hits

januar 2018

Et historisk dårlig tidspunkt!



Grunnet et tidligere booket oppdrag måtte jeg gå tidlig fra Vinmonopolets Burgund-smaking for pressen. I det jeg reiser meg for å gå kommer det en tørr kommentar fra Per Mæleng "Dette er et historisk dårlig tidspunkt å gå fra smakingen". Vi skal akkurat til å smake creme de la creme, det beste av det beste, topp topp vin, Grand Cru-vinene som slippes på torsdag! Og jeg må gå... 

Heldigvis var det mye godt også blant vinene som ikke har Grand Cru-status. 2015-årgangen har allerede rykte på seg for å være en av tidenes beste fra Burgund, dog til nær sagt groteske priser. Totalt består årets mest eksklusive spesial-slipp av 25.895 flasker fordelt på 419 varelinjer fra Burgund og tradisjonen tro startet køen utenfor Aker Brygge-polet mer enn en uke før sllippet. Det er flaskene fra Domaine Romanée Conti det er størst rift om og disse selges da også på kvotering, kun 1 flaske per person. 

Mattips til hvite og røde burgundere.
De hvite vinene strekker seg fra syrlige og friske til rike, fete med fatpreg. I den letteste enden av skalaen er det mager fisk og skalldyr som gjelder, mens når vinene antar mer vanilje- og smørtoner (les: fat) vil rikere retter som fet fisk, kremet pasta, svin og fjærkre være mer passende. De røde vinene har også spennvidde fra lette, friske og saftige i den enklere enden av kvalitetshierarkiet (som strekker seg fra vin på regionalt nivå, kommuneviner, 1er Cru og opp til Grand Cru-nivå.) til kraftigere, noe tanniske viner nord i Côte de Nuits, eksempelvis viner fra kommunen Gevrey Chambertin. Her kan man gå for mye ulik mat, de lettere vinene er flott følge til pasta, risotto, svin, kalv og fjærkre, mens de noe mer muskuløse vinene fint kan hamle opp med kraftigere kjøttretter med and, storfe og lam. Retter med sopp og trøffel er alltid en innertier til rød burgundere. 

Lykke til med shoppingen på torsdag! 

Hvitvin
Dom. Leflaive, Mason-Verze, kr 353,20 VP 7754201
Intens aroma av gule frukter, streif av smør. Smaksrik i munnen med toner av ristede nøtter, lett bakte epler og varm sitrus. Lang ettersmak. 

Lafon, St.-Veran, kr 391,30 VP 8222201
Frisk nese med toner av kjølig frukt, blomster og noe sitrus. Syrlig munnfølelse med konsentrerte fruktsmaker mot epler, mango og sitrus. Delikat og elegant med hint av gule plommer i finish. 

Chateau des Quarts, Pouilly-Fuisse Clos du Quarts, kr 510,80 VP 8232501
Toner av blomster, krydder og frukt. Smaker av vanilje, bakte gule epler, voks og lett sitrus. Rik og lang ettersmak og god fruktkonsentrasjon. 

M. Bouzereau, Bourgogne Blanc, kr 342,40 VP 8241601
Fruktig nese med toner av gule frukter og sitrus. Smaker av syrlige epler, saftig munnfølelse med gule plommer, mango og fersken. Streif av nøtter i finish. 


Moreau, Chassagne-Montrachet, kr 527,30 VP 8230301
Rene toner av gul frukt og hint av vanilje og smør. Følger godt opp i munnen med frisk frukt av plommer, epler og fersken. Noe blomster og ristede nøtter. God lengde. 

Leroux, Chassagne-Montrachet Baudines, kr 727,70 VP 8224801
Ren nese med lette florale toner, hint av voks og sitrus. Intens munnfølelse med veldig konsentrert frukt mot gule epler, fersken, noe sitron, og lett fatpreg i avslutningen. 

Berthelemot, Puligny-Montrachet Garenne, kr 661,20 VP 7301501
Aroma av gule epler, nedtonet sitrus og blomster. Konsentrert frukt av epler, sitron, lett vanilje og smørtoner i finish. Rik og god lengde. 

J-M. Boillot, Puligny-Montrachet Combettes, kr 1.016,90 VP 8250801
Intens aroma av frukt, med hint av vanilje og smør. Smaksrik i munnen med tropisk frukt mot mango, fersken og konsentrerte smaker av sitrus, noe vanilje, nøtter og smør i avslutningen. 

