hits

januar 2018

Et historisk drlig tidspunkt!



Grunnet et tidligere booket oppdrag mtte jeg g tidlig fra Vinmonopolets Burgund-smaking for pressen. I det jeg reiser meg for g kommer det en trr kommentar fra Per Mleng "Dette er et historisk drlig tidspunkt g fra smakingen". Vi skal akkurat til smake creme de la creme, det beste av det beste, topp topp vin, Grand Cru-vinene som slippes p torsdag! Og jeg m g... 

Heldigvis var det mye godt ogs blant vinene som ikke har Grand Cru-status. 2015-rgangen har allerede rykte p seg for vre en av tidenes beste fra Burgund, dog til nr sagt groteske priser. Totalt bestr rets mest eksklusive spesial-slipp av 25.895 flasker fordelt p 419 varelinjer fra Burgund og tradisjonen tro startet ken utenfor Aker Brygge-polet mer enn en uke fr sllippet. Det er flaskene fra Domaine Romane Conti det er strst rift om og disse selges da ogs p kvotering, kun 1 flaske per person. 

Mattips til hvite og rde burgundere.
De hvite vinene strekker seg fra syrlige og friske til rike, fete med fatpreg. I den letteste enden av skalaen er det mager fisk og skalldyr som gjelder, mens nr vinene antar mer vanilje- og smrtoner (les: fat) vil rikere retter som fet fisk, kremet pasta, svin og fjrkre vre mer passende. De rde vinene har ogs spennvidde fra lette, friske og saftige i den enklere enden av kvalitetshierarkiet (som strekker seg fra vin p regionalt niv, kommuneviner, 1er Cru og opp til Grand Cru-niv.) til kraftigere, noe tanniske viner nord i Cte de Nuits, eksempelvis viner fra kommunen Gevrey Chambertin. Her kan man g for mye ulik mat, de lettere vinene er flott flge til pasta, risotto, svin, kalv og fjrkre, mens de noe mer muskulse vinene fint kan hamle opp med kraftigere kjttretter med and, storfe og lam. Retter med sopp og trffel er alltid en innertier til rd burgundere. 

Lykke til med shoppingen p torsdag! 

Hvitvin
Dom. Leflaive, Mason-Verze, kr 353,20 VP 7754201
Intens aroma av gule frukter, streif av smr. Smaksrik i munnen med toner av ristede ntter, lett bakte epler og varm sitrus. Lang ettersmak. 

Lafon, St.-Veran, kr 391,30 VP 8222201
Frisk nese med toner av kjlig frukt, blomster og noe sitrus. Syrlig munnflelse med konsentrerte fruktsmaker mot epler, mango og sitrus. Delikat og elegant med hint av gule plommer i finish. 

Chateau des Quarts, Pouilly-Fuisse Clos du Quarts, kr 510,80 VP 8232501
Toner av blomster, krydder og frukt. Smaker av vanilje, bakte gule epler, voks og lett sitrus. Rik og lang ettersmak og god fruktkonsentrasjon. 

M. Bouzereau, Bourgogne Blanc, kr 342,40 VP 8241601
Fruktig nese med toner av gule frukter og sitrus. Smaker av syrlige epler, saftig munnflelse med gule plommer, mango og fersken. Streif av ntter i finish. 


Moreau, Chassagne-Montrachet, kr 527,30 VP 8230301
Rene toner av gul frukt og hint av vanilje og smr. Flger godt opp i munnen med frisk frukt av plommer, epler og fersken. Noe blomster og ristede ntter. God lengde. 

Leroux, Chassagne-Montrachet Baudines, kr 727,70 VP 8224801
Ren nese med lette florale toner, hint av voks og sitrus. Intens munnflelse med veldig konsentrert frukt mot gule epler, fersken, noe sitron, og lett fatpreg i avslutningen. 

Berthelemot, Puligny-Montrachet Garenne, kr 661,20 VP 7301501
Aroma av gule epler, nedtonet sitrus og blomster. Konsentrert frukt av epler, sitron, lett vanilje og smrtoner i finish. Rik og god lengde. 

J-M. Boillot, Puligny-Montrachet Combettes, kr 1.016,90 VP 8250801
Intens aroma av frukt, med hint av vanilje og smr. Smaksrik i munnen med tropisk frukt mot mango, fersken og konsentrerte smaker av sitrus, noe vanilje, ntter og smr i avslutningen. 

