hits

Bok

SM for vinkelnere!

Midt i pinsen var det duket for svensk mesterskap for vinkelnere p Grand Hotel i Stockholm. Og av de 8 dyktige kandidatene var det til slutt Fredrik Lindfors fra Grand Hotel som gikk av med seieren og som fr smykke seg med tittelen Sveriges beste sommelier 2016.

En lang dag med veldig mange momenter bde i semifinale og finale var over og endelig var det tid for hste heder og re etter lang tid med blod, svette og trer over bde teoribker og vinflasker. 

En kort oppsummering av hva kandidatene mtte gjennom skal dere f. 

Semifinalen bestod av den sedvanlige teorien, blindsmaking skriftlig og deretter mat og vin i kombinasjon, blindsmaking av brennevin samt sette opp en vinliste til en topp restaurant. 

Finalen var todelt hvor kandidatene frst hadde 24 minutter totalt til gjennomfre 5 moment. Til begynne med nsket to gjester et glass Champagne hver. Her var trikset at flasken var utstyrt med agraff i stedet for vanlig champagnekork med stltrd. (Agraff er en stopper lignende en jern som ble brukt tidligere) Deretter var det dekantering av en flaske australsk rdvin som skulle fordeles likt p 6 gjester, minuspoeng for gjenstende vin i karaffelen. Mat og vin i kombinasjon bestod av identifisere 4 ulike oster og deretter anbefale en portugisisk vin til hver av disse. Neste moment bestod i rette en liste med drikkevarer hvor utvalgte ingredienser i cocktailene var feil, det var tullet til rganger med viner og alkoholprosent i l. Helt til slutt kom et overraskelses moment hvor to av jurymedlemmene kommer opp p scenen og ber om 2 glass hvitvin. Kandidaten mtte pne en flaske vin med voksforsegling. Dette er i utgangspunktet en forholdsvis "messy" operasjon i seg, men under voksen viste det seg vre en skrukork noe som mildt sagt er "mot normalt", her burde det ringe en bjelle hos kandidatene. I tillegg var vinen blitt infisert med bakterien TCA som gir korklukt og smak. Dette er vel et av de mest utspekulerte momentene jeg noensinne har vrt vitne til. Dersom kandidaten ikke oppdaget at vinen hadde feil ville de miste alle poeng fra denne oppgaven. 

Etter at alle 3 finalister hadde vrt gjennom ovenstende var det tid for en kort felles finale der de fikk tildelt hvert sitt stbord p scenen og en liten whiteboard. Frste oppgave besto i finne fellesnevneren til 3 drikkevarer som ble servert, alle hadde ulike farge og ble servert i ulike glass. Det de hadde til felles var at alle tre varianter var forskjellige varianter av den japanske risvinen sake. Deretter var det igjen tid for bildespill der utsnitt av vinetiketter fra viner fra hele verden ble fremvist p storskjerm. Hver kandidat skulle skrive produsent og opprinnelsesland p sin whiteboard. Siste oppgave var en morsom en som brakte jubel og applaus blant publikum. Alle tidligere svenske mestere skulle gjenkjennes og kandidatene mtte ogs skrive ned hvilket r de respektive hadde vunnet. 

En kort samling av juryen fikk raskt frem resultatet av dagens strabaser og kunngjringen av pallplassene ble annonsert av dagens konferansier, verdensmester for vinkelnere i 2007, Andreas "Fantomet" Larson. Det ble som sagt 1e plass til Fredrik, Frida Hansson fra Babette p 2e og Maya Samuelsson fra Vinkllan tok 3e plass. De to frste deltar i Nordisk mesterskap for vinkelnere i Kbenhavn i oktober. Gratulerer alle sammen, og lykke til videre. 

#fredriklindfors #fridamhansson #mayasamuelsson #svenskasommelierfreningen #sommelier #vinkelner #swesomm #sommeliersm2016

And we have TWO winners!

Det rlige mesterskapet for vinkelnere gikk i kveld (sndag) av stabelen p Latter p Aker Brygge, og vi har ftt en ny Norgesmester. HENRIK DAHL JAHNSENhalte seieren i land foran Francesco Marzola og Simon Zimmermann.I tillegg fr unge sommelierspirer bryne seg i Junior Wine Awards. Her var det KRISTOFFER AGAsom stakk av med seieren.


Henrik Dahl Jahnsen tok seieren i Vingruppen Norsk Vinkelnermesterskap 2016


Henrik er ogs Norges kandidat til rets VM som gr av stabelen i Argentina i april.(Reportasje flger selvsagt herfra ogs)

rets kamp var lang og tff for deltagerne. Merete B, kjent for mange som DNs vinjournalist, er konkurranseansvarlig og har lang erfaring fra konkurranser som NM, Nordisk, EM og VM. Det lage konkurransen er i seg en utfordring, du m vite mer enn deltagerne om ethvert tema omhandlende mat og drikke (ikke bare vin) og hele tiden finne p nye overraskende elementer slik at kandidatene virkelig fr noe bryne seg p. I r var det 9 sommelierer som stilte til dyst.


