hits

januar 2016

Har du en grnder i magen?

Det har gtt et r siden jeg startet min egen virksomhet og for feire det s tar jeg p meg enda mer jobb! Som blogger!


Helgens anbefaling. Denne vinen kan du lese mer om lenger ned p siden.

Spol tilbake til august 2014. Jenta som alltid foretrakk vre ansatt, det er jo tross alt veldig trygt og godt med fast lnn som kommer inn den 10e hver mned. Selvangivelse som man ikke engang trenger sende i posten. Mandag til fredag, vanlige kontortider, rutiner, faste oppgaver, you name it.

Det var ikke en spesiell dag jeg vknet og tenkte at: Yes, jeg skal starte for meg selv. Det kom gradvis over en 2 ukers periode, og med mitt ikke-eksisterende pokerfjeset gikk det ikke mange dagene fr sjefen lurte p hva som var i gjre?? Vips s hadde jeg sagt opp jobben jeg egentlig trivdes veldig godt i og hele verden ble snudd p hodet.

Mnedene frem til oppstart forsvant som dugg for solen, jeg jobbet som vanlig p dagtid, men kveldene og nettene var forbeholdt alt av forberedelser som skulle til for sette opp ens egen business. Domener skulle skaffes, nettsider utformes, epost konto ordnes, for ikke snakke om den mlla det er registrere et AS, skaffe regnskapsfrer og hundre andre ting.

Januar kom og gikk, jeg hadde mitt aller frste oppdrag 3 dager inn i frste arbeidsuke, og den flelsen jeg gikk hjem med den dagen var annerledes enn noen annen flelse jeg har hatt. Selv om jeg har holdt massevis av foredrag tidligere, var dette likevel litt en snn "ut av deg sjl" opplevelse. Det var businesskvinnen Liora Levi som holdt foredrag, ikke bare en innleid sommelier.

Det har vrt et begivenhetsrikt, for ikke snakke om lrerikt r. Alle menneskene jeg har mtt og blitt kjent med, stedene jeg har vrt, ting jeg har gjort som jeg ellers ikke ville hatt muligheten til. Jeg har tatt alle avgjrelser selv, bde riktige og gale, jeg tror jeg har lrt av mine feil, og gr n inn i 2016 (vel, snart februar 2016) med enda mer pgangsmot og tanker om hvordan ting skal gjres enn for et r siden. Poenget med denne artikkelen er at jeg nok ikke visste helt hva jeg gikk til, jeg hadde egentlig ingen plan B om det ikke skulle fungere, annet enn at det alltid finnes jobb i restaurantbransjen. Men allikevel tok jeg steget, og jeg vil oppfordre alle andre som har selv bare en bitteliten grnder i magen, til ta sats og kaste seg ut i det. Den som intet vger intet vinner, og gr det ikke, s har du i alle fall prvd.

Uansett. Har du kr 241,50 til overs denne helgen s synes jeg du skal ta deg en tur p Vinmonopolet kjpe med deg en flaske av:

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2013, California, USA, kr. 241,50. VP 3521401 (BASIS Kategori 6)
Konsentrert duft av norske jordbr og lette kryddertoner som flges godt opp i munnen. Nykvernet pepper, grnne urter og smrkaramell henger igjen i munnen,lenge! En suveren pinot noir fra California til en god pris som du kan nyte alene, i selskap, uten mat eller med mat av sorten lettere kjttretter som kalv, fjrkre eller svin.

Lykke til og god helg!!

One night in Bangkok...

...er altfor lite! Her trenger man minst en uke. Men har du 3 netter kommer du et stykke p vei. I Bangkok kan du bo akkurat s billig eller dyrt du vil. Uansett hvilket av alternativene du velger kommer du likevel bedre ut av det konomisk enn samme standard i vesten.


Bangkok by night


Et veldig enkelt, rent og helt greit rom midt p Khao San Road fr du til rundt 200lappen pernatt for 2. Har du lyst til unne deg en natt badet i luksus, fr du dette til under 2.000 kr per natt, og da snakker vi luksus som du aldri vil oppleve maken til i Europa eller Amerika. Interirmessig kan vi nok matche Asia, men servicen og srlig mten du blir behandlet p finner vi ikke i vr del av verden. Frokostbuffeene er endelse og fylt med retter fra alle verdens hjrner. Hotellene caterer tross alt til internasjonale gjester og nsker fylle enhver gjest sitt behov og smak. Sunday Brunch er et godt innarbeidet konsept og hotellene forsker overg hverandre i luksurise ingredienser. S langt er Champagne brunchen p Anantara Siam Bangkok (tidligere Four Seasons) den beste jeg har prvd s langt.