Henri Boillot, Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere, kr 1.125,70 VP 8249101
Aroma av voks, vanilje og epler. Rik smak av gul frukt, noe tropisk, ristede ntter og smrtoner. Lang ettersmak med frisk finish. 


H. Germain, Meursault Charmes, kr 685,60 VP 8238801
Aroma av gul frukt, sitrus og blomster. Ren, delikat og frisk i munnen, gule epler, voks, kremet munnflelse og god kompleksitet. Lang ettersmak. 

Bouchard Pere & Fils, Meursault Perrieres, kr 699,80 VP 5909501
Delikate florale toner i nesen sammen med hint av smr og ntter. Flger godt opp i munnen med bakt sitrus og gule epler, ristede hasselntter og voks i finish. 

Latour-Giraud, Meursault Genevrieres, kr 799,30 VP 8251501
Aromatisk nese med toner av gul frukt, voks og blomster. Saftig i munnen med intense smaker av bakte gule epler, kremet sitrus, noe nttepreg i finish. 

M. Bouzereau, Meursault Perrieres, kr. kr 1.071,30 VP 8241301
Ren nese med toner av mirabelle plommer (gule plommer) og sdmefull frukt. Lett syrlig frukt i munnen med smak av voks, mango og noe kremet avslutning. 

Dom. Bouchard Pre & Fils, Corton-Charlemagne, kr. 1.299,90 VP 5909801
Noe fatpreg p nesen, blomster og voks. Intens munnflelse med rike toner av bakte epler, smr, ristede ntter og flott struktur. 

Dom. Leflaive, Chevalier-Montrachet, kr 4 332,50 VP 8232301
Elegante toner av frukt og blomster i nesen med et streif av voks. Delikat munnflelse med rene smaker av sitrus, gule epler, fersken og et streif av ntter i ettersmak. God struktur og lengde med noe kremet finish. 


Rdvin
Tollot-Beaut, Bourgogne Rouge, kr 326,60 VP 8238901

Intens aroma mot mrkere frukter og br. Lett krydret og nesten et lett plommepreg i frukten. Saftig og fast i frukten med intens frukt og et streif av tannin i finish. God holdbarhet selv p regionalt niv. 

Lucien LeMoine, Bourgogne Rouge, kr 421,70 VP 8272501
Aromatisk med toner av rde br, blomster og et streif av krydder. Saftig med konsentrerte fruktsmaker av jordbr, rognebr og tranebr. Fast finish med rund ettersmak. Kompleks. 

Lamarche, Bourgogne Hautes Cotes de Nuits, kr 336,90 VP 8242901
Rik nese med toner av plommer og blomster. Saftig i munnen med smak av nyper, bringebr og fioler. Superdelikat med rene og komplekse smaker, lang finish. 

Jadot, Cote de Nuits-Villages Vaucrains, kr 370,10 VP 8219101
Delikate brtoner i nesen med noe florale innslag. Lett syrlig frukt i munnen med toner av kirsebr og bringebr. Noe trr og mineralsk finish. 

C. Giroud, Santenay Clos Rousseau, kr 439,90 VP 8217601
Delikate blomstertoner i munnen med rde br i nesen. Elegant med transparent frukt av jordbr, nyper og rognebr. Lett og frisk frukt med god lengde og struktur. 

Ramonet, Chassagne-Montrachet Clos St.-Jean, kr 398,90 VP 8255401
Aromatisk nese med toner av rdbrs frukt. Saftig i munnen med friske toner av jordbr og bringebr, noe florale innslag i finish, lang ettersmak. 


Clos de la Chapelle, Volnay Clos de la Chapelle, kr 778,50 VP 8272301
Nydelig floral og stsyrlig nese med toner av rde br. Intense smaker av kirsebr, jordbr og nyper, god fruktkonsentrasjon og kompleksitet. Elegant og lang ettersmak. 

Lafouge, Pommard Noizons, kr 440,60 VP 8238301
Ikke voldsomt ekspressiv i nesen, noe brtoner. Saftig munnflelse med blomster, kirsebr, jordbr og bringebr, flott struktur med lett fasthet i finish.  