Henri Boillot, Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere, kr 1.125,70 VP 8249101
Aroma av voks, vanilje og epler. Rik smak av gul frukt, noe tropisk, ristede nøtter og smørtoner. Lang ettersmak med frisk finish. 


H. Germain, Meursault Charmes, kr 685,60 VP 8238801
Aroma av gul frukt, sitrus og blomster. Ren, delikat og frisk i munnen, gule epler, voks, kremet munnfølelse og god kompleksitet. Lang ettersmak. 

Bouchard Pere & Fils, Meursault Perrieres, kr 699,80 VP 5909501
Delikate florale toner i nesen sammen med hint av smør og nøtter. Følger godt opp i munnen med bakt sitrus og gule epler, ristede hasselnøtter og voks i finish. 

Latour-Giraud, Meursault Genevrieres, kr 799,30 VP 8251501
Aromatisk nese med toner av gul frukt, voks og blomster. Saftig i munnen med intense smaker av bakte gule epler, kremet sitrus, noe nøttepreg i finish. 

M. Bouzereau, Meursault Perrieres, kr. kr 1.071,30 VP 8241301
Ren nese med toner av mirabelle plommer (gule plommer) og sødmefull frukt. Lett syrlig frukt i munnen med smak av voks, mango og noe kremet avslutning. 

Dom. Bouchard Père & Fils, Corton-Charlemagne, kr. 1.299,90 VP 5909801
Noe fatpreg på nesen, blomster og voks. Intens munnfølelse med rike toner av bakte epler, smør, ristede nøtter og flott struktur. 

Dom. Leflaive, Chevalier-Montrachet, kr 4 332,50 VP 8232301
Elegante toner av frukt og blomster i nesen med et streif av voks. Delikat munnfølelse med rene smaker av sitrus, gule epler, fersken og et streif av nøtter i ettersmak. God struktur og lengde med noe kremet finish. 


Rødvin
Tollot-Beaut, Bourgogne Rouge, kr 326,60 VP 8238901

Intens aroma mot mørkere frukter og bær. Lett krydret og nesten et lett plommepreg i frukten. Saftig og fast i frukten med intens frukt og et streif av tannin i finish. God holdbarhet selv på regionalt nivå. 

Lucien LeMoine, Bourgogne Rouge, kr 421,70 VP 8272501
Aromatisk med toner av røde bær, blomster og et streif av krydder. Saftig med konsentrerte fruktsmaker av jordbær, rognebær og tranebær. Fast finish med rund ettersmak. Kompleks. 

Lamarche, Bourgogne Hautes Cotes de Nuits, kr 336,90 VP 8242901
Rik nese med toner av plommer og blomster. Saftig i munnen med smak av nyper, bringebær og fioler. Superdelikat med rene og komplekse smaker, lang finish. 

Jadot, Cote de Nuits-Villages Vaucrains, kr 370,10 VP 8219101
Delikate bærtoner i nesen med noe florale innslag. Lett syrlig frukt i munnen med toner av kirsebær og bringebær. Noe tørr og mineralsk finish. 

C. Giroud, Santenay Clos Rousseau, kr 439,90 VP 8217601
Delikate blomstertoner i munnen med røde bær i nesen. Elegant med transparent frukt av jordbær, nyper og rognebær. Lett og frisk frukt med god lengde og struktur. 

Ramonet, Chassagne-Montrachet Clos St.-Jean, kr 398,90 VP 8255401
Aromatisk nese med toner av rødbærs frukt. Saftig i munnen med friske toner av jordbær og bringebær, noe florale innslag i finish, lang ettersmak. 


Clos de la Chapelle, Volnay Clos de la Chapelle, kr 778,50 VP 8272301
Nydelig floral og søtsyrlig nese med toner av røde bær. Intense smaker av kirsebær, jordbær og nyper, god fruktkonsentrasjon og kompleksitet. Elegant og lang ettersmak. 

Lafouge, Pommard Noizons, kr 440,60 VP 8238301
Ikke voldsomt ekspressiv i nesen, noe bærtoner. Saftig munnfølelse med blomster, kirsebær, jordbær og bringebær, flott struktur med lett fasthet i finish.  

