Sekt, Cava, Crémant eller Champagne til 17-mai!

17-mai er bare en uke unna og skal du rekke å få boblene i hus er det om å gjøre å bestille raskt!

Her er nyhetene i boblesegmentet, helt til slutt er det tre rosévarianter også.
Gikk du glipp av nyhetene på hvitvins- og rødvinsfronten? Klikk i vei og sjekk ut tipsene. 

Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2015, Burgund, Frankrike, kr. 169,90. VP 9099801 (basis) 
Intens duft av røde epler og noe røde bær. Saftig i munnen med et godt fruktpreg med toner av jordbær. Fin grapefrukt sitrus og godt preg av gjærbakst. Mye vin for pengene.

Kloster Eberbach Riesling Sekt Brut 2013, Rheingau, Tyskland, kr. 179,90. VP 449701 (bu) 
Frisk og ren duft av hylleblomst og fersken. Juicy munnfølelse med fin mousse og god oppfølging av frukten, grønne epler, aprikoser og fersken. God lengde og balanse, lett syrlig finish. Kjempegodt til en suveren pris!

Cabelier Crémant du Jura Chardonnay 2012, Jura, Frankrike, kr. 179,90. VP 7635201 (bu) 
Dufter av eplekart og sitrus. Følger opp i munnen, med hint av autolyse og brødbakst. Sitronsmaker og noe gul frukt, frisk og god og sitter lenge.

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2011, Cava, Spania, kr. 269,- VP 170001 (bu) 
Dufter friskt av epler og sitrus. Følger opp i munnen med smak av gule og grønne epler, sitron og noe kjekspreg i munnen. God tørr mineralsk finish, god lengde og konsentrasjon. Bra pris.

Drappier Carte Blanche Brut, Champagne, Frankrike, kr. 299,90. VP 4125601 (bu) 
Delikate toner av epler og sitrus i nesen som følges godt opp av frisk syrlighet med masse god eplefrukt og sitrus. Lett preg av gjærbakst i avslutningen. Champagne til under 300, topp stemning!  

Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut, Champagne, Frankrike, kr. 314,90. VP 6693501 (basis) 
Intens duft av epler og syrlig frukt. Smaker av røde epler, frisk sitrus og med et godt kjekspreg. Tørr og mineralsk, med lett konsentrasjon og lang ettersmak. Super pris!!

Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, Extra Brut, Champagne, Frankrike, kr. 318,- VP 4447701 (basis) 
Friske nese av epler og sitrus med et streif av gjærbakst. Følger godt opp i munnen med smak av krispe grønne epler, saftig sitrus av sitron og lime, tørr, kalkmineralsk finish og godt autolysepreg. Ren 2010 årgang. 

J.L. Vergnon Conversation Blanc de Blancs Grand Cru Brut, Champagne, Frankrike, kr. 325,- VP 9389901 (bu) 
Ren nese av epler og sitrus. Fresh i munnen med krispe, grønne epler, sitron, lett gjærbakst og freshe mineralske toner. Sitter lenge, konsentrert frukt og elegant utgang.

Recaredo Finca Serral del Vell Brut det Brut 2007, Penedes, Spania, kr. 339,- VP 7444101 (bu) 
Frisk, fruktig nese av epler og mineraler. Følger godt opp i munnen med delikate sitron og limetoner, noe mineralsk avslutning med epler og pærer. Syrlig og tørr finish. 

Wongraven Champagne Brut, Champagne, Frankrike, kr. 339,90. VP 9749101 (bu) 
Rene dufter av epler og syrlig sitrus. Følger godt opp i munnen med saftige, krønsjy, grønne epler. Delikate limetoner sammen med en fresh kalkmineralitet i finish. Lang, tørr utgang, sitter godt. 

Bereche Brut Reserve, Champagne, Frankrike, kr. 359,- VP 9203501 (bu) 
Frisk duft av epler, autolyse og bakt sitrus. Følger opp i munnen med toner av kjeks og gjærbakst. Syrlig og knusktørr avslutning, men veldig godt, kan brukes til mat.