Jadot, Beaune Boucherottes, kr 539,90 VP 8219201
Florale toner i nesen med toner av mrk frukt. Saftig i munnen med lett syrlig frukt av kirsebr og rognebr. Delikat med fast struktur og lang ettersmak. 

Ch. Olivier, Nuits-St.-Georges Chaboeufs, kr 610,- VP 8200001
Saftig i munnen med delikate brtoner. Smaker frisk og rent av jordbr, nyper og rognebr i munnen med innslag av blomster og trr mineralsk finish. Veldig delikat. 

Chevillon, Nuits-St.-Georges Vaucrains, kr 908,10 VP 8240401
Saftig i munnen med friske smaker av jordbr, bringebr og et hint av fat i ettersmaken, blte tanniner og syrefrisk finish. 


Patrice Rion, Chambolle-Musigny Cras, kr 712,30 VP 8232701
Nydelige florale toner, rde br og kjlig frukt i nesen. Stsyrlig frukt og delikate smaker av rognebr, rips og bringebr med et streif av kirsebr og mineralitet i finish. 

Jadot, Chambolle-Musigny Feusselottes, kr 849,90 VP 8220401
Aromatisk nese av fioler og rde br. Stsyrlig i munnen med rognebr, rips og jordbr. God lengde og fast frukt i finish. 

Roumier, Morey St.-Denis Clos de la Bussiere. kr. 962,30 VP 8228201
Noe plomme i nesen med intens brfrukt. Rik og kraftfull med delikat munnflelse av konsentrert frukt og flott lengde og struktur, syrefrisk avslutning. 

#burgund #rdvin #hvitvin #grandcru

Making America great again!

Uttrykket begynner bli tynnslitt, men er det noen som gjr sitt for vise frem USA, s er det vinprodusentene i California, Oregon, Washington! De siste rene har det kommet en jevn strm av flotte viner fra andre siden av pytten!
 

American flag. Man holding banner with USA Flag.
Licensed from: stevanovicigor / yayimages.com

Januar-slippet p polet er ikke noe unntak, her er det mange godbiter, bde nyheter og nye rganger fra etablerte produsenter.  Her er det om gjre vre rask, for disse vinene kommer til fly ut av hyllene i morgen tidlig. 
 

Det tysk-ttede paret Gertrud og Walter Schug kom begge fra vinproduserende familier, men startet sitt eget eventyr i California p 1960-tallet. Walter jobbet p ulike steder fr han landet en jobb hos Gallo-brdrene, etterfulgt at flere r hos Joseph Phelps hvor han forelsket seg i pinot noir. Da Phelps i 1972 la ned produksjonen av viner laget p pinot, tillot han Walter fortsette produksjonen i eget navn. Dette ble begynnelsen p drmmen familien hadde nsket seg. 3 r senere startet de opp Schug og inns etter bare et ti-r at de trengte mer druer for tilfredstille ettersprselen. I 1989 kjpte de rundt 20 hektar med vinmark i Carneros. Familiens 3 barn har alle vrt involvert i driften av vinhuset og n er det snart barnebarna som str for tur.

Schug Carneros Pinot Noir 2016California, USA, kr. 279,90. VP 9359501 (basis)
Friske og lett syrlige jordbrtoner i nesen. Stsyrlig frukt i munnen med et streif av vanilje og butterscotch. God syrefrisk avslutning med saftige tanniner og lett trrhet i finish. Delikat fruktighet som passer godt til lettere kjttretter som kalv, indrefilet, svin og fjrkre. 


Justin Willett var arkitektur-student nr han inns at det egentlig var vin han hadde lyst til drive med. Han startet Tyler Winery i 2005 og i motsetning til de fleste andre p den tiden som lagde store tunge alkoholsterke viner gikk Justin i motsatt retning. Han elsket pinot noir i den friske lette stilen og noen av forbildene var Rousseau, Bachelet og Roulot. De fleste trodde han hadde gtt fra vettet da han plukket tidlig for beholde mer syre i druene, men det skulle ikke g lang tid fr vinentusiaster fikk ynene opp for de friske og delikate bde rde og hvite vinene hans. 