Jadot, Beaune Boucherottes, kr 539,90 VP 8219201
Florale toner i nesen med toner av mørk frukt. Saftig i munnen med lett syrlig frukt av kirsebær og rognebær. Delikat med fast struktur og lang ettersmak. 

Ch. Olivier, Nuits-St.-Georges Chaboeufs, kr 610,- VP 8200001
Saftig i munnen med delikate bærtoner. Smaker frisk og rent av jordbær, nyper og rognebær i munnen med innslag av blomster og tørr mineralsk finish. Veldig delikat. 

Chevillon, Nuits-St.-Georges Vaucrains, kr 908,10 VP 8240401
Saftig i munnen med friske smaker av jordbær, bringebær og et hint av fat i ettersmaken, bløte tanniner og syrefrisk finish. 


Patrice Rion, Chambolle-Musigny Cras, kr 712,30 VP 8232701
Nydelige florale toner, røde bær og kjølig frukt i nesen. Søtsyrlig frukt og delikate smaker av rognebær, rips og bringebær med et streif av kirsebær og mineralitet i finish. 

Jadot, Chambolle-Musigny Feusselottes, kr 849,90 VP 8220401
Aromatisk nese av fioler og røde bær. Søtsyrlig i munnen med rognebær, rips og jordbær. God lengde og fast frukt i finish. 

Roumier, Morey St.-Denis Clos de la Bussiere. kr. 962,30 VP 8228201
Noe plomme i nesen med intens bærfrukt. Rik og kraftfull med delikat munnfølelse av konsentrert frukt og flott lengde og struktur, syrefrisk avslutning. 

#burgund #rødvin #hvitvin #grandcru

Making America great again!

Uttrykket begynner å bli tynnslitt, men er det noen som gjør sitt for å vise frem USA, så er det vinprodusentene i California, Oregon, Washington! De siste årene har det kommet en jevn strøm av flotte viner fra andre siden av pytten!
 

American flag. Man holding banner with USA Flag.
Licensed from: stevanovicigor / yayimages.com

Januar-slippet på polet er ikke noe unntak, her er det mange godbiter, både nyheter og nye årganger fra etablerte produsenter.  Her er det om å gjøre å være rask, for disse vinene kommer til å fly ut av hyllene i morgen tidlig. 
 

Det tysk-ættede paret Gertrud og Walter Schug kom begge fra vinproduserende familier, men startet sitt eget eventyr i California på 1960-tallet. Walter jobbet på ulike steder før han landet en jobb hos Gallo-brødrene, etterfulgt at flere år hos Joseph Phelps hvor han forelsket seg i pinot noir. Da Phelps i 1972 la ned produksjonen av viner laget på pinot, tillot han Walter å fortsette produksjonen i eget navn. Dette ble begynnelsen på drømmen familien hadde ønsket seg. 3 år senere startet de opp Schug og innså etter bare et ti-år at de trengte mer druer for å tilfredstille etterspørselen. I 1989 kjøpte de rundt 20 hektar med vinmark i Carneros. Familiens 3 barn har alle vært involvert i driften av vinhuset og nå er det snart barnebarna som står for tur.

Schug Carneros Pinot Noir 2016California, USA, kr. 279,90. VP 9359501 (basis)
Friske og lett syrlige jordbærtoner i nesen. Søtsyrlig frukt i munnen med et streif av vanilje og butterscotch. God syrefrisk avslutning med saftige tanniner og lett tørrhet i finish. Delikat fruktighet som passer godt til lettere kjøttretter som kalv, indrefilet, svin og fjærkre. 


Justin Willett var arkitektur-student når han innså at det egentlig var vin han hadde lyst til å drive med. Han startet Tyler Winery i 2005 og i motsetning til de fleste andre på den tiden som lagde store tunge alkoholsterke viner gikk Justin i motsatt retning. Han elsket pinot noir i den friske lette stilen og noen av forbildene var Rousseau, Bachelet og Roulot. De fleste trodde han hadde gått fra vettet da han plukket tidlig for å beholde mer syre i druene, men det skulle ikke gå lang tid før vinentusiaster fikk øynene opp for de friske og delikate både røde og hvite vinene hans. 