Pierre Gerbais Prestige Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike, kr. 369,90. VP 1988601 (bu) 
Saftig i munnen med toner av epler og sitrus. Super fresh i munnen, med masse krispy grønne epler, limeskall og sitronsmak. Tørr, mineralsk finish med god konsentrasjon, suveren til skalldyr og østers.

Jeaunaux-Robin Fil de Brume Brut, Champagne, Frankrike, kr. 389,80. VP 7650901 (bu) 
Dufter friskt av hvit stenfrukt og epler i nesen. Saftig i munnen med friske eplesmaker, sitrus og et hint av brioche. Fin syre og balanse, sitter lenge og vel.

Camille Savès Brut 2009, Champagne, Frankrike, kr. 399,90. VP 7629201 (bu) 
Aromatisk duft av grønne epler, stenfrukt og sitrus. Følger godt opp i munnen med eplene, hint av hvite blomster, sitron og grapefrukt. Mineralsk og tørr, konsentrert og god lengde.

Pol Roger Pure Extra Brut, Champagne, Frankrike, kr. 469,- VP 6258301 (bu) 
Dufter intenst av bolledeig og gule epler, men samtidig frisk og ren i munnen med grønne, krispe epler, lime og sitron. Syrlig og knusktørr finish. Elegant og delikat, østers-champis nr 1.

Bruno Paillard Première Cuvée Brut, Champagne, Frankrike, kr. 500,70. VP 5518401 (bu) 
Rene dufter av epler og kjeks og noe sitrus. Følger godt opp i munnen med god mousse og friske grønne epler, smak av lime og god tørr, mineralsk finish. Flott konsentrasjon i frukten og herlig syre i avslutningen.

Deutz Brut 2012, Champagne, Frankrike, kr. 519,90. VP 3410201 (bu) 
Duft av brødbakst og sitrus. Følger opp i munnen med gode frukttoner, god fylde og lengde. Integrert syre og saftighet. Godt balansert og fine mineralske undertoner i finish. 

Deutz Blanc de Blancs 2007, Brut 2010, Champagne, Frankrike, kr. 609,90. VP 1552801 (bu) 
Ren frisk frukt av epler og sitrus. Saftig i munnen med mye sitron og lime, tørr mineralsk avslutning og god dose gjærbakst i finish. Konsentrert og kompleks. Veldig godt!!!

Rosébobler
Biokult Pet Nat 2016, Niederösterreich, Østerrike, kr. 149,90. VP 7480801 (bu/partikjøp fra juli) 
Lett perlende. Delikate toner av friske jordbær og bringebær. Følger fint opp i munnen med god fruktkonsentrasjon, syrlighet og lengde. Saftig og godt.

Juve y Camps Brut Rosé, Cava, Spania, kr. 169,90. VP 9862701 (bu) 
Frisk duft av røde bær. Delikat i munnen med noe sitrus og god smak av jordbær og bringebær. God lengde og friskhet i finish, lett briochepreg og fresh syre.

Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Burgund, Frankrike, kr. 164,90. VP 1282201 (basis) 
Intense jordbærtoner i nesen, saftige rene toner med sitrus og ferske epler og hint av kjeks i finish. God friskhet og mineralitet.

 

#champagne #bobler #17mai #bubbles 

2 kommentarer

Egil Jan Haugland

10.05.2017 kl.12:19

Hei, som de fleste er jeg glad i god vin, og dømmer gjerne selv hva som er godt, men å få noen tips kan også være greit av og til.

Jeg trodde i min enfoldighet at en sommeliérs oppgave (bl a) var å informere ikke-kjennere`om hvordan den enkelte vin smaker og hva den passer til.

Det er vel kjent at det språket dere fører, ikke akkurat er publikumsvennlig, men jeg synes du har lagt deg ekstra i selen for å forvirre denne gang, som f eks;

- vet du egentlig selv hva autolyse er (da hadde du neppe brukt det!), og hvem har noengang hørt om bakt sitrus?