Her er rets NM kandidater. Foto: Marius Viken


Dagen sparkes i gang med en teoriprve med 60 sprsml som skal besvares i lpet av en time, nivet var hyt med ekstremt vanskelige sprsml hvor selv sprsml om kinesiske viner fikk plass.Deretter var det skriftlig blindsmaking av to viner p 12 minutter, vinene viste seg vreen Sancerre og en vin fra Jura. Her foregr en sensorisk analyse av hver vin som skal resultere i en skriftlig konklusjon om hvor vinen kommer fra, hvilken druesort den er laget p, rgang, kvalitetsniv og priskategori. Hyeste poengscore gr videre til semifinale, hvor de praktiske evnene skal testes. Semifinalen bestod av servering av musserende (prosecco) der man selvsagt ogs skal anbefale en matrett til, samt at den skal presenteres p rett sett. I tillegg skulle et vinkart korrigeres for feil.

Kun 3 stykker gr videre til finalen. Og i r ble disse:Francesco Marsola fra Colonialen Restaurant i Bergen, Henrik Dahl Jahnsen fra Blgen & Moi Ny Hellesund, og tredjemann var Simon Zimmermann fra Tekehtopa.


rets NM finalister, Simon, Francesco og Henrik


Finalen tar plass p storscenen p Latter og her var det dekket med bord til 5 (med gjester). Finalen hadde mange elementer. Startskuddet gikk med tre 3 viner som skulle smakes og deretter defineres p hvordan de var produsert, hvilket land de kom fra, kvalitetsniv og pris.


Francesco analyserer rdvinene, hvor kommer de fra og hvordan er de laget?


Deretter var det sette drikke til en meny, her var utfordringen at kun argentinske drikkevarer som skulle brukes. Selskapet som satt p scenen hadde valgt en flaske rdvin fra Catena Zapata som skulle dekanteres og serveres til hovedretten.For de som ikke er kjent med "war of the birds" er det selvsagt helt ulogisk at en utstoppet HNE hadde plass rundt bordet. Men hna var i alle fall en del av selskapet, og det viste seg nr rdvinen var servert at hna ikke ville ha rdvin, slik at sommelieren fikk pne en flakse hvitvin som skulle serveres den "vanskelige gjesten".


Hna var en av gjestene p scenen. Foto: Svein Lindin


S var det matche 7 glass med brennevin til tilhrende flasker. Til slutt ble en "bartralle" trillet ut p scenen og kandidatene fikk beskjed om lage en Old Fashioned. S en krevende finale p alle vis. Kandidatene hadde kun 20 minutter til rdighet og dessverre rakk ikke to av dem med siste oppgave.


Henrik in action, hvilke flasker hrer til hvilke glass


Etter at alle kandidatene var klare ble scenen omorganisert og alle 3 deltagere mtte opp samtidig, det var tid for quiz. Her blir man testet p bilder av kjente vinprodusenter, vinomrder, flaskeetiketter og rganger. Som nevnt tidligere, det er ikke en liten mengde kunnskap en sommelier skal besitte.

For Junior Wine Awards var oppgavene litt enklere, men likevel nok til at kandidatene ble svette i trya. En teoritest fr det var til pers p scenen. Der fikk de sette viner til en kort meny for s dekantere en flaske portvin.


Kristoffer Aga landet 1. plass i Penfolds Junior Wine Awards


Finalistene i Penfolds Junior Wine Award


Undertegnede vant selv den gjeve tittelen for 3 r siden og da min mor stolt mailet vinnerbildet med pokal til sine venner i utlandet fikk hun sprsmlet: "Hvilken sport deltar datteren din i igjen?" S om vinkelnermesterskapet regnes for sport eller ikke kan vel diskuteres, men at det krever like mye innsats og kunnskap hos deltagerne som i et hvilket som helst annet mesterskap er i alle fall sikkert.

Nr nettene er lange...

Dagene er korte, mrket har fremdeles overtaket. Det har lavet ned mange steder i helgen og deler av landet er dekket med sn. Selvom nordmenn elsker fylle ryggsekken med appelsiner, kvikklunsj og kakao, spenne p seg skiene og tilbringe store delerav dgnets timer i lyslyper og skibakker, s er det ogs en god del av oss som ikke er like glad i "det hvite gullet".


Jeg er en av dem som mye heller krller meg sammen i godstolen foran peisen med en god bok n nr vinteren er p sitt strengeste. Og tro det eller ei, det finnes fremdeles hytter rundt om som ikke har nettilgang hvor man koser seg med bker, spill og ukeblader fra 90-tallet.

Denne uken er det ikke en spesifikk vin jeg har lyst til anbefale, men heller kunnskapen om vin. En av Norges dyktigste vinbloggere (den aller beste i 2014 faktisk) har skrevet bok. Gunnar Skoglund er "forsikringsagent" p dagtid, men nr klokken slr 17.00 forvandles han til en munnrapp, morsom og usedvanlig dyktig skribent. Han skriver om vin p en usnobbete, jordnr og vittig mte hvor de aller fleste som noensinne har bestilt en flaske vin vil kjenne seg igjen.

Har du lyst p gode tips til hvordan bestille vin p restaurant eller lre litt mer om vin generelt, s garanterer jeg mange underholdende timer i godstolen med denne boken. "Husets Vin"er f kjpt i alle bokhandler, men for en ekstra god pris kan du bestille den i Tanums nettbokhandelher.

God fornyelse!