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2014California, USA, kr. 279,- VP 3416001 (bu) 
Delikat smøraroma på nesen, følger opp i munnen med rike smaker av syrlige sitroner, bakte gule epler og ristede nøtter. Tørr, syrlig finish. Gjør seg godt sammen med retter av fet fisk og fjærkre.

Tyler Dierberg Block 5 Pinot Noir 2014, California, USA, kr. 551,- VP 6978901 (bu) 
En god dose røde bær i nesen og et streif av smørkaramell. Søtsyrlig frukt i munnen mot rognebær, jordbær og rips. God konsentrasjon, lang ettersmak og fin syre. Bløte tanniner. Passer til kalv, storfe og svin. 


Teamet hos Stolpman Winery er variert og spennende og fokuset ligger på syrah og rousannne druene. På toppen sitter eier og grunnlegger advokat Tom Stolpman og hans kone Marilyn som var hjernen bak kjøpet av vinmarkene på 1970-tallet. Sønnen Peter og hans kone Jessica styrer businessen. Mens Ruben Solorzano tar seg av vinmarkene, Kyle Knapp er vinmaker og den anerkjente Sashi Moorman er konsulterende vinmaker. Stolpman er sistnevntes største konsulentprosjekt hvor han stadig trekker paralleller til de beste vinene i gamle verden. 

(Hvit) Stolpman Estate Grown Roussanne 2016California, USA, kr. 339,90 VP 7359001 (bu) 
Toner av smør og kjølig frukt i nesen. Rik munnfølelse med smak av moden gul frukt, endel floralitet, fersken og epler kommer godt frem med lang ettersmak og fin sitrus i ettersmaken. Passer til fisk, svin og fjærkre. 

Stolpman Syrah 2015, California (Ballard Canyon), USA, kr. 359,90 VP 1829901 (bu) 
Aromatisk nese av plommer og kirsebær. Rik fruktsmak med god konsentrasjon og fylde. Saftig i munnen med et fast tanninbitt og strukturert finish. En vin til rødt kjøtt med kraftig tilbehør. 

Stolpman La Cuadrilla 2015California, USA, kr. 299,90 VP 8095501 (bu) 
Dufter av røde bær og middelhavsurter. Saftig smak av jordbær, et hint av jordtoner og tørkede urter. Avslepne tanniner, godt krydret og lang noe sødmefull finish. Godt følge til delikate kjøttretter som indrefilet av storfe, reinsdyr og and. 
 

Rajat Parr og Sashi Moorman er de store navnene bak Domaine de la Côte. De eier omlag 20 hektar med vinmark i Santa Rita Hills regionen i California og vinene vinifiseres i vineriet deres i Lompoc ikke mange kilometerene fra vinmarkene. Rajat, som er født i Calcutta, ble tidlig introdusert til vin og har hatt mat og drikke som sine felt. Han jobbet mange år i restaurantindustrien, men startet allerede i 2009 sitt første vinprosjekt sammen med Sashi Moorman, Sandhi Wines. Her kjøpes druene inn før de foredles. Moorman startet sin vinkarriere allerede i 1996 i California og har i tillegg til prosjektene med Parr og konsulentvirksomheten sin også sitt eget little vineri og bakeri i Lompoc. Domaine de la Côte består av 4 enkelt vinmarker alle med hvert sitt særpreg. La Côte og Bloom's Field er to vinmarkene som er tilgjengelig på slippet. Begge viner er flott følge til retter av kalv, svin og sopp. 

Dom. de la Côte La Côte Pinot Noir 2014California, USA, kr. 749,90 VP 7879301 (bu) 
Aroma av røde bær og et streif av krydder. Intense smaker av modne jordbær og syrlige rips og rognebær, flott fruktkonsentrasjon med tilstedeværende tanniner. God struktur og lang fruktig ettersmak.

Dom. de la Côte Bloom's Field Pinot Noir 2014California, USA, kr. 599,90 VP 7879201 (bu) 
Aromatisk duft av modne røde bær. Rike smaker av kjøttfull frukt, fast struktur og konsentrerte smaker av jordbær og rognebær. Delikat og lang ettersmak.

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015California, USA, kr. 230,90 VP 7882701 (bu) 
Delikat nese av gule frukter og et streif av fat. Saftig munnfølelse med smak av sødmefull sitron, gule epler og noe floralt. God lang ettersmak og en super pris. Passer til fisk og skalldyr med fete sauser, kylling og svin. Eller bare et glass for kosens skyld. 