P Khao San Road fr man tak i mye spesiell snacks, skorpioner populrt for tiden.


Mye rart se p kveldstid i Bangkok, alt man trenger for bygge bar er stoler og en kjerre.


Los Angeles er ikke alene om vre englenes by, Krung Thep, det thailandske navnet p hovedstaden betyr det samme. Og om byen ikke er fylt med engler s er den i alle fall fylt med mennesker av alle slag fra hele verden. Bangkok og omegnteller ca. 17 millioner mennesker, give or take, og er en av klodens mest folkerikebyer.Noen must i byen er selvsagt Wat Pho, eller "Temple of the Reclining Buddha", som er en av byens strste tempelomrder. Dette er ogs massasjens mekka i Thailand, tempelomrdet var ment til tjene som et sted der vanlige folk kunne f en utdannelse. Massasjeterapeuterherfra nyter hy respekt og skilter gjerne med vitneml p veggen. Et besk her er absolutt verdt den lille tiden du str i k. Massasjen er gratis da de som utfrer den holder p med utdannelsen sin og trenger trening. P omrdet finner man i tillegg til mer enn 1000 statuer og bilder av Buddha ogs "The Reclining Buddha" som er Thailands lengste. Statuen mler 46 meter og er dekket med bladgull.


Massasje fr man overalt i Thailand, gjerne ute p gaten i friluft


Elven Chao Phrayarenner gjennom byen og kjenner man for litt bris i all fuktigheten er det deilig med en liten bttur p elven. Det koster en slikk og ingenting og det finnes utallige stoppesteder underveis.

En annen opplevelse er det bermte Chatuchak Weekend market som ikke bare er pent i helgene, men hele uken. De mer enn 15.000bodene markedet bestr av er dog ikke alle pne hver dag. Men selv p en tirsdag er det nok velge mellom. Her finner man alt fra sandaler til kjledyr og alt som kan tenkes der i mellom. Om man liker prute kan man boltre seg godt her, men endel selgere har ftt nok av gjerrige turister og har fixed price. En av mine guilty pleasures er at jeg er helt gal etter servise, og p Weekend Market finnes en liten butikk midt i kaoset som selger nydelig hndlaget keramikk servise. Shver gang jeg er i Bangkok griper jeg sjansen til supplere.


Kjtt, fisk, skalldyr, fjrkre, grnnsaker, plastblomster, blomster, vintage klr...


...nye klr, bestikk, keramikk, statuer, antikviteter, kjledyr, sko and on it goes....


Det finnes flere flytende markeder i byen, men det mest kjente krever at man str opp fr solen og kjrer i nrmere 2 timer for komme frem. Jeg har selv aldri beskt dette da jeg foretrekker slippe og st opp i otta p ferie om jeg ikke m. Og jeg tar heller en tur til et av de mindre, men mer lokale markedene. Her finner du fler tips til flytende markeder i byen.Men generelt sett er det beste bare ta bena fatt og rusle rundt i Bangkoks gater. Det er liv og rre overalt, thaierne spiser nesten konstant. Du ser dem alltid sitte, st eller ligge med en skl mat i hnden. Allikevel er de tynne som aspelv. I gr s jeg en "bumper sticker" hvor det stod: EAT RICE, potatoes makes your butt big! Mtte smile, kanskje vi burde spise mer ris hjemme ogs.


I Thailand spises det konstant.


Har du ikke ftt nok shopping p Weekend Market, s er det alltids kjpesentrene. Og de er det mange av. Dersom man er ute etter merkevarer som kanskje ikke er av helt ekte opprinnelse er MBK stedet g. Senteret ligger midt p Siam Square og er enormt. Dette erogs stedet kjpe kamerautstyr, genuint vel og merke. Thailands strste forhandler av bla Canon holder til her. Foto File ligger i 1 etg.