Videre har verken hvite blomster, røde eller gule epler én definert smak/lukt (hver sort har sin).

M a o; dette gir ingen mening for de aller fleste (og det er nå engang min mening;-))

Med vennlig hilsen

Egil Jan H

Sandefjord

Liora Levi

12.05.2017 kl.17:45

Til Egil Jan Haugland:

Hei Egil Jan,

Takk for tilbakemelding på innlegget. Ser hva du mener her, og skal ærlig innrømme at det å få ut nyhetene mens de fremdeles var ferske gikk foran publikumsvennligheten denne gangen. Med over 1200 nyheter i mai-slippet gikk det litt fort i svingene og blant annet matanbefalingene forsvant i dragsuget.

Når det gjelder språket så har du helt rett i at det er mange sære ord og uttrykk som brukes av vinskribenter. Hvite blomster brukes ofte som et samlebegrep for typiske sarte/delikate/lette blomsterdufter som fruktblomster, hvitveis, hundekjeks, akasie- og appelsinblomster (de to sistnevnte er det vel egentlig ikke så mange av oss som lukter på til daglig om vi skal være ærlige). Disse i motsetning til de mer intense blomsteraromaene som jasmin og liljer. Når det kommer til epler så lukter og smaker de ulike artene forskjellig, men de fleste kjenner ikke nødvendigvis til lukt og smak av Aroma eller James Grieve epler, men de kan relatere til duften av røde epler generelt. Luktesansen er ulik for de fleste og noen kjenner fler nyanser enn andre, derfor er det enklere å gå for de mer generelle termene fremfor å fordype seg i spesifikke frukt- og blomsterarter.

Måtte le litt når jeg så hva du skriver om "bakt sitron", jeg har en tendens til å skrive "rett fra levra" (sistnevnte ordet er Nesodd-slang). Det jeg mener her er rett og slett ovnsbakt eller varmebehandlet sitron som antar en sødmefull og intens sitrussmak fremfor den litt skarpe og syrlige smaken av fersk sitron.

Angående autolyse er det ikke første gangen jeg får dette spørsmålet. Henviser til et tidligere svar på samme spørsmål:

Tanta til bloggeren
11.12.2015 kl.10:04

Hva i all verden er et distinkt autolysepreg?

Liora Levi
11.12.2015 kl.10:27

Hei Tanta til bloggeren. He he, ja det skjønner jeg godt at du spør om, og skal ærlig innrømme at der gikk jeg rett i vinspråk-fella.
Musserende viner oppnår bobler ved en annengangsgjæring på flaske. Det betyr at når vinen er klar tilsettes litt mer gjær og litt sukker før korken settes på flasken. I stedet for at gjæret da omdanner sukkeret til alkohol, blir det til Co2, mao vi får bobler i vinen. I flasken blir de døde gjærcellene liggende å "godgjøre seg" og den duften/aromaen de produserer over tid kaller vi autolyse.

I linken under finner du en mer akademisk forklaring på begrepet autolyse.
https://sml.snl.no/autolyse

For å oppsummere så ser jeg at det kanskje kan være lurt med et lite blogginnlegg hvor vinspråket defineres og oversettes til "vanlig norsk" :)

Takk igjen for tilbakemeldingen Egil Jan, og her har du et lite helgetips som du finner i polhylla i Sandefjord:

Matsu El Picaro 2016, Toro, Spania, kr. 155,70. VP 2065101
Laget på 100% tempranillo. Intense toner av mørke bær og frukter. Solmodne plommer i smaken sammen med noe kirsebærtoner og lett krydder i avslutningen. Fersk og fruktig, med lang ettersmak og en suveren pris!! Bruk til grillmat (eller en rosastekt ytrefilet i panna, det er jo fremdeles ikke helt grillsesong hjemme).

Hilsen fra Liora

Skriv en ny kommentar

hits