesterskapet regnes for sport eller ikke kan vel diskuteres, men at det krever like mye innsats og kunnskap hos deltagerne som i et hvilket som helst annet mesterskap er i alle fall sikkert.