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2014California, USA, kr. 279,- VP 3416001 (bu) 
Delikat smraroma p nesen, flger opp i munnen med rike smaker av syrlige sitroner, bakte gule epler og ristede ntter. Trr, syrlig finish. Gjr seg godt sammen med retter av fet fisk og fjrkre.

Tyler Dierberg Block 5 Pinot Noir 2014, California, USA, kr. 551,- VP 6978901 (bu) 
En god dose rde br i nesen og et streif av smrkaramell. Stsyrlig frukt i munnen mot rognebr, jordbr og rips. God konsentrasjon, lang ettersmak og fin syre. Blte tanniner. Passer til kalv, storfe og svin. 


Teamet hos Stolpman Winery er variert og spennende og fokuset ligger p syrah og rousannne druene. P toppen sitter eier og grunnlegger advokat Tom Stolpman og hans kone Marilyn som var hjernen bak kjpet av vinmarkene p 1970-tallet. Snnen Peter og hans kone Jessica styrer businessen. Mens Ruben Solorzano tar seg av vinmarkene, Kyle Knapp er vinmaker og den anerkjente Sashi Moorman er konsulterende vinmaker. Stolpman er sistnevntes strste konsulentprosjekt hvor han stadig trekker paralleller til de beste vinene i gamle verden. 

(Hvit) Stolpman Estate Grown Roussanne 2016California, USA, kr. 339,90 VP 7359001 (bu) 
Toner av smr og kjlig frukt i nesen. Rik munnflelse med smak av moden gul frukt, endel floralitet, fersken og epler kommer godt frem med lang ettersmak og fin sitrus i ettersmaken. Passer til fisk, svin og fjrkre. 

Stolpman Syrah 2015, California (Ballard Canyon), USA, kr. 359,90 VP 1829901 (bu) 
Aromatisk nese av plommer og kirsebr. Rik fruktsmak med god konsentrasjon og fylde. Saftig i munnen med et fast tanninbitt og strukturert finish. En vin til rdt kjtt med kraftig tilbehr. 

Stolpman La Cuadrilla 2015California, USA, kr. 299,90 VP 8095501 (bu) 
Dufter av rde br og middelhavsurter. Saftig smak av jordbr, et hint av jordtoner og trkede urter. Avslepne tanniner, godt krydret og lang noe sdmefull finish. Godt flge til delikate kjttretter som indrefilet av storfe, reinsdyr og and. 
 

Rajat Parr og Sashi Moorman er de store navnene bak Domaine de la Cte. De eier omlag 20 hektar med vinmark i Santa Rita Hills regionen i California og vinene vinifiseres i vineriet deres i Lompoc ikke mange kilometerene fra vinmarkene. Rajat, som er fdt i Calcutta, ble tidlig introdusert til vin og har hatt mat og drikke som sine felt. Han jobbet mange r i restaurantindustrien, men startet allerede i 2009 sitt frste vinprosjekt sammen med Sashi Moorman, Sandhi Wines. Her kjpes druene inn fr de foredles. Moorman startet sin vinkarriere allerede i 1996 i California og har i tillegg til prosjektene med Parr og konsulentvirksomheten sin ogs sitt eget little vineri og bakeri i Lompoc. Domaine de la Cte bestr av 4 enkelt vinmarker alle med hvert sitt srpreg. La Cte og Bloom's Field er to vinmarkene som er tilgjengelig p slippet. Begge viner er flott flge til retter av kalv, svin og sopp. 

Dom. de la Cte La Cte Pinot Noir 2014California, USA, kr. 749,90 VP 7879301 (bu) 
Aroma av rde br og et streif av krydder. Intense smaker av modne jordbr og syrlige rips og rognebr, flott fruktkonsentrasjon med tilstedevrende tanniner. God struktur og lang fruktig ettersmak.

Dom. de la Cte Bloom's Field Pinot Noir 2014California, USA, kr. 599,90 VP 7879201 (bu) 
Aromatisk duft av modne rde br. Rike smaker av kjttfull frukt, fast struktur og konsentrerte smaker av jordbr og rognebr. Delikat og lang ettersmak.

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015California, USA, kr. 230,90 VP 7882701 (bu) 
Delikat nese av gule frukter og et streif av fat. Saftig munnflelse med smak av sdmefull sitron, gule epler og noe floralt. God lang ettersmak og en super pris. Passer til fisk og skalldyr med fete sauser, kylling og svin. Eller bare et glass for kosens skyld. 