Vil du derimot ha the real thing og er villig til betale for det s er Siam Paragon, Siam Discovery og Central World rett p andre siden av veienfor MBK, her finner man alle de store motehusene samt kjeder som vi kjenner hjemmefra som Mango og Zara. Bangkok har en liten trillion kjpesentre og en rekke av dem ligger langs Sukhumvit, som m vre en av verdens lengste gater. Heldigvis gr BTS skytrain over gaten og ofte er det enklere ta seg rundt med denne enn taxi. Drosjene er billige, men det er konstant trafikkork og en kort strekning kan fort ta en time i bil og 10 minutter med skytrain. Vil man oppleve Thailand p mer rustikk vis kan man alltids ta tuktuk, men disse kjrer ofte som villmenn, tar skyhye priser og man kan fort bli sittende i trafikkork, med tanke p all trafikken her s er eksosnivet forholdsvis hyt og luften er ikke den beste puste inn der man sitter i de pne kjretyene.


Tuktuk sjfrene vet ta seg betalt


Etter lange dager med sightseeing, shopping og people watching kan det anbefales se Bangkok ovenfra. Byen har en mengde skybarer hvor man kan nyte cocktails eller middag ute i det fri, hyt over byen. Et par anbefalinger er skybarene p Banyan Tree (Vertigo), Lebua State Tower, Cielo og Above Eleven. Sistnevnte skilter med at de serverer spennende peruansk-japansk mat. Kanskje var jeg uheldig, men risretten jeg fikk minnet lite om verken Peru eller Japan. Pisco Souren jeg fikk servert derimot, var det ingen feil p, og selv p en sndag var det topp stemning, bra musikk og mye folk. Er man frst her s er det bare f minutters gange til Soi 11, en av Sukhumvits uttalige sidegater. Og Soi 11 er for mange the place to be. Det er liv og rre og p Oscar's Bistro strmmer expats og turister til for mat og festlig lag. Rett over veien og noen etasjer opp ligger Levels Club som p onsdag, fredag og lrdag er helt hela i taket. Sndag er ladies night og vi jenter fr 3 bonger til klissete cocktails p veien inn.

S til maten. For ekte thaimat, servert p thai vis, dvs bord, stoler og tallerker er av plast, prv Suda som ligger p Sukhumvit, Soi 14, ved siden av Radisson. Restauranten har vrt en favoritt hos SAS kabinpersonalet i en rrekke og maten er intet mindre enn himmelsk. Mer uformelt blir det ikke. Vil du derimot teste ut thaimat p eksklusivt vis, er Sra Bua by Kiin Kiin vel verdt et besk. Smaksmenyen tar deg med p en kulinarisk reise gjennom Thailand og av de 13 rettene var "warm lobster with frozen red curry" og "wagyu beef salad and spicy marinade" mine absolutte favoritter. Dyrt, men vel verdt det om man elsker mat! En av initiativtagerne er den danske stjernekokken Henrik Andersen, han eier og driver Kiin Kiin i Kbenhavn som er verdens eneste thairestaurant med Michelinstjerne.


Varm hummer med frossen rd curry og waguy spicy biffsalat p Sra Bua - oh salighet!


To nye bra steder jeg fant i denne gangen var Divana Day Spa og Mango Sticky Rice butikken. Massasje fr man som sagt hvor som helst, men om man har lyst p litt luksus flelse i stedet for ligge p rekke og rad sammen med resten av Bangkoks turister, der massasjedamene er mer opptatt av sladre enn massere, er det greit finne et dagspa. Du blir plukket oppp BTS stasjonen Thong Lo og behandlingene er kjempebra. Den lille thaidama som masserte meg hadde monsterklyper. Jeg liker ikke snn suppete kosemassasje, det fr vre litt kraft i grepet, men her gikk jeg nesten ut med blmerker. Men det er bare gi beskjed s tilpasser de trykket. Opphentingsplassen l rett utenfor Mangobutikken fikk jeg beskjed om, og fikk meg en god latter da det var akkurat det det var, en butikk som solgte mango (og annen frukt), jeg hadde selvsagt forventet kleskjeden. Men her selger de da alts den desidert beste Mango Sticky Rice jeg har smakt, og det var jeg tydeligvis ikke alene om synes, her handler Bangkokfiffen, mannen i gata, den fattige mannen i gata og koreanske smjenter.


Asiatiske smjenter posere foran alt!.KnallgodMango Sticky Rice nytes gatelangs.


Alt i alt s er Bangkok en enestende by som jeg stadig vender tilbake til. Mangfoldet og mylderet er byens sjel. Enten hater man det eller s elsker man det!!