Lutum er et latinsk ord og betyr skitt eller jord. Prosjektet er et samarbeid mellom Bill Price som driver Price Family Vineyards og vinmaker Gavin Chanin. Sistnevnte er et av de store navnene i vinmaker-verdenen i USA og han har blir sett på som en av de viktigste aktørene i Chardonnay produksjonen i California. Gavin har også sitt eget brand: Chanin Wines som også fokuserer på chardonnay og pinot noir. Han jobbet seg opp under blant andre Jim Clendenden hos Au Bon Climat og startet sin egen business i 2007.

Lutum Durell Chardonnay 2015California, USA, kr. 479,90 VP 8108001 (bu) 
Noe smørtoner på duft. Delikat frukt med gule epler, vanilje og ristede nøtter i smaksbildet. Medium fylde med god syrlighet og knusktørr finish. Perfekt til laks, kveite, kylling og kalkun. 

Lutum La Rinconada Pinot Noir 2015California, USA, kr. 489,90 VP 8108501 (bu) 
Friske aromaer av nyper, bringebær og rognebær på nesen. Søtsyrlig fruktsmak i munnen med ferske bærtoner, god konsentrasjon og kompleksitet. Elegant og lett utgang. Lettere retter av kjøtt som kalv, svin og fjærkre. 

Lutum Sanford & Benedict PN 2015California, USA, kr. 538,90 VP 8108601 (bu) 
Delikate bærtoner med friske aromaer av bringebær og rips. Syrlig frukt i munnen med et hint av pepperkrydder i finish. God intensitet og struktur i avslutningen. Kalv, risotto og fjærkre. 

Chanin Sanford & Benedict 2015California, USA, kr. 499,90 VP 8110801 (bu)
Konsentrert nese med toner av røde bær og et streif av krydder. Saftig i munnen med freshe toner av rips, rognebær og modne bringebær. Et hint av tanninbitt i avslutningen og lang juicy finish. Fint følge til fjærkre, men også til retter av kalv, indrefilet av storfe med lett friskt tilbehør. 

Chanin Bien Nacido Pinot Noir 2015California, USA, kr. 489,90 VP 7159101 (bu) 
Floral og noe syrlig rødbærsfrukt. Saftig munnfølelse med et streif av smørkaramell, bringebær og rognebær. God struktur og lang fresh finish. 

Chanin Sanford & Benedict 2015 ChardonnayCalifornia, USA, kr. 469,90 VP 8095601 (bu) 
Noe floral med aroma av smørtoner. Følger opp i munnen med smør, bakt sitrus* og vanilje. Rik og fyldig med lang ettersmak god syrlighet. Passer til fisk og skalldyr med rike sauser, helstekt kylling og kalkun. 

Et av mine første møter med en kjent biodynamisk vinmaker var Ted Lemon hos Littorai i 2013. Et fantastisk besøk hos en vinmaker som hadde jobbet mange år i Burgund og tatt med seg kunnskapen hjem til California. Han søker ikke å lage burgundviner, derimot så lager han pinot noir og chardonnay på burgundisk vis med Californisk terroir så naturlig som mulig. Mange bio produsenter tenderer å være litt mye av det gode men Ted er noe av det mest jordnære og avslappede man kan møte på i bio-bransjen. Dyrene på gården (hunder, katter og høner) flyr fritt rundt på eiendommen i godt selskap av Teds barn. Blomster og bier, rykende fersk kompost og en nedslitt bil som ofte huser både høns og katter på jakt etter mus og hunder på jakt etter høner. Et herlig sammensurium av dyr og natur. Og ikke minst, flotte viner. 

Wendling Littorai Piot Noir 2015California, USA, kr. 659,- VP 8164901 (bu) 
Litt tight og lukket på nesen når den ble smakt, men delikate bærtoner i munnen med et streif av tanniner. Fin floralitet og god fruktkonsentrasjon. Kun 48 flasker tilgjengelig. 