Lutum er et latinsk ord og betyr skitt eller jord. Prosjektet er et samarbeid mellom Bill Price som driver Price Family Vineyards og vinmaker Gavin Chanin. Sistnevnte er et av de store navnene i vinmaker-verdenen i USA og han har blir sett p som en av de viktigste aktrene i Chardonnay produksjonen i California. Gavin har ogs sitt eget brand: Chanin Wines som ogs fokuserer p chardonnay og pinot noir. Han jobbet seg opp under blant andre Jim Clendenden hos Au Bon Climat og startet sin egen business i 2007.

Lutum Durell Chardonnay 2015California, USA, kr. 479,90 VP 8108001 (bu) 
Noe smrtoner p duft. Delikat frukt med gule epler, vanilje og ristede ntter i smaksbildet. Medium fylde med god syrlighet og knusktrr finish. Perfekt til laks, kveite, kylling og kalkun. 

Lutum La Rinconada Pinot Noir 2015California, USA, kr. 489,90 VP 8108501 (bu) 
Friske aromaer av nyper, bringebr og rognebr p nesen. Stsyrlig fruktsmak i munnen med ferske brtoner, god konsentrasjon og kompleksitet. Elegant og lett utgang. Lettere retter av kjtt som kalv, svin og fjrkre. 

Lutum Sanford & Benedict PN 2015California, USA, kr. 538,90 VP 8108601 (bu) 
Delikate brtoner med friske aromaer av bringebr og rips. Syrlig frukt i munnen med et hint av pepperkrydder i finish. God intensitet og struktur i avslutningen. Kalv, risotto og fjrkre. 

Chanin Sanford & Benedict 2015California, USA, kr. 499,90 VP 8110801 (bu)
Konsentrert nese med toner av rde br og et streif av krydder. Saftig i munnen med freshe toner av rips, rognebr og modne bringebr. Et hint av tanninbitt i avslutningen og lang juicy finish. Fint flge til fjrkre, men ogs til retter av kalv, indrefilet av storfe med lett friskt tilbehr. 

Chanin Bien Nacido Pinot Noir 2015California, USA, kr. 489,90 VP 7159101 (bu) 
Floral og noe syrlig rdbrsfrukt. Saftig munnflelse med et streif av smrkaramell, bringebr og rognebr. God struktur og lang fresh finish. 

Chanin Sanford & Benedict 2015 ChardonnayCalifornia, USA, kr. 469,90 VP 8095601 (bu) 
Noe floral med aroma av smrtoner. Flger opp i munnen med smr, bakt sitrus* og vanilje. Rik og fyldig med lang ettersmak god syrlighet. Passer til fisk og skalldyr med rike sauser, helstekt kylling og kalkun. 

Et av mine frste mter med en kjent biodynamisk vinmaker var Ted Lemon hos Littorai i 2013. Et fantastisk besk hos en vinmaker som hadde jobbet mange r i Burgund og tatt med seg kunnskapen hjem til California. Han sker ikke lage burgundviner, derimot s lager han pinot noir og chardonnay p burgundisk vis med Californisk terroir s naturlig som mulig. Mange bio produsenter tenderer vre litt mye av det gode men Ted er noe av det mest jordnre og avslappede man kan mte p i bio-bransjen. Dyrene p grden (hunder, katter og hner) flyr fritt rundt p eiendommen i godt selskap av Teds barn. Blomster og bier, rykende fersk kompost og en nedslitt bil som ofte huser bde hns og katter p jakt etter mus og hunder p jakt etter hner. Et herlig sammensurium av dyr og natur. Og ikke minst, flotte viner. 

Wendling Littorai Piot Noir 2015California, USA, kr. 659,- VP 8164901 (bu) 
Litt tight og lukket p nesen nr den ble smakt, men delikate brtoner i munnen med et streif av tanniner. Fin floralitet og god fruktkonsentrasjon. Kun 48 flasker tilgjengelig. 

Littorai Sonoma Coast Pinot Noir 2016California, USA, kr. 519,30 VP 6943101 (bu)  
Delikat nese med toner av rde br, hint av urter og et hint av pepperkrydder. Lett tanninbitt i munnen med friske urtetoner og struktur. Nydelig friskhet og lengde, flott saftighet. Kun 90 flasker tilgjengelig. 