#reise #bangkok #thailand

Skilpaddeya

Tao betyr skilpadde p thai. Og navnet er ganske passende p ya som ligger nord for Koh Samui og Koh Phangan i Thailandbukta. ya er kjent for vre en av Thailands mest populre dykkedestinasjoner hvor skilpadder ikke er et uvanlig syn.

komme seg til ya kan vre litt kronglete. Det enkleste er fly til Koh Samui og derfra ta bten via Koh Phangan. Ellers m man komme seg til Surat Thani og derfra ta bten via Samui og Phangan. Alternativt om man kommer fra Bangkok s er det buss/taxi/minibuss i 7 time til Chumpon og bt herfra i 2 timer til. S skal man beske Koh Tao er det greit ha en ukes tid p seg i alle fall.

Frste gang jeg beskte Koh Tao for 11 r siden var det fremdeles et forholdsvis rolig sted, hvor man kunne oppdrive en fest, men man var ofte alene p strendene og ta seg rundt p ya var et kunststykke p moped, veiene var forferdelige. Men man kan alltids ta en longtail bt ut til de forskjellige strendene. Et besk p Koh Nang Yuan som ligger utenfor nordvestsiden av ya og bestr av et par bittesm yer som er forbundet med hverandre via en liten sandbanke, er obligatorisk.

I dag ser ting annerledes ut, det er blitt en partyy, med lav snittalder og "pub crawl" annen hver dag langs Sairee Beach. Heldigvis er det fremdeles noen strender som er forholdsvis rolige s man kan gjemme seg bort om man vil. Men det er klart at med partyfaktor og mye mennesker, blomstrer restaurantlivet og sledes har man i alle fall et stort, og godt, utvalg av restauranter. I tillegg til thai finnes fransk, italiensk, sushi, meksikansk og en drss med internasjonale restauranter som serverer litt av hvert. Minefavoritter ble thailandske Su Chilimed ekstremt spicy thaimat, gi beskjed om du har en tander gane.Italienskinspirerte Sairee Sairee, pizzaene er suverene og de serverer bde biff og andebryst perfekt stekt.Og franske Le Petit Palace, har du ikke prvd galettes og tartines s anbefales begge, her serveres forvrig mye spennende flaskel, til og med et par stykker fra Lervig.

Fant drmmebungalowen p stranden, til en forholdsvis hy pris for Thailand vre, men sove og vkne opp til blgebrus er verdt hver eneste baht. Krystallklart vann og palmesus er musikk i mine rer. En vannmelonshake i hengekya p verandaen og jeg er solgt. P Sairee Cottage har de ogs dykkekurs p alle niver.

Jeg elsker fargespillet i solnedgangen, uansett hvor jeg er. Og p Koh Tao er den ene solnedgangen vakrere enn den andre.

Livet er ikke s hardt nr det man m passe seg mest for er sm firfisler og "fallende kokosntter", sistnevnte kan i og for seg kan vre ddelig nok.

#reise #thailand #kohtao

En foodie's bekjennelser...

Frem til jeg var 24 kunne jeg knapt nok koke et egg og interessen for mat var ikke veldig stor. Men min fantastiske lillebror ga meg den aller beste gaven jeg noensinne har ftt til min 25-rsdag. Boken "Gourmet for begynnere" av kokken yvind Hjelle. Og dette ble starten p mitt liv som foodie.

Mat m vi ha for overleve, og mange ser dette kun som et ndvendig onde. S veldig, veldig trist synes jeg. Det finnes s utrolig mye god smak, i grnnsaker, i fisk, i kjtt, i bakverk og stsaker, listen er uendelig. I Thailand er hver eneste rett en smaksbombe. Det brukes friske urter, mye limesaft, utrolig sterke chili og fiskesaus i stedet for salt.

Bde pad thai (stekte nudler) og fried rice (stekt ris) kan vre kjempegodt, men i dag blir det en liten oppvisning i noen av mine favoritt thairetter. Og et par deilige rieslinger jeg skulle nske jeg hadde tilgjengelig her nede n.

Nordst i Thailand finner vi provinsen Isan, maten herfra er ofte ekstra sterk og fr svetten til bryte frem hos selv den mest hardbarkede thaier. Laab gai (sterk kyllingsalat) var mitt frste mte med mat herfra og jeg var solgt etter frste munnfull. Her stekes finhakket kyllingfilet og blandes med rdlk, enten mynte eller koriander, mye limesaft, chili og malte riskorn (dette trekker til seg vesken).