Littorai Sonoma Coast Pinot Noir 2016California, USA, kr. 519,30 VP 6943101 (bu)  
Delikat nese med toner av røde bær, hint av urter og et hint av pepperkrydder. Lett tanninbitt i munnen med friske urtetoner og struktur. Nydelig friskhet og lengde, flott saftighet. Kun 90 flasker tilgjengelig. 


Jay Christopher Somers ville egentlig bli rockestjerne, men livet ville det anderledes. Han har vært innom både filosofi-studier og ølbrygging før han til slutt landet i vinbransjen. Med lidenskap for burgundiske viner og et utgangspunkt som var det nest beste etter Burgund, nemlig Oregon i USA fikk han god hjelp til å sette opp sitt eget vineri J. Christopher. 1996 var første årgang, med innkjøpte druer fra naboen og vinene var utsolgt på et øyeblikk. I senere tid har han teamet opp med Ernst Loosen fra Tyskland som har hjulpet til økonomisk slik at Jay har kunnet kjøpe sine egne vinmarker. Vinene egner seg godt som følge til retter av fjærkre, svin og lettere kjøttmat. 

J. Christopher Nuages Chehalem Mountains Pinot Noir 2014Oregon, USA, kr. 399.- VP 2147501 (bu) 
Fruktig nese med et streif av friske urter. Saftig frukt i munnen mot bringebær og jordbær med god konsentrasjon og lengde. Flott syre og bløte tanniner. 

J. Christopher Dundee Hills Pinot Noir 2014Oregon, USA, kr. 399,- VP 2147701 (bu) 
Frisk i nesen med toner av rød frukt. Følger godt opp i munnen med delikate smaker av jordbær og et streif av skogbunn. Fast frukt og syrefrisk lang ettersmak. 

J. Christopher Williamette Valley Pinot Noir 2014Oregon, USA, kr. 345,- VP 2147601 (bu) 
Elegant nese med rike bær- og frukttoner og et hint av florale aromaer. Syrefrisk frukt i munnen mot røde bær, god struktur og bløte tanniner. God lengde og et hint av høstløv i finish. 


De Loach har over 3-tiår laget vin i Russian River Valley i California. Eiendommen er sertifisert biodynamisk og har siden 2003 blitt drevet av den kjente Boisset-familien som har mange prosjekter gående rundt om i vinverdenen. 

De Loach russian River Chardonnay 2015, California, USA, kr. 239,90 VP 4500301 (bu) 
Lett smørtung med toner av gule bakte epler og sitrus. God oppfølging i munnen med varm sitrus* og ristede nøtter, fin fruktkonsentrasjon med hint av kvedemarmelade og melon. Rike retter av fisk, helstekt fjærkre eller indrefilet av svin. De Loach Russian River Pinot Noir 2015California, USA, kr. 269,90 VP 6977501 (bu) 
Noe røde bær og et streif av jordtoner, syrlig frukt i munnen. God fruktkonsentrasjon mot jordbær og hint av pepper. Lang saftig ettersmak med god struktur. Magre retter av vilt, kalv eller sopprisotto. 


Mannen bak Bonny Doon Vineyard er Randall Grahm, også kjent som "the Rhône Ranger". Han forsøkte i 1979 i oppstarten å lage burgundiske viner i California, noe han etterhvert innså var et feilgrep. Derimot så fungerte Rhône-druene og italienske varianter veldig godt i hans lille krok av vinverdenen og i dag er vinene kjent som blender av ulike druesorter. Det gikk så bra at på et tidspunkt var Bonny Doon den 28. største vinprodusenten i USA. Dette var ikke Randalls ønske i utgangspunktet så han solgte unna mesteparten av businessen og fokuserte igjen på mindre kvanta og lettere viner med mye arbeid i vinmarkene. Det skal også sies at mannen har en spesiell sans for humor (I dig it). 

Bonny Doon Proper Claret 2014California, USA, kr. 219,90 VP 7948801 (bu) 
Intens aroma av mørke bær og frukter og noe krydder. Saftig og frisk frukt i munnen med et fast tanninbitt, smaker av lett syrlige solbær, bjørnebær og kirsebær. Godt krydderpreg i avslutningen og lang ettersmak. Bra pris! Her kan du ta frem det røde kjøttet og steke det bare bittelitte grann! 

 

* med bakt eller varm sitrus menes sitroner bakt i ovnen som går fra å være sitronsyrlige til å ha en mer sødmefull syrlighet.