Jay Christopher Somers ville egentlig bli rockestjerne, men livet ville det anderledes. Han har vrt innom bde filosofi-studier og lbrygging fr han til slutt landet i vinbransjen. Med lidenskap for burgundiske viner og et utgangspunkt som var det nest beste etter Burgund, nemlig Oregon i USA fikk han god hjelp til sette opp sitt eget vineri J. Christopher. 1996 var frste rgang, med innkjpte druer fra naboen og vinene var utsolgt p et yeblikk. I senere tid har han teamet opp med Ernst Loosen fra Tyskland som har hjulpet til konomisk slik at Jay har kunnet kjpe sine egne vinmarker. Vinene egner seg godt som flge til retter av fjrkre, svin og lettere kjttmat. 

J. Christopher Nuages Chehalem Mountains Pinot Noir 2014Oregon, USA, kr. 399.- VP 2147501 (bu) 
Fruktig nese med et streif av friske urter. Saftig frukt i munnen mot bringebr og jordbr med god konsentrasjon og lengde. Flott syre og blte tanniner. 

J. Christopher Dundee Hills Pinot Noir 2014Oregon, USA, kr. 399,- VP 2147701 (bu) 
Frisk i nesen med toner av rd frukt. Flger godt opp i munnen med delikate smaker av jordbr og et streif av skogbunn. Fast frukt og syrefrisk lang ettersmak. 

J. Christopher Williamette Valley Pinot Noir 2014Oregon, USA, kr. 345,- VP 2147601 (bu) 
Elegant nese med rike br- og frukttoner og et hint av florale aromaer. Syrefrisk frukt i munnen mot rde br, god struktur og blte tanniner. God lengde og et hint av hstlv i finish. 


De Loach har over 3-tir laget vin i Russian River Valley i California. Eiendommen er sertifisert biodynamisk og har siden 2003 blitt drevet av den kjente Boisset-familien som har mange prosjekter gende rundt om i vinverdenen. 

De Loach russian River Chardonnay 2015, California, USA, kr. 239,90 VP 4500301 (bu) 
Lett smrtung med toner av gule bakte epler og sitrus. God oppflging i munnen med varm sitrus* og ristede ntter, fin fruktkonsentrasjon med hint av kvedemarmelade og melon. Rike retter av fisk, helstekt fjrkre eller indrefilet av svin. De Loach Russian River Pinot Noir 2015California, USA, kr. 269,90 VP 6977501 (bu) 
Noe rde br og et streif av jordtoner, syrlig frukt i munnen. God fruktkonsentrasjon mot jordbr og hint av pepper. Lang saftig ettersmak med god struktur. Magre retter av vilt, kalv eller sopprisotto. 


Mannen bak Bonny Doon Vineyard er Randall Grahm, ogs kjent som "the Rhne Ranger". Han forskte i 1979 i oppstarten  lage burgundiske viner i California, noe han etterhvert inns var et feilgrep. Derimot s fungerte Rhne-druene og italienske varianter veldig godt i hans lille krok av vinverdenen og i dag er vinene kjent som blender av ulike druesorter. Det gikk s bra at p et tidspunkt var Bonny Doon den 28. strste vinprodusenten i USA. Dette var ikke Randalls nske i utgangspunktet s han solgte unna mesteparten av businessen og fokuserte igjen p mindre kvanta og lettere viner med mye arbeid i vinmarkene. Det skal ogs sies at mannen har en spesiell sans for humor (I dig it). 

Bonny Doon Proper Claret 2014California, USA, kr. 219,90 VP 7948801 (bu) 
Intens aroma av mrke br og frukter og noe krydder. Saftig og frisk frukt i munnen med et fast tanninbitt, smaker av lett syrlige solbr, bjrnebr og kirsebr. Godt krydderpreg i avslutningen og lang ettersmak. Bra pris! Her kan du ta frem det rde kjttet og steke det bare bittelitte grann! 

 

* med bakt eller varm sitrus menes sitroner bakt i ovnen som gr fra vre sitronsyrlige til ha en mer sdmefull syrlighet.