En annen innertier er Nua nam tok (beef waterfall) noe den kalles fordi man rett og slett svetter som et fossefall nr man spiser de lett stekte biff strimlene sammen med rdlk og mynte. Chili og lime er selvsagte ingredienser og gjr retten bde sterk og syrlig. Dessverre er kvaliteten p storfekjtt sjelden den beste i Thailand og dette er en rett man sjelden ser p vanlige restauranter. Stort sett de som spesialiserer seg p mat fra Isanprovinsen som tilbyr denne.

Krung keng (stir fried curry) er en type curry, og det er ikke overalt man fr til bestille den. Thai er et utrolig komplekst sprk og om man ikke har rette trykket p bokstavene vil thaierne se dumt p deg og ikke forst hva det er du spr etter. Smakene er nydelige og kokosmelken gir en kremet fylde. Curryen har som regel en guloransj farge og er fylt med grnne langbnner, lk og kylling, sjmat eller svin etter nske. Om du ikke er s veldig sulten kan du bestille de fleste rettene "over rice with egg". Da fr du en litt mindre porsjon, ris p tallerkenen og et stekt egg p toppen.

Keng keowan (grnn curry) er jo en klassiker de fleste har smakt i Thailand og vil du ha noe erketypisk thai s er dette retten velge. Grnnsakene varierer etter hvem som lager den og type protein velger man selv. Men den forholdsvis krydrede curryen har kraftig smak og selv liker jeg den best med kylling. Det finnes en enda mer kremet variant hvor det brukes kokoskrem i stedet for kokosmelk og selve curryen kokes inn slik at den fr en enda fyldigere konsistens og smak.

Yam won sen talay (sterk sjmat salat med glassnudler) Blekksprut og kongereker i skjnn kombinasjon med lk, tomat og selleriblader ligger badet i en syrlig og ofte VELDIG sterk klar saus. Glassnudlene i seg smaker ikke s veldig mye, men de gir litt mer konsistens til retten. Er du ikke s vant til sterk mat s gi klart utrykk for det nr du bestiller dette.

Om du er like glad i thaimat som meg s vil du kanskje spise thai til frokost ogs? Det gjr jeg ofte og da blir det som regel nudelsuppe med kylling. Suppen i seg er ganske kjedelig, men med litt chilipulver og prik nam plah (fiskesaus med ferske chilibiter) smaker den helt topp. Ellers er rissuppe og thaiomelett ogs gode thailandske frokostalternativer.

Mamuang kao niaw er den beste desserten jeg kan f i Thailand. Veldig mye av de lokale dessertene er litt for ste og klissete etter min smak, men dette er en liten bit av himmelen p en tallerken. Fersk mango serveres sammen med "sticky rice" (klissete ris) som har ftt koke sammen med kokosmelk, en dsj kondensert melk, sukkerlake og en liten klype salt. Toppen av lykke her er nr denne seige massen fr et dryss med ristede sesamfr p toppen.

Ble du sulten og har lyst til lage thaimat hjemme kan jeg anbefale to bker som jeg selv ofte bruker. "Tid for Thai" skrevet av Yngve Ekeren, tidligere matskribent for Aftenposten, n har han egen matblogg. Og s er det s klart "Thaimani" som har litt mer avanserte retter skrevet av superkokk Terje Ommundsen som driver en av Oslos desidert beste thairestauranter Plah.

Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Bernkaseler Riesling Kabinett Feinherb 2014, Mosel, Tyskland, kr. 199,80. VP 3594501 BU
Med duft av hvite blomster og stenfrukt har denne vinen en deilig restsdme i munnen hvor den smaker av aprikoser, akasiehonning, rambutan og en myk kremethet. Subtil syre og lang finish. Suveren til spicy mat.

Geil Sabrura Riesling 2014, Rheinhessen, Tyskland, kr. 149,90. VP 3399401 BU
Mango, hint av honning, aprikoser og tropisk hvit frukt preger bde nesen og smaken. Fin og frisk riesling med nydelig sdme i avslutningensom passer supert til krydret asiatisk mat, men ogs til sushi og salt lam (pinnekjtt).

#reise #thailand #thaimat #mat #hvitvin #riesling

The best kept secret!

Om det er mine delvis israelske gener, eller om jeg bare er frsen vet jeg ikke, men nr det blir januar mned og snen laver ned, kjenner jeg at det klr i reisefoten. S da var det bare booke flybilletter til Thailand. Vin er ikke det man forbinder med "smilets land", men maten her er til d for!


Det finnes fremdeles steder i Thailand hvor turismen ikke har ftt ordentlig fotfeste

Jeg, som mange andre, gjorde feilen av kun bestille fried rice, pad thai (nudler) og vesterlandsk mat under mitt frste besk i Thailand. Og kom naturlig nok hjem med en flelse av at: Tja, thaimat var da ikke s spesielt eller godt. Men det finnes et utrolig mangfold av smaker og retter om man bare tr dykke litt dypere i menyen. Flg med p bloggen frstkommende mandag, da blir det info om og bilder av mine favorittretter.

Phuket er Thailands strste y, men den er forbundet med fastlandet via Sarasin-broen p yas nordspiss. Vi befinner oss p Thailands vestkyst i Andaman-havet. Det er mange steder her jeg ikke har noen lengsel etter beske, men et par perlerfinnes fremdelessom ikke er kjent for alle. Har vrt litt i tvil om jeg faktisk vil dele dette tipset, jeg har elsket denne restauranten i mer enn et tir og er alltid livende redd for at den plutselig en dag vil vre borte.


Natural Restaurant i Phuket Town

Natural Restaurant (og denne gang blir det ingen linker, dette tipset fr de som virkelig elskerthai-mat finne frem til selv) ligger i Phuket Town, langt unna strendene og turistinfernoet. Om man ikke kan veien selv er det nesten umulig finne frem til. Det kan virke som om den har et helt annet navn p thai for jeg har fremdeles ikke mtt en eneste taxisjfr som vet hva jeg prater om nr jeg sier "Natural Restaurant".

Bygningen i seg er suveren, den er bygget av tre, og totalt er det vel kanskje s mange som 8 niver. Og jeg sier niver, for det er ikke etasjer, det er en liten utstikker med et par bord her, s gr man opp et par tre trappetrinn s er det en liten plattform der og snn fortsetter det. Det er ingen vinduer og det er hyt under taket p de verste nivene s herlig frisk bris gjennomstrmmer restauranten i tillegg til alle viftene som er plassert strategisk rundt om. Hele fasaden er dekket av grnne planter og orkider og det "naturlige" er et gjennomgende tema, overalt er det blomster og vekster. Men ogs ting og tang er det mye av, selvsagt de obligatoriske thai ornamentene i stein, tre og til og med plastikk. Buddhaer i alle varianter, dyr og andre skapninger, en liten fontene her, ett fossefall der. De fleste bord og stoler er laget av tre, mange av bordene er gamle Singer symaskin bord, men innimellom er det ogs et sett plaststoler. Noe av de mest iyenfallende ved restauranten er de gamle tv-apparatene som er gjort om til akvarier fulle av tropiske fisker.


Mat og drikke serveres i luftige og grnne omgivelser p Natural

Men selvom atmosfren her er helt fantastisk er det maten som gjr at jeg aldri kan beske Phuket uten en tur innom Natural. Det er gjerne det frste og det siste jeg gjr p reisene mine. Her fr man virkelig smaken av Thailand servert. spise "thai-style" innebrer at det bestilles inn en brte med retter og s deler man. Det er alltid lurt vre minst 3-4 personer nr man gr hit for det er s mange retter man simpelthen m bestille at det vil vre altfor mye mat til overs om man ikke har noen dele med. Og her er det ikke vin som gjelder, enten er det Singha, det aller beste thai let iht min smak, eller frukt smoothies. Min favoritt er mango shake, og det er kun ren mango, is som knuses til sorbetlignende konsistens og litt sukkerlake som utgjr denne super freshe smoothien.


Mangoshaken smelter i munnen mens man beskuer fiskene i "akvariet"

Sammen med 3 venner viste vi drosjesjfren vei og til min lettelse var restauranten fremdeles p plass. Normalt sett anbefales ikke restauranter med bilder av maten, men akkurat i dette tilfellet er det til god hjelp, menyen er enorm. Et hav av retter ble bestilt inn og i Thailand kommer stort sett maten inn fortlpende nr den er klar. Om hver og en bestiller sin egen rett s er det sjelden man spiser samtidig. Med et skeptisk ye til de r rekene som kom inn, ble den ene retten etter den andre ble lovprist av de to nykommerne ved bordet, selvom et par av de nok var i sterkeste laget for vr venn "uncle Morty". 14 retter senere var vi alle mette, svette og s fornyd at det kun ble n dessert p deling til alle. Mamuang kao niawkan du lese mer om p mandag.


R reker med ekstremt sterk saus gikk ned p hykant, etterfulgt av fjrkre, sjmat og kjtt i diverse utfringer


Det skorter ikke p ting se p i restauranten

#thailand #reise #mat

Nr nettene er lange...

Dagene er korte, mrket har fremdeles overtaket. Det har lavet ned mange steder i helgen og deler av landet er dekket med sn. Selvom nordmenn elsker fylle ryggsekken med appelsiner, kvikklunsj og kakao, spenne p seg skiene og tilbringe store delerav dgnets timer i lyslyper og skibakker, s er det ogs en god del av oss som ikke er like glad i "det hvite gullet".


Jeg er en av dem som mye heller krller meg sammen i godstolen foran peisen med en god bok n nr vinteren er p sitt strengeste. Og tro det eller ei, det finnes fremdeles hytter rundt om som ikke har nettilgang hvor man koser seg med bker, spill og ukeblader fra 90-tallet.

Denne uken er det ikke en spesifikk vin jeg har lyst til anbefale, men heller kunnskapen om vin. En av Norges dyktigste vinbloggere (den aller beste i 2014 faktisk) har skrevet bok. Gunnar Skoglund er "forsikringsagent" p dagtid, men nr klokken slr 17.00 forvandles han til en munnrapp, morsom og usedvanlig dyktig skribent. Han skriver om vin p en usnobbete, jordnr og vittig mte hvor de aller fleste som noensinne har bestilt en flaske vin vil kjenne seg igjen.

Har du lyst p gode tips til hvordan bestille vin p restaurant eller lre litt mer om vin generelt, s garanterer jeg mange underholdende timer i godstolen med denne boken. "Husets Vin"er f kjpt i alle bokhandler, men for en ekstra god pris kan du bestille den i Tanums nettbokhandelher.

God fornyelse!

London calling!

Det er januar og det er salg overalt. Hos bde SAS og Norwegian har vi fremdeles noen dager igjen av rets strste salgskampanje og min anbefaling er London!



The Eagle i Farringdon


En god venninne har akkurat flyttet over med familien og jeg er s heldig ha stende invitasjon til ta turen over nr som helst. Da er det greit med billige flybilletter. For alt annet i London er dyrt, spesielt n med pundet i nrmere 15 kroner!!

Men, salg er det jo ogs i London, og nr man frst er p tur er det ikke bare shopping som gjelder. Det er matopplevelsene som str i hodet p meg. S viktig er disse at det brukes mye energi p research bde i forkant og underveis nr det kommer til bra spisesteder. Og dette innebrer overhodet ikke at alle mltider skal inntas p Michelin stjerne restauranter. Gjerne det ogs, men det dreier seg om god mat, deilig drikke og fine opplevelser. Og det er et par av disse jeg vil dele med dere.


Inget London uten de rde telefonkioskene. Nyetimber er en av Englands aller beste musserende viner.


I Londons nordvestrehjrne finner vi omrdet Farringdon, enbydel jeg aldri hadde hrt om fr en "fellow-Levi" anbefalte stedet. Og direkte fra flyet med koffert p hjul trillet venninnen og jeg nedover langs Farringdon Street p leting etter pubenThe Eagle p som skulle ligge et eller annet sted i denne gaten p hjrnet av Baker's Row. Da vi endelig kom frem var det fremdeles en time til pning og etter en nlende bekreftelse fra kokken p at vi kunne sette igjen kofferten (vi lovet at den ikke inneholdt uhumskheter av noe slag), ruslet vi et par gater til fr et herlig lite matmarked penbarte seg. Og det var mer enn som s, Exmouth Market er en lang gate full av sm designbutikker, ting og tang, en av de kuleste "Barbershops" jeg har sett, kafer, barer, en koselig liten vinbutikk og en rekke spennende restauranter. Matmarkedet, som oppviste mat fra alle verdens hjrner settes opp hverdager til lunsj mellom ca. 12 og 15. Synd vi allerede skulle spise, men vi var sultne, og kl. 12 sharp var vi p plass igjen p The Eagle.


Saftige plser med lk og potetmos som smelter p tungen.


Menyen er skrevet p tavler over disken hvor man bestiller og betaler. Maten lages rett for ynene p deg og enorme fat med salater og raguer fr tennene til lpe i vann. Her er det store porsjoner, traust og god mat, det er uformelt og ikke et bord eller en stol i lokalet er like. Ti minutter over 12 var detproppfullt og ingenledige seter oppdrive. Ingenturister i sikte, vi hadde virkelig truffet p den lokale puben. Love it! OBS, det er vanskelig bestille bord her, og mottoet blant de ansatte er: "Dette er en pub, p puber bestiller man ikke bord, kom tidlig eller kom sent."

En annen fantastisk opplevelse varCoya. Denne restaurantenkom jeg egentlig over i Dubai for noen mneder siden. Peruansk mat er det nyehotte. Ut med det nordiske kjkkenet, det er ceviche og pisco sour som gjelder. Middagenp restaurantens Dubai-avdeling var en av mine desidert beste restaurantopplevelser noensinne. Kombinasjonen av et spennende lokale, atmosfren, maten og ikke minst servicen gjorde at det ikke var tvil om hvor jeg nsket ta med mine 12 sommelier venner som ogs var i London samme helg. Vi gikk for "Sunday brunch", et konsept som jeg hper snart lander ordentlig iNorge, og det var bare lene seg tilbake. Frst en runde med pisco sour s klart, deretter kom maten inn i puljer.


Rlekre Coya i London. Det serveres freshe pisco sour til aperitiff.


Det er fast meny p sndagene til skarve 36 pund. Eller oppgrader til 59 pund og da fr du servert ubegrenset med Champagne under mltidet. (OBS: dette gjelder egentlig for maks 10 personer, vi tok en liten spansk en her og delte oss p to bord). Ogs her er lokalet superlekkert, maten var minst like god som i Dubai, om ikke bedre. Personalet var suverene, selvom vi hadde et lite uhell med en pisco shower, i stedet for en pisco sour. Mens servitren stakkars var knust, tok vi det med knusende ro, bare trke genseren under hndtrkeren p toalettet, snt kan skje den beste. Skal du hit, book bord i forveien og srg for at du IKKE GR GLIPP AV "The Chiliean Seabass", den er intet mindre enn himmelsk.


Minst 1 pisco sour m til sammen medceviche p tunfisk.


"The Chilean seabass"-retten tilberedes av servitren ved bordet.


Bon voyage og god helg!

rets frste "Must have"!



Godt nyttr alle sammen, det er nytt r og nye kr! Fredag denne uken har Vinmonopolet rets frste nyhetsslipp. Og for dere som er glad i Burgund er dette en liten forsmak p Burgund-lanseringen i februar. Det slippes nemlig et godt knippe viner fra Domaine Michel Lafarge som anbefales p det sterkeste. Bde de rde og de hvite er fortreffelige, og man trenger ikke kjpe de aller dyreste for f med seg et kupp.

Vinene finnes kun i sm kvanta og de er alle i bestillingsutvalget s her er det om gjre og komme frst til mlla. Her er noen av mine favoritter.

Har du lyst til lese mer om Domaine Lafarge og resten av vinene som ble smakt, kan du gjre dette i artikkelen min p nettsidene til Norske Vinklubbers Forbund.

Lp og kjp!!

Bourgogne Passetoutgrain L'Exception 2012, kr. 259,90. VP 3653001
Dufter mye og spicy, sort pepper og krydrede florale toner. Friske frukttoner med rde br og god saftighet og fruktkonsentrasjon. Sitter lenge med dette spicy touchet i finish. Supert til hvit fisk og fjrkre. Utrolig fresht.

Bourgogne Pinot Noir 2012, kr. 289,90. VP 2150001
Fyldig og rik duft av sort pepper og saftig brfrukt og krydder. Super fresh med fantastisk fruktkonsentrasjon og utrolig god lengde. Sitter som et skudd. Ingen tanniner snakke om.

Volnay 1er cru Clos du Chteau des Ducs 2012, kr. 839,90. VP 3652901
Monopol vinmark. Fyldigere duft med mye rde br, men ogs syrlige bjrnebr. P smak er den nesten eterisk, den flyter rundt med englevinger og bader i munnhulen (innser at jeg nok ble litt vel ivrig der). Sitter lenge og er s delikat at jeg nesten skriker etter mer. Saftig, saftig med nesten et lite saltpreg i finish.


Har du fremdeles ikke abonnert p bloggen kan du gjre dette ved registrere epostadressen din i feltet for "abonner via epost" lenger ned til hyre p siden. Da fr du ferske blogginnlegg rett i innboksen :)

#vin #burgund #michellafarge